Skocz do zawartości

zakwit wody po zamontowaniu filtra ...!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Taki zakwit występuje z reguły raz w życiu każdego w miare dobrze prowadzonego akwarium, i to dosyć często właśnie 2-3 miesiące po założeniu. Tak jak koledzy radzą czekać i napowietrzać, jesli jesteś cierpliwy. Jeśli nie - lampa UV rozwiąże problem. Nie musisz się więc martwić przyszłymi zakwitami, poza sporadycznymi sytuacjami nie powinny się zdarzyć.

Co do parametrów wody, niestety nie są miarodajne w takich sytuacjach, glony są w stanie przerobić azot w wodzie jeszcze zanim osiągnie niepokojące wartości

Opublikowano

Zaciemnić - ale jeśli zaciemnić to totalnie, przykryć szybe albo zakleić tak żeby wogóle nie wpadało swiatło z zewnątrz, w innym przypadku możesz sobie darować. Ja miałem taki totalny zakwit swojego czasu - widoczność na max 10cm. czekałem, napowietrzałem przez 7 dni, w końcu straciłem cierpliwość i odpaliłem lampę UV - po 48 godzinach nie było śladu po zakwicie.

Opublikowano

Lampa UV to nie jest coś z czym jedni się rodzą a inni nie :) mozna nabyć w trakcie :) . A poważnie to przydatna rzecz.

Opublikowano

Tak jak wcześniej pisałem do 3 miesięcznego zbiornika w którym był tylko filtr wew. aqua shut kupiłem kubełek TETRA 700. Po podłączeniu po dwóch dniach tak mi się porobiło . Prosze o podpowiedz i rady czy to zakwit wody . Czy może pierwotniaki. Co mam robić . Czekać . Podmieniać wode . Dodawać jakiejś chemi .??? Proszę o pomoc

Obsada narazie 10 Saulosi- dorastające

temp. wody 26 stopni

naświetlenie- aqua glo + power glo

baniak 112l

wanień i piaskowce

piasek kwarcowy

Na pisakowcu i na wapieniu jest coś zielonego - nie wiem czy to pożądany glon

Na tylnej szybie też jest coś zielonego ???

Z góry dziękuje

DSC08227.JPG[/attachment:3tsn9lll]

DSC08225.JPG[/attachment:3tsn9lll]

DSC08224.JPG[/attachment:3tsn9lll]

DSC08222.JPG[/attachment:3tsn9lll]

DSC08218.JPG[/attachment:3tsn9lll]

DSC08217.JPG[/attachment:3tsn9lll]

post-8499-14695711924455_thumb.jpg

post-8499-14695711941897_thumb.jpg

post-8499-14695711951776_thumb.jpg

post-8499-14695711952676_thumb.jpg

post-8499-14695711953505_thumb.jpg