Skocz do zawartości

W jakim zbiorniku trzymać Othofarynx Walteri ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w swoim domowym zbiorniku zacząłem można powiedzieć swoją przygodę z malawi.

Mam zbiornik 180 x 60 x 50 a w nim Nimbochromisy Linni Livingstoni i Polystigma oraz Buccochromis Notataenia wszystkie odłowy .

Narazie nie ma roślin, są otoczaki.

Ryby są spokojne, ale chciałem wiedzieć coś więcej o ich karmieniu itd. Być może hodujecie te ryby ??

Pozdrawiam

Przemek

Opublikowano

No to pięknie pojechałeś.

Dla każdego z tych gatunków z osobna, minimum to akwarium 2m długości i 700l pojemności.

A Ty wsadziłeś 4 gatunki , właściwie do kotnika dla nich.

Nie mogłeś najpierw poczytać coś na temat tych ryb ,a potem dopiero kupować?

Może dla innych biotopów masz duże akwarium , ale dla Malawi , to ono raczej takie średnie jest.

Opublikowano

Z góry dzięki za " pomoc " :):)

Pozdrawiam

Przemek

P.S.

Pytanie było kontrolne, a tak na upartego to jeśli 560 Litrowe AKWA nazywasz kotnikiem to pochwal Nam się w czym trzymasz swoich podopiecznych ??

Z drugiej strony pisząc takie odważne stwierdzenia spytał bym jeszcze o kilka innych rzeczy jak np. wielkość ryb i przede wszystkim ich liczebność w opisywanym przeze mnie zbiorniku. Tak na prawdę to jeśli jest ich tam w środku 10 szt. to chyba nie jest aż tak źle prawda ??

Może kiedyś uda Nam się nawiązać troszkę owocniejszą dysputę :):) tymczasem pozwolę sobie zakończyć temat i w wolnej chwili poczytam sobie Wasze forum wnikliwiej dla owocniejszej rozmowy w przyszłości :)

Opublikowano

Moje ostatnie Malawi miało 800l i trzymałem w nim 16 ryb a były one o połowę mniejsze niż Buccochromisy i Nimbochromisy. Buduję powoli 1250 l , gdzie sump będzie prawie taki jak Twój obecny zbiornik , więc nie mam się chyba czego wstydzić przy Twoi baniaczku?

Ale nie o to chodzi , nawet Ci z Nas którzy mają 116l mogą z czystym sumieniem powiedzieć Ci , że masz kotnik dla tych gatunków które kupiłeś.

Obrażasz się , że napisałem Ci prawdę?

Kupiłeś ryby , a nawet nie wiesz co jedzą , jakiej wielkości rosną , jakie mają wymagania co do zbiornika , a jeszcze o zgrozo kupiłeś pary , gdzie ryby są haremowe.

Na dodatek , jak piszesz kupiłeś odłów.

Zdajesz sobie sprawę jak męczysz te ryby?

Chyba nie.

Piszesz , że teraz zaczniesz czytać forum. O wiele na późno.

Najpierw trzeba było czytać , potem kupować ryby.

Opublikowano

Tu nie chodzi o ilość ryb tylko o wielkość ryb ... 25 cm drapieżnika ( o bucku już nie wspomnę ) nie powinno trzymać się w takim zbiorniku ... mam akwarium 450 litrowe 150x50x60 i wg twojego wzorca te 5 drapieżników by się zmieściło ... ale co to za życie w zbiorniku który pewno jest niewiele większy niż krater tarliskowy polystigmy ? Dyskusyjne byłoby trzymanie w Twoim zbiorniku jednego gatunku Nimbochromisów ale IMHO jeszcze by przeszło ... dwa gatunki byłyby już przegięciem ale pewno jeszcze byłbyś w stanie się z tym obronić, zwłaszcza gdy nie masz ambicji być malawistom tylko trzymać duże ryby z Malawi. Wpuszczenie bucka + 3 gatunków i to chyba w parkach skoro razem 10 ryb i do tego plany wpuszczania następnych gatunków raczej dyskredytują Twoje akwarium i stąd porady się rozbijają i więzną w gardle ;). Nie gniewaj się ale za dużo ryb ( gatunków ) to taka płachta na byka na tym Forum. Pozdrawiam Harisimi

Opublikowano

Panowie wyluzujcie.

Rozumiem, ze sympatycznie jest poczytać o zmaganiach z sauloskami w 112 litrach i ocenach fotek, ale sami przyznacie, ze bez przyciągnięcia użytkownika świadomego będzie mega lipa i Nasza Klasa.

Przemek nie ma doświadczenia z Malawi, ale zajmuje sie importem ryb z odłowu z Tanganiki, a teraz również z Malawi. Czesc z nich postanowił sobie zostawić, aby mieć dla siebie, chce się dowiedzieć coś o nich, a wy jazda.

Ja rozumiem, ze temat wymaga pewnego zaangażowania, to z cala pewnością nie to samo co doradzić co dobrać do yellowa w 200 litrach, albo jaki wewnętrzny do 240... mimo, ze jest opcja ''szukaj''... ale wielki, a prawie mega plis- przyjmijcie jakoś po ludzku kogoś kto chce się czegoś dowiedzieć w interesującym temacie. Myślę, ze skorzystamy wszyscy.

Opublikowano

Emilka , potrzebujemy ludzi świadomych co robią , zwłaszcza jeśli zawodowo zajmują się rybami.

Ale wybacz , tym bardziej jemu nie przystoi walić takich numerów:)

Pogłaskać i przytaknąć się mu nie dało.

Jesteśmy tutaj właśnie by pomóc "zbłąkanym owcom" , a że tak ostro zareagowałem?

Ano dlatego właśnie , że najpierw czytajmy , potem wstawiajmy rybska do baniaka.

Osobiście nic do gościa nie mam , ale...nauka to potęgi klucz :mrgreen:

Opublikowano

Danielu nie unoś się bo chyba nie w tym celu to forum tutaj a i Ty na nim wraz ze swoimi wyczerpującymi stwierdzeniami na temat mój :)_:) uważam sprawę za zamkniętą i muszę Ci powiedzieć że się nie gniewam. Po prostu odpowiadam w Twoim tonie :)

Mniejsza z tym na prawdę, wydaje mi się że kiedyś uda Nam się jeszcze porozmawiać w kwestii czy wiem czym karmić ryby które importuje i czy je męczę :):) :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Tymczasem jak już Mjunszajn :) zauważyła, chciałem tylko poznać Wasze obserwacje w temacie ponieważ tak na prawdę do tej pory importowałem i hodowałem tylko Tanganikę.

Pozdrawiam

Przemek

Opublikowano

i koniec złości na temat kotników :twisted::twisted::twisted:

gdzie wklejacie zwykle zdjęcia Panowie ??

Pozdrawiam

Przemek

Opublikowano
Tymczasem jak już Mjunszajn :) zauważył, chciałem tylko poznać Wasze obserwacje w temacie ponieważ tak na prawdę do tej pory importowałem i hodowałem tylko Tanganikę.

Pozdrawiam

Przemek

Mjunszajn - zauważyła (kobieta) ;)

Po drugie sam przeczytałem cały ten post i się zastanawiam skąd wiadomo że ryby które masz są małe i że będziesz je sprzedawał, czy trzymał tylko przez chwilę, czy moze jednak chciałbyś je hodować cały czas.

Więc nie dziwne są zachowania Daniela, który "troszkę" ;) wie na ten temat i w żadnym wypadku nie zrobił by rybom taklego "psikusa"

Co do zdjęć - wklejamy w galerii lub gdzie indziej a w forum podajemy linki.