misiek80 Opublikowano 28 Lutego 2009 #1 Opublikowano 28 Lutego 2009 W pokrywie mam miejsce na dwie świetlówki T8, każda po 30 W. Co zrobić żeby nie było za jasno? Jakie oświetlenie wybrać? Myślałem o aqua glo + power glo, albo o sylwanii grulux + aquastar. Ale obydwa zestawy daja raczej bardzo jasne światło.
bezsenny Opublikowano 28 Lutego 2009 #2 Opublikowano 28 Lutego 2009 ja mam tylko z tylu narve oceanic nature , fajnie cr przy nim wyglada ,a z przodu mam wylaczone narve oceanic blue. wlaczam tylko jak moja u ,mnie siedzi hehe ale widok samej nature jest swietny napisz jeszcze jaki zbiornik moj 120x40x50
misiek80 Opublikowano 28 Lutego 2009 Autor #3 Opublikowano 28 Lutego 2009 100x40x50. Świetlówki masz na osobnych statecznikach?
bezsenny Opublikowano 28 Lutego 2009 #4 Opublikowano 28 Lutego 2009 tak na osobnych , chcesz miec akwa podobne do mutry zobacz co on ma , ale niestety ma wieksze akwa musisz pokombinowac najlepsze rozwiazanie moim zdaniem
mutra Opublikowano 1 Marca 2009 #5 Opublikowano 1 Marca 2009 chcesz miec akwa podobne do mutry zobacz co on ma tak tylko w kwestii wyjaśnienia: moje akwarium NIE jest ciemne - jest bardzo jasne ale ilość światła nie razi jakoś specjalnie. Co zrobić żeby nie było za jasno? wybierz świetlówki o zimnej barwie. minimum 10 000K a lepiej jeszcze więcej. jakie masz ryby w tym zbiorniku?
misiek80 Opublikowano 1 Marca 2009 Autor #6 Opublikowano 1 Marca 2009 4 Rdzawe i 8 Saulosi. Planowałem poweg glo + aqua glo czyli 2x30 W (każda z nich ma ponad 10 000 K).
tomaszmk Opublikowano 17 Lipca 2009 #7 Opublikowano 17 Lipca 2009 Minęło kilka miesięcy od Twojego postu - podziel się doświadczeniem : na co się zdecydowałeś i jakie masz przemyślenia.
misiek80 Opublikowano 17 Lipca 2009 Autor #8 Opublikowano 17 Lipca 2009 Więc dzielę się przemyśleniami. Zdecydowałem się na power glo i aqua glo 2x30W. Moim zdaniem jest w sam raz. Jest jasno, ale nei za jasno. Do tego wieczorem na chwile zapalam cztery niebieskie diody - akwa bardzo ładnie wtedy wygląda, oczywiście przy zgaszonym w pokoju świetle. No i obsadę mam nieco inną niż pisze powyżej. Mianowicie zostały Saulosi, a zamiast Rdzawych zdecydowałem się na Maylandie Livingstonii - nawiasem mówiąc piekne ryby. tomaszmk - jakbyś miał jeszcze jakieś pytania, to chętnie odpowiem. Pozdrawiam.
koteczek555 Opublikowano 17 Lipca 2009 #9 Opublikowano 17 Lipca 2009 Ja mam pytanie Jaki kolor światła daje sama power glo i jak sama wybarwia saulosi samce i samice?
slawek gorol Opublikowano 17 Lipca 2009 #10 Opublikowano 17 Lipca 2009 power glo wg. schematu wybarwia niebieski kolor. wiec idealne dla samcow saulosi. zreszta wiem bo mialem u siebie schemat dostepny w google.pl
Rekomendowane odpowiedzi