Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Urządzasz akwarium 240 litrów, wlewasz całą wodę z 127 l. uzupelniasz świeżą, podłączasz filtry, wpuszczasz ryby. Jeśli żyły w 127, będą też w 240

możesz potraktować jako znaczne odświeżenie 127. ot taka podmiana 50 %. Filtry, stara woda, stare kamienie (bo pewnie przeniesiesz część) są dostosowane do obecnej obsady z 127. Więc wszystko powinno grać od razu, bez czekania.

Niezależenie od wszystkiego, polecam kontrolę parametrów wody, szczególnie na obecność NO2. jak się pojawi, to podmienić znów trochę wody. I przez tydzien po prostu lepiej napowietrzac wode.

Powiedziałbym że to taka duża podmiana wody i tyle. Właściciwe to normalna podmiana. Uważam że 50% na tydzień to norma, chyba że mamy duży zbiornik z maą obsadą. Co do testów to chyba stracona kasa. Zamiast mierzyć, to dużo, rutynowo i często podmieniać, a zbiornik będzie w doskonałej kondycji. Rozumiem pomiary w zbiornikach holenderskich, gdzie musimy zapewnić stałe kH, GH, pH, PO4, NO3, ale w Malawi? Powiedzmy, że na początek może się przydać NO2 i NO3, ale potem są zbędne.

Opublikowano

NO2 0,1 to nic strasznego masz jeszcze świeży zbiornik a test JBL jest dość dokładny mierzy od 0 do 1 w przeciwieństwie do np. Tetry gdzie jest od 0,3 do 3,3 i wiele osób ich używa podając że mają NO2 0 :wink:

Pilnuj aby nie przekarmiać ryb do tego regularne podmiany i będzie git :)

Opublikowano
NO2 0,1 to nic strasznego

serio?

może zaczniemy obalać całkowicie podstawy akwarystyki ?

najpierw napiszemy że 0,1 moze być, potem że 0,2 a na końcu że może być wogóle, jeśli ryby nie zdychają to przecież jest ok.

Opublikowano

Yaro ja nie pisałem że może być tylko że to nic strasznego jak nie będzie przekarmiał i robił podmianki to powinno maleć w miarę dojrzewania. Zmierzył by tetrą i napisał że ma 0 :wink:

Widziałem już parę wątków w których ludzie się tak przejęli takimi parametrami i lali do wody różne specyfiki aby uzyskać idealne 0 (chyba się zgodzisz że nie możliwe) a w efekcie tak rozregulowali parametry że musieli wszystko zaczynać od zera :wink:

Opublikowano
A skąd będziesz wiedział jakie jest np. NO3 w wodzie, którą będziesz używał do podmian. U mnie w kranówie jest bardzo różnie.

Jaki poziom NO3 jest w Twoim kranie?

Opublikowano
A skąd będziesz wiedział jakie jest np. NO3 w wodzie, którą będziesz używał do podmian. U mnie w kranówie jest bardzo różnie.

Jaki poziom NO3 jest w Twoim kranie?

Niestety poziom azotanów w wodzie z kranu zawiera się między 20 a 30mg/l, sprawdzam regularnie. Wg danych WIK za 02.09-19,31mg/l, 03.09-24,80mg/l a za 04.09 już 30mg/l. Te dane wydają się być zgodne z prawdą( po to m.in. mam testy) i dlatego do podmian używam spreparowanej wody po osmozie.
Opublikowano
Niestety poziom azotanów w wodzie z kranu zawiera się między 20 a 30mg/l, sprawdzam regularnie. Wg danych WIK za 02.09-19,31mg/l, 03.09-24,80mg/l a za 04.09 już 30mg/l. Te dane wydają się być zgodne z prawdą( po to m.in. mam testy) i dlatego do podmian używam spreparowanej wody po osmozie.

Faktycznie kiepska woda, ale jeszcze nie tragedia, wostateczności byłaby. Dużo roboty masz z osmozą i ta ilością wody. :? Czym mineralizujesz wodę osmotyczną i jaka to ilość?

Opublikowano

Faktycznie kiepska woda, ale jeszcze nie tragedia, wostateczności byłaby. Dużo roboty masz z osmozą i ta ilością wody. :? Czym mineralizujesz wodę osmotyczną i jaka to ilość?

Dodaję sody AquaDur plus i Aquadur malawi/tanganika. Podmieniam ok. 25-30% wody co tydzień i staram się aby poziom NO3 przed podmianą nie przekraczał 5mg/l. Wiem, że to może wydawać się trochę "chore", ale to już takie moje małe dziwactwo :)