Skocz do zawartości

Ankieta: Odstawiasz wode przed podmianką?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7,5 to takie minimalne minimum. imo ja bym podwyzszal

a ja się właśnie zastanawiam, na ile rybom trzymanym od pokoleń w akwariach w różnych, nie zawsze wymarzonych warunkach, takie 7,5 przeszkadza. Albo od ilu pojawiłyby się problemy.

U mnie woda ma ok 7,6. Nie zastanawiałem się nigdy nad podwyższaniem i szczerze mówiąc, nawet nie wiem w tej chwili, jak miałbym to robić ;)

Opublikowano

Kisor ja po przywiezieniu tu ryb musiałem zacząć podwyższać ph. W starym lokum miałem ~7,9 a w Krakowie ~7,4.

Widać było różnice w zachowaniu. Szczególnie zwiększyło się ocieranie przez ryby, taka ospałość czy tam nawet obmieranie glonów

Opublikowano

ja mam dokładnie ph 7,5-7,8 glony rosną a zwłaszcza okrzemki(ale to raczej wina oświetlenia)a co do ryb to swojego czasu miałem 4 akwa z młodymi pysiami i było ich tam około 200 a do tego jakieś 40 młodych zbrojnika niebieskiego, nic nie padało zbytnio choć przy takiej ilości trudno jest mówić o braku strat a woda oczywiście ta sama co teraz

Opublikowano

U mnie leci prosto z kranu, 5 litrów dziennie i tak nie zaszkodzi nawet jakby coś się wodociągom omsknęło. Idzie tylko przez filtr sedymentacyjny, zatrzyma większe frakcje syfów.

Opublikowano

Witam,

Ja w swoim poprzednim miejscu zamieszkania podmieniałem wodę w akwarium lejąc ją bezpośrednio z kranu. Powyższe wynikało z faktu, że wodociągi dezynfekowały wodę za pomocą ozonowania. Aktualnie, po przeprowadzce odstawiam wodę na dzień lub dwa (a dodatkowo ją napowietrzam). Z informacji uzyskanych od dostawcy wody wynika bowiem, że jej uzdatnianie odbywa się za pomocą podchlorynu sodu. Poza odstawianiem wody nie stosuję uzdatniaczy, albowiem ilości znajdujących się w niej metali ciężkich są śladowe i próby ich związania byłyby bezcelowe.

Daleki jestem od szukania w tym przypadku "złotego środka" i uważam, że wybór sposobu uzdatniania wody powinien nastąpić po rozpoznaniu kilku czynników u dostawcy wody.

pozdrawiam

P_M