Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jeśli sadzimy w akwarium Valisnerię, to nie sadźmy Crypotocoryn. Tylko jedna z nich przeżyje - te rośliny strasznie się nie lubią. Albo Valisneria będzie rosła jak szalona a Crypto stało w miejscu lub gniło albo odwrotnie. to jest aleopatia, wzajemne oddziaływania na siebie.

Opublikowano

BTW rosliny czernieja ;)

czernieją bo są czerne czy czarnieją bo są czarne?

nie badałem wpływu welisnarii na kryptokoryne, ale rzeczywiście jest tak, że nie wszystkie rośliny się akceptują.

Opublikowano
jeśli sadzimy w akwarium Valisnerię, to nie sadźmy Crypotocoryn. Tylko jedna z nich przeżyje - te rośliny strasznie się nie lubią. Albo Valisneria będzie rosła jak szalona a Crypto stało w miejscu lub gniło albo odwrotnie. to jest aleopatia, wzajemne oddziaływania na siebie.

Nuroslaw , jaki jest zasięg tego oddziaływania?, czy walczą chemicznie , jak np. korale?

Pytam bo w mojej ostatniej malawce obie rosły jak szalone , ale odległość między nimi wynosiła ok 1,5m.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

A mierzyłeś poziom żelaza w akwarium? Kiedyś miałem ten sam problem, rośliny robiły się czarne, z liści zostawały tylko szkielety. Okazało się, że w wodzie brakowało żelaza.

• 3 lata później...
Opublikowano

Musiałbyś dodać jeszcze jakie rośliny i jakie oświetlenie. Na pewno za długo się świeci światło, poczytaj na forach roślinnych: 10-12 godz. max. Jak chcesz nawozić to załóż holendra.