Jump to content

Recommended Posts

Posted

Od dwóch dni w moim akwarium dzieją się dziwne rzeczy, ponieważ ryby dostają drgawek. Drgawki te są dość częste, czasami towarzyszy im otwieranie szeroko pyska. Dzisiaj rano zdechła jedna z ryb, wszystki płetwy miała sztywne jakby dostała paraliż. Teraz pozostałe wydają się być osowiałe, raczej nie pływają tylko "stoją" w miejscu. Od czasu do czasu ocierają się o podłoże. Jak daje pokarm to wszystkie podpływają i go jedzą.

Parametrywody:

no2 0

no3 13

pH 8

Posted

filtracja, rozmiar, gatunek wiek i liczba ryb. jakieś zbladnięcia? pociemnienia? nastroszenie łusek, wytrzeszcz oczu? wzdęcie brzucha? Jakieś sinice w akwarium? Jakie odchody?

Póki co włącz napowietrzanie i zrób standardową podmianę wody.

Posted

Ryby te dostałem ok 5 dni temu w akwarium 25l. Filtr fanfilter fanmini. Ryb było 6 sztuk zczego dzisiaj jedna zdechłą. Gatunkowo są to:

-Maylandia Estherae red-red i red-blue (dzisiaj padła)

-Metraclima member deep

-Metraclima member lombardoi

-Melanochchromis auratus

-Labidochromis caerlus

Ta ryba która padła z każdą godziną robiłą się bledsza. Nie zaobserwowałem nastroszenia łusek ani wytrzeszczu oczu,równiż nie mają wzdętych brzuchów. Sinice przez te 5 dni raczej nie urosły by. Co do wydalania, to zauważyłem, że raz wydzielają dość grube odchody a raz przeźroczyste jakby nitki.

W niedziele pisałem tutaj na forum włąśnie jaki gatunk zostawić a jakie oddać jak bedę kupował większe akwarium dla pyszczaków. Jednak z tego co widze to nie wiem czy doczekają one mojej wypłaty. Już nigdy nie przyjme żywego prezentu, bo później same problemy wychodzą.

Posted

napowietrzaj, IMO to kwestia amoniaku w wodzie - 6 ryb w 25 l to koszmar. Powinieneś zrobić szereg podmian po 20- 30 % wody i wstrzymać karmienie.

duże te ryby są?

Posted

A może wymiana całej wody? Najmniejsza ma ok 5cm, największa 8

Dodam jeszcze, że odwiedziłem dzisiaj sklep zoologiczny opisałem dolegliwości ryb i kobieta zaleciła mi kupno ichtiosan`u i zapuszczenie go do akwa tak też zrobiłem.

Posted

Extra rada, idź do niej jutro jeszcze MFC ci sprzeda.

W twoim przypadku pomoże tylko szybka zmiana akwarium na większe, w 25l z pyszczakami i tak masz już bagno, jakąkolwiek chemią tylko przyśpieszysz śnięcia.

Posted

Wymieniłem całą wode. Pod kamieniami znajdowało się masa odchodów.

Wpuściłem ryby do nowego zbiornika i odpukać drgawki ustąpiły jak rónież ocieranie się o podłoże.

Niestety melanochromis auratus i metriaclima lombardoi są lekko jakby przyparaliżowane w okolocy odbytu. Robią dość spore koła, żeby zmienić kierunek pływania. Dam znać jak sprawa bedzie wyglądać za kilka dni. Póki co dziękuję za szybką pomoc.

Posted

a jakie masz teraz akwa ? zeby polaczyc ryby ktore teraz masz obstawiam min. 450 litrow.

niestety zycie w 25 litrach to nie zycie... za male to nawet na kotnik..

Posted

jeżeli wymieniłeś całą wodę to teraz musisz ograniczyć karmienie do absolutnego minimum i niestety dalej robić 50% procentowe podmianki (najlepiej codziennie) Teraz i tak nie ma mowy o jakiejkolwiek równowadze parametrów w tym akwarium więc musisz wymieniać wodę żeby amoniak nie zabił Ci ryb.