Nuroslaw Opublikowano 21 Maja 2009 #11 Opublikowano 21 Maja 2009 jeśli sadzimy w akwarium Valisnerię, to nie sadźmy Crypotocoryn. Tylko jedna z nich przeżyje - te rośliny strasznie się nie lubią. Albo Valisneria będzie rosła jak szalona a Crypto stało w miejscu lub gniło albo odwrotnie. to jest aleopatia, wzajemne oddziaływania na siebie.
yaro Opublikowano 21 Maja 2009 #12 Opublikowano 21 Maja 2009 BTW rosliny czernieja czernieją bo są czerne czy czarnieją bo są czarne? nie badałem wpływu welisnarii na kryptokoryne, ale rzeczywiście jest tak, że nie wszystkie rośliny się akceptują.
danielj Opublikowano 21 Maja 2009 #13 Opublikowano 21 Maja 2009 jeśli sadzimy w akwarium Valisnerię, to nie sadźmy Crypotocoryn. Tylko jedna z nich przeżyje - te rośliny strasznie się nie lubią. Albo Valisneria będzie rosła jak szalona a Crypto stało w miejscu lub gniło albo odwrotnie. to jest aleopatia, wzajemne oddziaływania na siebie. Nuroslaw , jaki jest zasięg tego oddziaływania?, czy walczą chemicznie , jak np. korale? Pytam bo w mojej ostatniej malawce obie rosły jak szalone , ale odległość między nimi wynosiła ok 1,5m.
MARCEPAN Opublikowano 7 Czerwca 2009 #14 Opublikowano 7 Czerwca 2009 A mierzyłeś poziom żelaza w akwarium? Kiedyś miałem ten sam problem, rośliny robiły się czarne, z liści zostawały tylko szkielety. Okazało się, że w wodzie brakowało żelaza.
Sebastian_Z Opublikowano 22 Lipca 2012 #15 Opublikowano 22 Lipca 2012 cześć mam 240 litrów akwa ma miesiąc 240 litrów piasek z castoramy, mam ten sam problem,,, akwarium świeci się od 07,00 do 22,00 czy dawać jakieś nawozy
marek_z_81 Opublikowano 22 Lipca 2012 #16 Opublikowano 22 Lipca 2012 Musiałbyś dodać jeszcze jakie rośliny i jakie oświetlenie. Na pewno za długo się świeci światło, poczytaj na forach roślinnych: 10-12 godz. max. Jak chcesz nawozić to załóż holendra.
Rekomendowane odpowiedzi