Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam 7 red redów które są u mnie juz 6 miesiecy. Kupilem je jako maluchy. Wiec pewnie maja moze nawet juz 7 miesicy. I nie mam pojęcia jak rozróżnić płeć u nich.

Był dobry wątek na ten temat niestety został zablokowany. Przeglądałem galerie i dalej nie moge rozróżnić. Być może mam same samce. Sam nie wiem.

Z tego co wiem najałatwiej rozróznic płeć poprzez kolor. Dorosły samiec ma być biały, a samica pomarańczowa. Tak?

Mi się natomiast wydaje ze sa bardziej koloru różowo-białego. wszyskite :/. Oprocz redow trzymam saulosi i maingano wiec raczej nie są zdominowane.

Czy u 6 miesiecznych redów nie powinno się móc juz w 100% rozroznic płci?

oto pogladowe zdjecie

ObGraz 003.jpg[/attachment:1opud34s]

ObraGz 002.jpg[/attachment:1opud34s]

post-8418-14695712126055_thumb.jpg

post-8418-14695712126642_thumb.jpg

Opublikowano

Redów nigdy nie miałem, więc nie chcę się tu mądrować. Faktem jest że samiec będzie bledszy, nie biały, ale różnica między nim i samicami będzie. Ważne jest też to, że młoda ryba nie będzie miała tak widocznych różnic w ubarwieniu. Jest na to za wcześnie (nie wiem, czy konkretnie w przypadku Twoich Redów...).

Opublikowano

Jak wspomnialem oprocz redow mam saulosi i maingano. Wszystkie mam poł roku. 2 samice saulosi juz mają młode. U maingano widze czasem tańce godowe.

Natomiast u redów nic, zadnego zalecania sie. I zglupialem. Moze mam pecha i trafilem na same samce:/ Dla mnie wszystkie wygladaja jednakowo, roznia sie tylko wielkoscia.

Opublikowano

No to teraz ja moge sie wykazac bo mam same Red Redy - tak przy okazji cudowne rybcie :)

No wiec u redow jak tylko samiczka wypusci mozna odroznic plec gdyz samce sa czarne - ciemno szare a samiczki blado-zolte. Z wiekiem samce bledna i nabieraja jasno/blado zoltego koloru a samiczki staja sie intensywnie zolte. Dorosle samce sa wieksze od samic.

A jesli chodzi o zdjecia to tak:

na pierwszym na bank na samej gorze jest samiec, dwie na srodku to samiczki a ta czwarta na samym dole to najprawdopodobniej samica (za duzy cien)

a na drugim zbyt duze naswietlenie i chyba obydwa to samce (ten po lewej na bank samiec a po prawej nie jestem pewny) :)

Mam nadzieje ze pomoglem. W razie czego wal dalej smialo pytanka:) Jak chcesz to wysle Ci na maila fotke mlodziakow i doroslego samca z samica zebys mogl sobie popatrzec .

Opublikowano

kurcze, mam oswietlenie narva blue i narva colour i w zaleznosci w ktorym miejscu akwa sa maja troche inny kolor. W dodatku nie umiem robic zdjec akwa, i na tych fotkach wyszly bardziej pomaranczowe niz sa w rzeczywistosci. Wedlug mnei prawie wszystko sa niemal białe/blade :(

Te fotka, gdzie sa 2 redy, to te same 2 redy sa na drugiej fotce.

Darijsh , redy mozna rozronic tylko po kolorze? rozumiem ze tylko po kolorze starales sie rozroznic?

czy przy 6-7 msc redach, nie powinenm miec juz 100% pewnosci co do płci?

Zalezy mi zeby rozroznic, bo chcialbym wiedziec czy musze dokupić mlode:/ Pół roku czekalem i nie wiem

Opublikowano

Jak pisalem wczesniej, jak masz od malego to postaraj sie przypomiec sobie ile z nich bylo czarnych/szarych na pocztku jak tylko kupiles a ile z nich bylo zoltych i wtedy sprawa plci bedzie rozwiazana. Zolte- samice szare - samce.

Rozroznialem tylko po kolorze, niestety ale do rozmiaru nie mam odniesienia.

Ps. napisz mi na priv maila albo napisz do mnie na gadu, to jutro pogadamy i postaramy sie cos ustalic :)

Opublikowano
No to teraz ja moge sie wykazac bo mam same Red Redy - tak przy okazji cudowne rybcie :)

No wiec u redow jak tylko samiczka wypusci mozna odroznic plec gdyz samce sa czarne - ciemno szare a samiczki blado-zolte.

U red red tak jest?

Opublikowano

No wiec u redow jak tylko samiczka wypusci mozna odroznic plec gdyz samce sa czarne - ciemno szare a samiczki blado-zolte.

U red red tak jest?

O to samo miałem pytać. Bo mi się wydaje, że nie... :?