Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hmm tylko dwa aspekty z tym zaworem...

do ilu redukuje średicę rury np 3/4"?

i czy płyn do przebycia go potrzebuje ciśnienia?

bo nie jest to pompa zasysająca i wymaga pewnego ciśnienia na dolocie żeby nie pracować "na sucho" i nie wiem czy ciśnienie wytworzone w tej U-rurce z sumpa do pompy jest wystarczające na pokonanie tego zaworu i zapewnienie stabilnej pracy pompy...

ktoś mądry w tym temacie?

Opublikowano

do ilu redukuje średicę rury np 3/4"?

i czy płyn do przebycia go potrzebuje ciśnienia?

bo nie jest to pompa zasysająca i wymaga pewnego ciśnienia na dolocie żeby nie pracować "na sucho" i nie wiem czy ciśnienie wytworzone w tej U-rurce z sumpa do pompy jest wystarczające na pokonanie tego zaworu i zapewnienie stabilnej pracy pompy...

Hydraulik który mi pomagał to składac do kupy też w pierwotnej wersji chciał montować taki zawór zwrotny na końcówce rury zasysającej ale w kocu sobie odpuściliśmy temat bo nie było to u mnie specjalnie potrzebne

Co do zaworu i pompy to zapewniał mnie że jak pompa ruszy to podciśnienie wody jakie powstanie w rurce spokojnie zawór otworzy i bedzie to działać. Zawór ten również w jakiś zanaczący sposób nie zmniejsza przekroju/przepływu Co do stabilnej pracy itd to owszem serwisant Grundfosa bo z takim też rozmawiałem straszył mnie ze pompa w takim układzie akwariowym gdzie praktycznie nie działaja na nią większe cisnienia [bo w układzie CO to tak średnio 1,5-2 atmosfery są] może działać nieprawidłowo tzn wpdać w kawitacje lub się własnie zapowietrzac itd okazało się to nieprawdą bo u mnie pracuje już długo u sysa tez i nic takiego nie wystapiło.

Natomiast to wszystko i tak nie zmienia faktu że musisz za pierwszym razem tą pompe jakoś zalać bo na sucho to ona nic nie zaciagnie więc w którum miejscu tej instalacji chyba i tak byłby konieczny trójnik z zaworem aby pierwszy raz wodę nalac chocby butelka z lejkiem - no moze że inni maja inne patenty

Opublikowano

no niby mógłbym zalać przez "powrót", bo będę tam miał trójnik (rozgałęzienie na hydroponikę i akwa) i trójnik jest z może nie do końca szybko, ale złączkami (stalowe z nierdzewki, elegancko chodzące)...

ale zastanawiam się jak to zalewać bez "dupy zawracania"

dawać patenty! :twisted:

Opublikowano

Dobra się zasiedziałem i nie zauważyłem, która godzina, ale wyprodukowałem kalkulator do obliczania obiegu wody w układzie z sumpem (Excel)... :twisted:

Dla chętnych i tych którym brakuje/brakowało takiego narzędzia - pisać na priva adres mailowy - będę rozsyłał...

Przy okazji kilku pierwszych chętnych mogłoby sprawdzić poprawność...

Szczegóły możemy omówić na forum, żeby nikt nie musiał ponownie pytać...

Jakby to się okazało pomocnym narzędziem i się rozprzestrzeniło, to trochę rozpropaguje nasze forum, bo jest tam link na arkuszu...

Autor zaprojektował kalkulator na cele prywatne i oczywiście nie ponowsi odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku niesprawdzenia wyliczeń z kalkulatora. Ponieważ autor nie wierzy, żeby ochrona arkusza była "nie do przejścia", prosi o uszanowanie nakładu czasu i pracy, a co za tym idzie nie dokonywania własnoręcznych zmian. W zamian udostępnia plik i zezwala na kopiowanie oraz publikowanie pliku za darmo. Prosi jednocześnie w takim wypadku o załączenie niniejszej klauzuli. Created by: makok, szczegóły na http://forum.klub-malawi.pl/ (całej klauzulki na niebiesko)

Serdeczne dzięki - pozdrawiam

screenshot:

976d9f9ca798c245.jpg

Opublikowano

tak na szybko przyszły mi do głowy pomysły na rozbudowę...

1. Sump jest zaprojektowany do pompy zewnętrznej - pompa wewnętrzna zajmuje miejsce i wypiera parę litrów wody... to bym dopisał...

2. Myślałem o tym, zeby dzięki szczegółowym wyliczeniom przepływu w podanej przez użytkownika instalacji kalkulator wyliczał przepływy i podawał proponowane pompy z uwzględnieniem podnoszenia i innych czynników - niestety nie jest mi znana fizyka z zakresu "dynamiki cieczy" - jeżeli ktoś chciałby mnie wesprzeć chętnie rozwinę to zagadnienie...

Chyba warto by było wydzielić wątek rozwijający kalkulator, jeżeli oczywiście będzie zainteresowanie.

Opublikowano

witam,

mam problem walsnie z "ochrona arkusza"

nie zamierzam nic zmieniac, ani "pogwalcic" praw autorskich...

prosli bym o haslo do odblokowania kalkulatora, aby w pelni moc z niego kozystac...

w wersji wyslalenj n poczte mozna modyfikowac jedynie niektore komorki z parametrami, ale reszta (jak uwazam) rownie potzrebana jest chroniona...

prosze o haslo,

jesli nie dla ogolu to choc na PM :)

pozdrawaim

Opublikowano
... w wersji wyslalenj n poczte mozna modyfikowac jedynie niektore komorki z parametrami, ale reszta (jak uwazam) rownie potzrebana jest chroniona ... pozdrawaim

Właśnie chciałem, żeby nawiązała się konstruktywna dyskusja "które pola i dalczego?" jakie podstawy powinni opanować nowicjusze uruchamiający pierwszy raz samodzielnie sumpa...

o to mi chodzi - będę publikował odświerzone wersje kalkulatora - znacznie ulepszone, żeby własnie uruchamianie sumpa było "równie przyjemne" jak podłącznanie kubełka... :mrgreen:

takiej wiedzy nigdzie nie ma w takiej formie...

wiem ile czasu mi to zajęło... ostatnie 2 tygodnie - i nie miał bym nic przeciwko, żeby uzyć gotowego narzędzia...

opisz jakie zmiany byś wprowadził i co chciałbyś nimi osiągnąć...

Opublikowano

Obiecane jakiś czas temu zdjęcia kominów 'na całą szerokość akwarium'

Mam nadzieję, że coś ze zdjęć wywnioskujesz, bo z powodu kiepskiego dostępu do kominów zdjęcia mogą być lekko enigmatyczne.

komin1gx4.jpg

komin2qh7.jpg

Komin przy akwarium 1200l. I akwarium i komin mają długość 2m. Woda schodzi z komina dwoma otworami 32mm.

kominrekin1am3.jpg

kominrekin2bl8.jpg

kominrekin3me2.jpg

kominrekin4jl3.jpg

Moja ulubiona konstrukcja. Akwarium 12 000l. Komin ma długość 2,5m. Woda z niego nie jest odprowadzana rurami tylko bezpośrednio do sumpa znajdującego się pod kominem. Pozwala to na zastosowanie pompy obiegowej dowolnej mocy, no i nic nigdy się nie zapcha.

Wracając do tematu. Nie czytałem dokładnie wszystkich postów, ale z tego co widziałem rozważasz zakup pompy zewnętrznej i chcesz ją podłączyć do sumpa za pomocą rurki U. I oczywiście martwisz się o zalewanie pompy/odpowietrzanie rurki. I jest o co. Grundfosa ciężko Ci będzie zalać jeśli Twój sump będzie w miarę wysoki. Można jednak podłączyć tą pompę tak, żeby wyeliminować ten problem. W boku sumpa wiercisz otwór pod śrubunek/przepust szczelny o średnicy 32mm, zakładasz wymieniony śrubunek, następnie zawór kulowy i do tego podłączasz pompę. W każdej chwili możesz ją zdemontować odkręcając śrubunek. Pompa będzie zalewała się sama, jeśli tylko w sumpie pojawi się woda.

Jak ktoś z modów umie zrobić, żeby zamiast adresów pojawiły się foty to poproszę ;]

• 5 tygodni później...
Opublikowano

snocho, gdzieś mi automat przeoczył Twojego posta i nie zdążyłem podziękować...

powiem szczerze, te fotki mnie rozwaliły, Ty to serwisujesz?? :mrgreen:

a wszedłem tu teraz ponownie przypadkiem szukając pomocy...

otóż zastosowałem rozwiązanie, jakie ma mars z U-rurką (narazie na testowym sumpiku 25l, bo nie mogłem już czekać :D) i lipa...

pompa siorbie, przepływ na 3 biegu jest ewidentnie słaby i wiem, że winne jest powietrze w układzie...

moje zalewanie umiejscowione jest na górze U-rurki tuż nad sumpem (trójnik i zawór - lejek i butelka w ręce)

niestety mam wrażenie że przesadziłem z tą calową rurą pcv...

mars zalewa ciśnieniowo z "kranu" i może dlatego U-rurka działa... u mnie chyba nie obejdzie się bez przebudowy na "wiercone w sumpie", o czym myślałem, ale czego chciałem koniecznie uniknąć cholera

muszę kupić 5 m węża i spróbuję zalać ciśnieniowo z kranu w kuchni, bo jak mam to rozkręcać i przebudowywać to popadam w depresję...

co zmniejsza najlepiej hałas wody spadającej do komina?