Skocz do zawartości

Moje pierwsze akwa malawi 240l prosze o pomoc...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No właśnie żwirownia będzie najtańszym rozwiązaniem, albo musisz poszukać w swojej okolicy jakiegoś składu z kamieniami, ceny są niskie a wybór jest ogromny

Opublikowano

przepraszam ze robie z tego temat ogolny o moich babskich problemach :oops:

skad moge wziazc styropian.. stara jestem ale nie obrotna.. zalatwic lakier do paznokci czy farbe do wlosow to owszem.. ale styropian.. to juz gorzej... czy oni nie sprzedaja tego tylko w wiekich pakach?

a do zwirowni chyba pojade pod koniec tygodnia... przeblagalam kolege zeby mnie tam zabral :lol:

Opublikowano

JA w takim akwa mam np ..30kg piachu(teroretycznie o 20kg za malo).. i w zupelnosci mi starcza :wink:

To wychodzi okolo 3 cm warstwy, z tym ze ja przy ukladaniu najpierw klade kamole, potem dopiero sypie piach...

Opublikowano

prosty sposob na to zeby piachu bylo wiecej ;]

ja na calej pow dna mam styropian tak rozlozony ze nei styka sie ze sciankami bocznymi tworzy efekt duzej ilosci piachu ;] a jest go niecale 30 kg w akwa 150x50x50

kamieni mam duuzo wagowo otoczaki sa cięzkie, a kupiłem ich prawie 120 kg wszystko wylądowało w zbiorniku no prawie wszystko więc łączna asa kamieni na dnie to ok 90 kg + kamienie na tło z licze z 20 kg

czyli 140 kg to są same dekoracje ;/

pozostaje ok 200 kg na wode odliczajac mase ryb itp co pominołem także pojemnośc akwa zmniejsza sie z każdym nowym elementem do niego włożónym ;]

Opublikowano

a styropian im nie zaszkodzi?

i jak myslicie czym pomalowac styropian zeby byl czarny i mozna go bylo wrzucic do srodka akwa? i czy to bedzie dobrze wygladac jako tlo? bo ja zdolnosci nie mam a 150zl za tlo nie dam.

Opublikowano

styropian sam w sobie nie szkodzi, szkodzi nieodpowiednia farba. Ja mam tlo zewnetrzne, zrobione ze styropianu wypalanego rozpuszczalnikiem nitro i pomalowane zwyklym czarnym sprayem. Fotka akwa w galerii i w prezentacji akwa na stronie klubowej.

jeśli chcesz tło wewnetrzne, to już inna bajka...

Opublikowano
jeśli chcesz tło wewnetrzne, to już inna bajka...

wcale nie :) a przykładem tego jestem ja :o ja mam tło w środku

...i też mam tło ze styropianu i też mam wypalone rozpuszczalnikiem nitro, tylko że po tym zabiegu tło namoczyłem i wypłukałem. Potem tło pomalowałem czarną akrylową farbą. Tło w akwa mam już prawie pół roku i wszystko jest okey.

Opublikowano

zwykla farba akrylowa? pamietasz firme/ nazwe??

i kolejne pytanie z cyklu "glupie pytania poczatkujacej" : jakim pokarmem najlepiej karmic Labidochromis caeruleus yellow i Pseudotropheus saulosi? chodzi zarowno o suchy jak i o mrozonki ;)