Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Takie pytanie : czy ktokolwiek z Was wąchał wyjmowane glony?

Zawsze są problemy o ile wiem z okresleniem czy to zielenice ...czy okrzemki...czy...

To dośc ciekawa sprawa , nie wiem jak okrzemki ale dziś zbierałem zielenice (lub coś z tego gatunku) a więc powiedzmy te "dobre" glony i pachną jak świerzo przekrojony ogórek.

A więc świerzo i nieodpychająco.

Może w ten sposób da się dośc jednoznacznie przydzielić dany glon do określonej grupy ?

Co Wy na to ?

Opublikowano

w sensie "subtelny zpach w tle" ??? :wink: Wydaje mi się że krasnorosty pachną mniej intensywnie - dokładniejszych obserwacji nie poczyniłem :mrgreen:

Opublikowano

To może i zabawne ale owszem.

Jeżeli rozetrzesz w dłoni rośline to oprócz klasycznego zapachu świerzej zieleniny jest jeszcze coś specyficznego.

Nie wiem kto z was jest wedkarzem, ale powiem wam że są rośliny , które wyjęte z wody nie tylko mają specyficzny zapach ale do tego bardzo mocny i wcale nie zieleninowy.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

wiem, wiem, srebrny szpadel dla mnie :D ale w kwestii uzupełnienia w tym temacie.

Sinice pachną - bagnem, ma się wrażenie, że coś oślizłego czuc w powietrzu.

Z zdrowego akwarium - ewentualny zapach to ziemisty, roślinny (trawy itp) a nie zapach grzybów, bagna itp.

Opublikowano

A u mnie wali sinicami, a akwa jest zdrowe ;P Na górze tła, nad nawisem skalnym tworzą mi się sinice i śmierdzą, ale na akwa to nie przechodzi - ot taka śmierdząca symbioza ;)

Opublikowano

"Sinice pachną - bagnem, ma się wrażenie, że coś oślizłego czuc w powietrzu." :mrgreen:

Czyli ?

Ja tam po bagnie chadzałem i wiem co mi bomblowało pod gumiakami