Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tego co się orientuję czytując pewne odnośniki to rośliny do tej uprawy (akwariowe również) wymagają kwaśnej wody.

Nie dziwi mnie to.

I teraz pytanie : jakie konkretnie rośliny (poza rzeżuchą i klasyczna trawą) udają się w tej uprawie na twardej wodzie (rosną sobie długi czas i są w pełni zdrowe – rozrost, może kwiaty) ?

Opublikowano

Właśnie niedługo startuje hydroponikę i spróbuje ją obsadzić Lucky Bamboo (Dracena sandera).

Ta roślina rośnie u mnie od 3 lat we wazonie z wodą (woda w kranie bardzo twarda), więc w hydroponice powinna podołać. Problem tylko w wyglądzie – sprzedają je w 40-50cm tyczkach i tylko u góry puszczają liście. Testowo pociąłem ją na 3 części i sprawdzam czy się przyjmie. :)

Opublikowano
Z tego co się orientuję czytując pewne odnośniki to rośliny do tej uprawy (akwariowe również) wymagają kwaśnej wody.

Nie dziwi mnie to.

I teraz pytanie : jakie konkretnie rośliny (poza rzeżuchą i klasyczna trawą) udają się w tej uprawie na twardej wodzie (rosną sobie długi czas i są w pełni zdrowe – rozrost, może kwiaty) ?

Swoją hydroponikę będę zakładał wczesnym latem, ale już czytam. Znalazłem takie sugestie roślinne:

- Anturium

- Epiprenum

- Trzykrotka

- Kordylina

- Różne draceny

- Cyperus

- Tatarak

- Zielistka

- Aglonema

- Turzyca

- Syngonium

- Różne papierusy

oraz chyba najpopularniejszy, najłatwiejszy w obsłudze

- Skrzydłokwiat (Spathiphyllum) - istnieje rónież wersja mini (do 25cm)

dodatkowo wątek zaledwie zbliżony tematycznie, ale lektura może się przydać

http://www.terrarium.com.pl/dzial/rosli ... opikalnych

Opublikowano

Z FAQ

G3. Zakładam filtr hydroponiczny, jakie rośliny się do niego nadają ?

Rośliny charakteryzujące się szybkim wzrostem. Dzięki temu będą pochłaniać dużo wszelakiego rodzaju produktów pochodzenia organicznego. Przy wyborze należy brać pod uwagę wysokie pH wody, jak i "ciągłe" zanurzenie korzeni.

Proponowanymi roślinami zatem, będą:

-Hedera helix sp(bluszcz) (Arbori Compact,Goldheart,Erecta)

-Philodendron (filodendrony) sp

-Cyperus sp (cibora) (papyrus, esculentus, fuscus)

Testowane empirycznie.

Opublikowano

Papirus mi gnil, ale to chyba ze wzgledu na zbyt wysoki poziom wody a bluszcz wygladal malo ciekawie - tylko dlatego zrezygnowalem z hydro. Przy czym przy przerybionym zbiorniku no3 utrzymywalo sie na poziomie 10-20mg/l. Bez hydroponiki okolo 40-50. Filodendron rosl blyskawicznie i zrobil sie za duzy na hydroponike.

Opublikowano

Ja rozważałem hydroponike (na razie nie potrzebuje) i robiłem testy: Brałem szczepkę rośliny i wsadzałem do słoika z wodą z akwarium (ph 8, gh 18 kh ok 12) Wszystkie które wsadziłem wypuściły korzenie, żadna nie zdycha. A były to:

Begonia

zielistka (biała i zielona)

trzykrotka (biała i zielona)

papirus.

Najszybciej rośnie trzykrotka(nawet zaczęła kwitnąć w tym słoiku), najsłabiej zielistka.