Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli nie uszkodziłeś ryby, to ma szanse na przeżycie. Wyeliminować mogą go inne ryby. U mniesamice Red Blue tak się piorą, że zadziwiały mnie już nie raz obrażeniami, a później ich świetnym gojeniem.

Opublikowano

masz rację sis

tylko inna polka z leczeniem pobicia a co innego jeżeli został uszkodzony szkielet ryby, nawet jak się zrośnie będzie miała ten pyszczek krzywy -i o ile nie będzie to przeszkadzało w życiu to może się udać, gorzej gdy będzie to takim uszkodzeniem że w końcu zginie np z powodu nie jedzenia.

Opublikowano

No dokladnie jesli ma krzywy pyszczek na bank cos zlamane a jesli zlamane to musi ja to bolec i moze nie przyjmowac pokarmu a wtedy to juz wogle kiepska smierc z powodu bolu i glodu... :( Niewspominajac o innych rybkach ktore w cierpieniu niepomoga...

Moze by odlowic ta rybke do dodzielnego baniaka, podniesc temperature i moze sa jakies srodki co to wlac mozna do wody i zeby troche bol zmniejszyly??? (Ale to tylko moje wymysly nigdy o niczym takim nie slyszalem ale kto wie moze??)

Opublikowano
Moze by odlowic ta rybke do dodzielnego baniaka, podniesc temperature i moze sa jakies srodki co to wlac mozna do wody i zeby troche bol zmniejszyly???

Kiepski pomysł. W wyższej temperaturze owszem, metabolizm jest szybszy, więc teoretycznie wszystko powinno goić się szybciej, ale może wystąpić deficyt tlenu. Najlepiej cały czas utrzymywać temperaturę na optymalnym poziomie i bez potrzeby jej nie zmieniać.

Niestety, ryba ucierpiała i ma o tyle szczęście, że w akwarium ma szanse przeżyć. W naturze selekcja naturalna zadziałałaby w mig i ryba najprawdopodobniej nie zdążyłaby wrócić do zdrowia. Karm i obserwuj - nic więcej nie możesz zrobić.

Opublikowano

Popieram Mateusza. U siebie niedawno z krainy umarłych wróciła samica johanni (zza tła), była obita, postrzępione płetwy, podejrzenie uszkodzenia pęcherza pławnego. Zostawiłem i się wykurowała i wraca do sił. Ja uważam, że jeśli ryba zdechnie, to jest to po prostu selekcja naturalna i trzeba sie z tym pogodzić, a sztucznie ją odławiać (w takim przypadku) oznacza dla mnie w takich przypadkach inegerencję ponad konieczny/ pożądany poziom.