aarset Opublikowano 2 Czerwca 2009 #1 Opublikowano 2 Czerwca 2009 Poczytałem trochę o tym preparacie i zastanawiam się nad jego użyciem. Dostępny jest wyłącznie w sklepach z akwarystyką morską i z opisu nie wynika czy spełni swoje zadanie w zbiorniku słodkowodnym. Stąd moje pytanie: używa ktoś z Was tego środka, a jeżeli tak to z jakim skutkiem?
norbitek Opublikowano 2 Czerwca 2009 #2 Opublikowano 2 Czerwca 2009 Na opakowaniu jest napisane Fresh Water, więc chyba działa też w słodkim
meth Opublikowano 2 Czerwca 2009 #3 Opublikowano 2 Czerwca 2009 Danielj używa tego w solniczce i polecał także do słodkiego http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?f=19&t=5171&p=61001&hilit=Prodibio+BioDigest#p61001 ale Nurosław w innym topicu stwierdził, że bez deni to nie zadziała http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?f=19&t=5182&hilit=Prodibio+BioDigest&start=15 Obaj doświadczeni i z wiedzą, Więc potrzebne rozwinięcie tematu chyba
kunta Opublikowano 2 Czerwca 2009 #4 Opublikowano 2 Czerwca 2009 Właśnie chciałem za czas jakiś podzielić się spostrzeżeniami na temat działania tego specyfiku. Otóż używam go od 8 tygodni. Zacząłem tego używać z powodu wysokiego NO3. Przy każdej podmianie wody dolewam 1/4 fiolki czyli troszkę więcej niż to jest w opisie (akwarium 220 l) Dolewam tez odrobinkę alkoholu etylowego jako pożywkę dla bakterii denitryfikacyjnych. Typowego denitryfikatora brak. Podsumowując : miało mi to znacząco obniżyć NO3 bez budowy denitryfikatora lecz niestety nic z tego. Poziom NO3 nie uległ znaczącemu zmniejszeniu (mieści się w granicach błędu statystycznego czyli spadło z 25 do 20 ale nic pewnego że to z powodu ww. specyfiku) W tym tygodniu wlałem ostatnią "partię" i daję sobie z tym spokój. Jak zbuduje denitryfikator to wtedy będę próbował je tam zaszczepić tym co mi zostało.
Neno Opublikowano 3 Czerwca 2009 #6 Opublikowano 3 Czerwca 2009 Dzięki. Czyli cudów nie ma Pięknie podsumowane Mi w morskim udaje się NO3 utrzymać na niewykrywalnym poziomie ale nie przypisuje tej zasługi omawianemu preparatowi , który leję raz na dwa tygodnie. Raczej to zasługa wydajnej filtracji oraz DSB . W słodkim chyba najprostrza metoda walki z wysokim NO3 ( ale dla mnie wysokie to takie pow. 40-60 ) to ograniczenie karmienia (nieprzekarmianie ) i podmianki a jesli ktoś ma wysokie NO3 w kranie to budowa denitryfikatora .
kunta Opublikowano 3 Czerwca 2009 #7 Opublikowano 3 Czerwca 2009 a jesli ktoś ma wysokie NO3 w kranie to budowa denitryfikatora . Ja właśnie mam NO3 w kranie na poziomie 15-20 więc nawet jak podmieniam 20% wody to i tak za dużej różnicy nie ma bo w akwarium mam 20-25 i dlatego właśnie zacząłem używać tego specyfiku... lecz niestety chyba bez denitryfikatora nie da rady.
Neno Opublikowano 3 Czerwca 2009 #8 Opublikowano 3 Czerwca 2009 A czy jest sens walczyć z NO3 na poziomie 25ppm ? IMHO - wrzuć na luz
danielj Opublikowano 8 Czerwca 2009 #9 Opublikowano 8 Czerwca 2009 A ja przy dość wysokim NO3 leję prodibio , ale używam wódki , więc efekty są widoczne:)
kunta Opublikowano 8 Czerwca 2009 #10 Opublikowano 8 Czerwca 2009 A ja przy dość wysokim NO3 leję prodibio , ale używam wódki , więc efekty są widoczne:) Też używam wódki (jako pożywkę dla bakterii również) i nie mam widocznych efektów. Jaką lejesz bo może mojej nie lubią (spirytus rektyfikowany). Może na finlandię się przerzucę
Rekomendowane odpowiedzi