Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem już w końcowym etapie konstruowania zapłonników do oświetlenia.

Niedługo chciałbym rozpocząć testy oświetlenia co jest równoznaczne z pstrykaniem zdjęć.

I tu pojawia się moje pytanie.

Jak ustawić aparat aby jak najlepiej odwzorować testowane kombinacje oświetlenia?

Może ktoś jest "oblatany" z fotografią i mi coś pomoże.

Zdjęcia będę robił aparatem Sony Alfa 200 na statywie z wyzwalaczem zewnętrznym więc nawet nie będę go dotykał.

Jak go ustawić bo niestety nie miałem jeszcze czasu aby go dobrze rozgryźć?

Opublikowano

Ustawienia przy wszystkich zdjęciach oczywiście takie same, więc tylko manual. Tu jakkolwiek by nie wyszły i tak skala porównawcza będzie.

Ale dobrze by było żeby zdjęcia jak najbardziej oddawały stan faktyczny, a większość zdjęć akwarium wychodzi ciemniej niż w rzeczywistości.

Musiałbyś dać możliwie wysokie ISO, tak wysokie na jakie pozwala aparat nie dając ziarna. Dalej musisz się pobawić czasem naświetlania i przesłoną tak aby ryby nie były smugami a GO było odpowiednie i "jasność akwa" była jak najbardziej zbliżona do rzeczywistości. Za bardzo nie pomogłem na pewno :wink: , ale warto się pobawić ustawieniami, podaj jeszcze jaki obiektyw to może ktoś konkretne ustawienia podpowie.

A tutaj makok z matem trochę bardziej się rozpisali: http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?f=27&t=5167

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Sugeruję zrobić tak:

Na parametrach których zrobisz zdjęcię (małe ISO - aby ograniczyć szumy matrycy), dłuższe czasy (wyjdą rozmazane ryby ale nie one są w tym momencie najważniejsze), zrób kolejne z podłożoną szarą kartą lub białą (połóż kartę tak, aby świeciło na nią świało akwariowe). Po zrobieniu zdjęcia i oglądnięciu go na monitorze, będziesz mógł stwierdzić (na podstawie przebarwienia tej szarej lub białej karty), jak matryca przekłamała kolorystycznie. Zrobiłbym też kalibrację swojego monitora (na programach dostępnych w sieci), potem mając zdjęcie szarej karty poprawiłbym balans bieli - i można przypuszczać że fotografia będzie miarodajna.

W razie pytań zapraszam na priv lub tel ;)

PS.

Pozostaje jeszcze problem różnych ustawień koloru, bieli, jasności itp na monitorach osób oglądających - ale na to nie masz wpływu

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.