Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poniewaz rowniez jestem szczesliwym posiadaczem sumpa, to pozwole sobie na wtracenie sie do tego watku.

1. Jaka jest krotność przepływu wody (ile objętości

akwarium na godzinę)?

U siebie zastosowalem pompe od centralnego ogrzewania Grundfosa, mam praktyczna wydajnosc na poziomie 2000l/h przy objetosci akwarium 375 a sumpa 90l

2. czy stosując sump stosujesz też dodatkową

pompę w samym zbiorniku do wymuszenia

ruchu wody - czy to w objętości zbiornika,

czy to na powierzchni; albo inaczej - czy

przy zbiorniku 200x50x50 nie byłoby to

potrzebne? chodzi mi o skuteczność sumpa

w oczyszczaniu mechanicznym wody, i wpływ

sposobu poboru wody (komin, pobór tylko

na powierzchni w jednym rogu zbiornika)

na jej oczyszczanie mechaniczne (kupki,

zawiesina itd).

Ciezko aby jeden filtr oczyscil akwarium o takiej dlugosci ( u mnie 150 cm ) dlatego posilkuje sie dodatkowo filtrem mechanicznym Weipro TC-1500

Zarowno u staregokota jak i u mnie komin jest zbudowany w specyficzny sposob. Aby lepiej zaciagal syf znad dna zbiornika jest na niego nalozona przeslona z otworami przy dnie. Wiec woda chcac spasc do komina musi pokonac droge znad dna, w gore, przez grzebien i w dol.

3. Czy sump nie śmierdzi? :-)

aby zniwelowac parowanie, ktore jest baaardzo szkodliwe dla szafki sump nakrylem folia spozywcza, taka, ktora ma tendencje do delikatnego "przyklejania" sie do powierzchni. Dzieki temu nic mi tam nie paruje a co za tym idzie - nic nie smierdzi. Oczywiscie przy czyszczeniu musze folie sciagnac ( raz na 2-3 m-ce czyscze wlasnego pomyslu prefiltr z butelki po big lyku + filzeliny ) i wtedy troche go czuc. Ale da sie to wytrzymac ;-)

Opublikowano
witam napiszcie proszę lub narysujcie jak woda jest pobierana z baniaka i zasada takiego sumpa czy woda do sumpa wlatuje tylko przez gżebien a w razie awari ile wody spłynie do sumpa.

w sumpie lub obok niego zamontowana jest pompa, ktorej zadaniem jest pobieranie wody z sumpa i wpuszczanie jej do akwarium. Poniewaz wtedy wody w akwarium robi sie za duzo, wiec nadmiar przelewa sie nad krawedzia komina, przez grzebien i wpada do komina a pozniej splywa do sumpa, skad znow jest zasysana do akwarium ... i tak w kolko.W przypadku padu zasilania pompa staje, czesc wody, ktora jest w akwarium splywa do komina, az poziom wody w akwarium osiagnie krawedz komina. Woda nadmiarowa jak juz wspomnialem spada do sumpa i tam juz zostaje. Pojemnosci sumpa, komina, poziomy wody w akwarium i sumpie, wysokosc komina, sila pompy musza zostac dobrane z kartka papieru i kalkulatorem w rece, aczkolwiek nie jest to jakas supertajna wiedza.

Trzeba tak wszystko przeliczyc, aby splywajaca przy wylaczonej pompie woda nie przelala sie przez krawedzie sumpa oraz tak, aby w przypadku zapchania sie spadu do sumpa, pompa wypompowujac wode z sumpa nie przelala akwarium. Ale ten drugi warunek nie jest koniecznie niezbedny, gdyz zazwyczaj komin posiada rewizje. Co nie znaczy, ze nie nalezy brac pod uwage mozliwosci zapchania sie i rewizji rowniez ;-)

Opublikowano
Poniewaz rowniez jestem szczesliwym posiadaczem sumpa, to pozwole sobie na wtracenie sie do tego watku.

akwarium na godzinę)?

U siebie zastosowalem pompe od centralnego ogrzewania Grundfosa, mam praktyczna wydajnosc na poziomie 2000l/h przy objetosci akwarium 375 a sumpa 90l

No ale de facto maksymalną wydajność

sumpa określa tandem: średnica spustu

z komina do sumpa i maksymalna założona

wysokość słupa wody w kominie, czyż nie?

Bo zasilanie jest grawitacyjne.

Albo ja źle rozumiem, ogólnie wnerwiają

mnie te systemy otwarte, chociaż widzę

ich zalety. Ja jakoś wolałbym filtrację mechaniczną

i biologiczną plus denitryfikację (opcja) plus ogrzewanie

plus chłodzenie (opcja) plus natlenianie (opcja) plus

modyfikacja chemiczna (opcja) plus odpienianie (opcja)

plus nawożenie CO2 (opcja) plus funkcja podmiany (opcja)

plus monitoring parametrów (opcja) jako jeden black box

z wejściem, wyjściem i ewentualnie slotami do wymiany

wkładów jak tonery w kolorowej laserówce :-)

Do tego narzędzie do łowienia ryb programowane

jak automat do pepsi "poproszę rybę nr 12 odłowić

i zapakować" i moje techniczne podejście byłoby

zaspokojone :-)

Jak się tak cały ten sprzęt i kasę na niego i czas

na niego poświęcany zliczy razem, to nie zdziwiłbym

się, jakby dostawa lotnicza 500L wody prosto z Malawi

raz w tygodniu wyszła taniej i prościej. Ciekawe :-)

milc

Opublikowano

akwarium na godzinę)?

No ale de facto maksymalną wydajność

sumpa określa tandem: średnica spustu

z komina do sumpa i maksymalna założona

wysokość słupa wody w kominie, czyż nie?

Bo zasilanie jest grawitacyjne.

moze nawet nie tandem, a trio - wydajnosc pompy w stosunku do wysokosci na jaka musi te wode wtloczyc, srednica spustu, wysokosc slupa wody

biorac pod uwage te 3 czynniki mam wydajnosc rzeczywista na poziomie 2000l/h

Opublikowano

Mam jeszcze jedno pytanie po co w komnie są trzy rurki, jedna to wylew z sumpa ok, druga to pobór wody do sumpa ( ta z sitkiem oczywiście cyrkulacja ok) a trzecia po jaki czort tam jest i do czego. Proszę o sensowne wytłumaczenie. Pozdrawiam

Opublikowano

Ta z sitkiem, to wlot wody do sumpa. Trzecia rurka, to opisana wyżej przez sysgone'a rewizja- zabezpiecza przed wylaniem wody poza akwarium, w przypadku zapchania rury wlotowej do sumpa.

Opublikowano

Bardzo dziękuję, czas zacząć mysleć nad budową takiego sumpa, mam tylko obawy odnośnie wiercenia otworów w dnie . Pozdrawiam

Opublikowano
Bardzo dziękuję, czas zacząć mysleć nad budową takiego sumpa, mam tylko obawy odnośnie wiercenia otworów w dnie . Pozdrawiam

Witam

Skoro się boisz wiercenia otworów to pomyśl nad budową filtra przelewowego, równie skutecznego jak klasyczny sump, a w sumie konstrukcja prostsza, uzywam cos takiego od kilku lat i jestem z tego b. zadowolony, praktyczny opis znajdziesz na mojej stronie.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam mam jeszcze jedno pytanie odnośnie sumpa, mam okazję założyć u gościa akwarium 1000l i jakiej pojemności powinien być sump żeby spełniał swoje zadanie jako filtr biologiczny i po części mechaniczny. Co byście proponowali do środka (jaką maszynkę) zaznaczam że kasa nie gra roli. Pozdrawiam