Jump to content

Recommended Posts

Posted

Od dwóch dni w moim akwarium dzieją się dziwne rzeczy, ponieważ ryby dostają drgawek. Drgawki te są dość częste, czasami towarzyszy im otwieranie szeroko pyska. Dzisiaj rano zdechła jedna z ryb, wszystki płetwy miała sztywne jakby dostała paraliż. Teraz pozostałe wydają się być osowiałe, raczej nie pływają tylko "stoją" w miejscu. Od czasu do czasu ocierają się o podłoże. Jak daje pokarm to wszystkie podpływają i go jedzą.

Parametrywody:

no2 0

no3 13

pH 8

Posted

filtracja, rozmiar, gatunek wiek i liczba ryb. jakieś zbladnięcia? pociemnienia? nastroszenie łusek, wytrzeszcz oczu? wzdęcie brzucha? Jakieś sinice w akwarium? Jakie odchody?

Póki co włącz napowietrzanie i zrób standardową podmianę wody.

Posted

Ryby te dostałem ok 5 dni temu w akwarium 25l. Filtr fanfilter fanmini. Ryb było 6 sztuk zczego dzisiaj jedna zdechłą. Gatunkowo są to:

-Maylandia Estherae red-red i red-blue (dzisiaj padła)

-Metraclima member deep

-Metraclima member lombardoi

-Melanochchromis auratus

-Labidochromis caerlus

Ta ryba która padła z każdą godziną robiłą się bledsza. Nie zaobserwowałem nastroszenia łusek ani wytrzeszczu oczu,równiż nie mają wzdętych brzuchów. Sinice przez te 5 dni raczej nie urosły by. Co do wydalania, to zauważyłem, że raz wydzielają dość grube odchody a raz przeźroczyste jakby nitki.

W niedziele pisałem tutaj na forum włąśnie jaki gatunk zostawić a jakie oddać jak bedę kupował większe akwarium dla pyszczaków. Jednak z tego co widze to nie wiem czy doczekają one mojej wypłaty. Już nigdy nie przyjme żywego prezentu, bo później same problemy wychodzą.

Posted

napowietrzaj, IMO to kwestia amoniaku w wodzie - 6 ryb w 25 l to koszmar. Powinieneś zrobić szereg podmian po 20- 30 % wody i wstrzymać karmienie.

duże te ryby są?

Posted

A może wymiana całej wody? Najmniejsza ma ok 5cm, największa 8

Dodam jeszcze, że odwiedziłem dzisiaj sklep zoologiczny opisałem dolegliwości ryb i kobieta zaleciła mi kupno ichtiosan`u i zapuszczenie go do akwa tak też zrobiłem.

Posted

Extra rada, idź do niej jutro jeszcze MFC ci sprzeda.

W twoim przypadku pomoże tylko szybka zmiana akwarium na większe, w 25l z pyszczakami i tak masz już bagno, jakąkolwiek chemią tylko przyśpieszysz śnięcia.

Posted

Wymieniłem całą wode. Pod kamieniami znajdowało się masa odchodów.

Wpuściłem ryby do nowego zbiornika i odpukać drgawki ustąpiły jak rónież ocieranie się o podłoże.

Niestety melanochromis auratus i metriaclima lombardoi są lekko jakby przyparaliżowane w okolocy odbytu. Robią dość spore koła, żeby zmienić kierunek pływania. Dam znać jak sprawa bedzie wyglądać za kilka dni. Póki co dziękuję za szybką pomoc.

Posted

a jakie masz teraz akwa ? zeby polaczyc ryby ktore teraz masz obstawiam min. 450 litrow.

niestety zycie w 25 litrach to nie zycie... za male to nawet na kotnik..

Posted

jeżeli wymieniłeś całą wodę to teraz musisz ograniczyć karmienie do absolutnego minimum i niestety dalej robić 50% procentowe podmianki (najlepiej codziennie) Teraz i tak nie ma mowy o jakiejkolwiek równowadze parametrów w tym akwarium więc musisz wymieniać wodę żeby amoniak nie zabił Ci ryb.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

• Obsada mało urozmaicona kolorystycznie, tak moja subiektywna opinia
    • Maluszki Red Rubina: Samiczka Samiec   I inne       Pierwsze fotki, samiczki i samca, to ryby, które dałem do roślinnego jak miały tydzień. teraz mają 3cm. Pozostałe fotki to młode, które trzymałem w kotniku ok 2 miesiące i teraz dałem dopiero do roślinnego i te mają ok 2cm, mimo że były bardzo regularnie i obficie karmione. To pokazuje, jak ważne jest dla ryb środowisko, w którym żyją, szczególnie we wczesnym etapie. W roślinnym oprócz regularnych posiłków miały dodatkowo florę i mogły podskubywać glony przez cały dzień. Miały też zapewnioną lepszą jakość wody, ze względu na filtrujące ją rośliny. Jest to dobra lekcja na przyszłość.
    • Takie haremy żeby stworzyć to musisz kupić 12/15 sztuk danego gatunku na start. Ja zamiast yellow dałbym maingano i będzie "pico bello".
    • Tak, już mam formatki docięte, stelaż i pokrywę robię sam bo ceny gotowców trochę dobiją, a tak profile z złomu spawarka i wio 😉
    • Czy według was niżej wymieniona obsada będzie ok dla początkującego Metriaclima estherae red red 2+5 Labeotropheus trewavasae thumbi west mc/ob 2+5 Labidochromis caeruleus yellow 2+5 Jeszcze można z 7 sztuk dorzucić ale sam nie wiem jakie, dostałem również informację że w takim zbiorniku jak mój to 60-80 sztuk 😳 ale to chyba przesada  Dzięki za porady 
    • "Jakie wymiary gąbki i ppi ? Ile i jakich mediów filtracyjnych ? U mnie przy takiej ilości mediów powinien być efekt samoczyszczenia... chyba że zarośnie pierwsza gąbka. Trzeba poczekać i zobaczyć  10 mc byłoby ok " Gąbka 50x50x5 30ppi. Tyle że potem woda leci do FX6 i Ultramax 2000 a tam też gąbki i chyba z 5 różnych ceramik. Zastanawiam się nad kaseciakiem - wg aquariumscience.org wychodzi mi najlepsza filtracja to taka bez mechanicznej gdzie jedno złoże ogarnia wszystko, im więcej "syfu" tym lepiej. Ile gąbki musiałby mieć kaseciak? Jak wygląda ten szklny filtr u Ciebie - od razu zrobiony razem z akwa? Jest doklejony czy wisi zaczepiony? W latach 90 miałem coś takiego - możesz pokazać foto?
    • Wiem że będę żałował bo już drugi raz żałuję 😁. Przejrzałem ceny na na rynku, akwarium o dnie 125x55 cm jest nie standardowe i kosztuje dwa razy drożej niż 120x40. I to w moim przypadku ma znaczący wpływ na wybór. Między kwotami prawie 1400zł a niewiele ponad 500zł (+ oczywiście dostawa w obu przypadkach) ma dla mnie znaczenie. Pozostaję przy mniejszym akwarium. Plan mam taki wzmocnić szafkę tak pisaliśmy wyżej: plecy z płyty meblowej 18mm i solidne nogi pod pionowe płyty dzielące szafkę na trzy części. Do przemyślenia mam jeszcze podpory bliżej przodu blatu, o których pisałem. Ewentualnie takie przygotowanie szafki żeby zawsze można było je dołożyć.
    • Wreszcie się stało🙃 od pomysłu do realizacji minął okrągły rok...  Stoi zalane, aranżacja już na gotowo. 70 litrów kształtek K1 po prawie 3 miesiącach moczenia w sumpie kolegi wróciło na swoje miejsce. Będę monitorował parametry ale myślę, że będzie raczej szybki start i zarybianie w przyszłym tyg. Jak tylko się nic nie wysypie po drodze.  Jak na pierwsze akwa z tym biotopem myślę, że wyszło nawet w miarę😉 oto efekt:
    • W Malawi z powodu braku lub śladowej ilości roślin nie spotkałem się z problemem z DOC. Problemy są z NO3 właśnie z powodu braku roślin. Dlatego jest sens używania żywic.  U mnie od wielu lat Purolite A520E. Pierwszą wymieniłem po chyba 8 latach. W sumie niepotrzebnie bo dalej działała.
    • Ja np podmieniam około 45% wody i staram się robić to regularnie. Woda jest ok. Ale problemy mogą się pojawić jak stwierdzisz że będziesz podmieniać np 10% wody albo robić tylko dolewki, albo to wszystko np co 2-3 miesiące. Wtedy może być kłopot. Każde akwarium jest inne i w niektórych będzie wszystko szło łatwo a w niektórych prawie identycznych trzeba bardziej dokładnie wszystkiego pilnować.  Pomyśl o "ustrojstwie" do podmiany wody, najlepiej z podwójnym filtrem węglowym i będzie dobrze. Małe ryby mało smrodza i wszystko długo działa wręcz idealnie, a dopiero jak podrosną i jest ich dużo to robi się malutki rybny chlew Używałem różnych żywic a teraz już mi się nie chce żadnych używać i najlepsze co można zrobić to podmiana wody.  Oczywiście to moje zdanie:) 
  • Topics

• Images

• Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.