Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

proszę Was o poradę. Wczoraj myłem przywiezione wapienie z różnych osadów, ale kamienie w dalszym ciągu mają przebarwienia : ciemnożółto-pomarańczowe, ciemnoszare-czarne plamki itp. Powiedzcie proszę czy wywalić je do kosza, czy są OK i nie grożą rybencjom ;)

Opublikowano

Zbierane w kamieniołomie obok miejscowości Mirów (Alwernia) - polecam piękne amonity można znaleźć ... ;)

Leżały na usypisku, były suche , wystawione na warunki atmosferyczne.

Opublikowano

A jesteś pewien, że to brud, a nie że po prostu mają taki kolor? Ja zawsze kamienie ze składów do wanny leję wodą, szoruję szczotką, żeby ze szczelin błoto wyszło, poleję jeszcze wrzątkiem z czajnika i do akwa

Opublikowano

Tak też zrobiłem. Ponad dwie godziny (jak ten świstak co siedzi i zawija sreberka ;)) siedziałem i szczoteczką szorowałem kamyczki ... to że pozycja wyprostowana była później ogólnie rzecz biorąc trudna do przyjęcia to inna bajka ... w trakcie mycia, z wapieni spływała mleczno biała woda, a czasem zółta lub pomarańczowa. Czarne przebarwienia są nie do zmycia - takie żyłki pomiędzy wgłębieniami, lub też cała płaszczyzna kamienia ma czarny nalot - zrobię zdjęcia to zobaczysz co i jak.

Generalnie troche się zmartwiłem, bo efekt estetyczny białych kamieni prysł jak banieczka mydlana, ale dzisiaj mi się śniło (chyba za bardzo sie przejmuję ;)) że mi ryby padły, a z kamieni wypływał jakiś syf-malaria ... :shock: