sision Opublikowano 19 Grudnia 2008 #51 Opublikowano 19 Grudnia 2008 Prefiltr - gąbka założona na rurę zasysającą wodę z akwa do kubełka. Musi być z dużymi oczkami, żeby nie obniżała za mocno przepływu.
slawek gorol Opublikowano 19 Grudnia 2008 #53 Opublikowano 19 Grudnia 2008 Musi być z dużymi oczkami, żeby nie obniżała za mocno przepływu. tu bym polemizowal czy "musi". osobiscie mam zalozony gesty prefiltr. dlaczego ? poniewaz mniej syfu leci mi do kubla, kubelek mam na tyle mocny ze jak strace 40-50% przeplywu to nic sie nie stanie, a jak wszyscy wiemy w filtrze biologicznym nie chodzi o duzy przeplyw
sabotage Opublikowano 19 Grudnia 2008 #54 Opublikowano 19 Grudnia 2008 Rowniez jestem za drobna siatka w prefiltrach. Ja dodatkowo umieszcza taka sama gesta gabke na gorze wkladow. Kubla nie plukalem z 1,5roku i jeszcze drugie tyle nie wyplucze.
sision Opublikowano 19 Grudnia 2008 #55 Opublikowano 19 Grudnia 2008 Ja uważam że musi. Wyjaśnię, dlaczego. Bo jeśli używasz kubła do napowietrzania poprzez ruch taflą wody, to przepływ jest ważny. Użyłemj skrótu myślowego - sorry
misiek80 Opublikowano 20 Grudnia 2008 Autor #56 Opublikowano 20 Grudnia 2008 Czyli rozumiem, że kubeł zasypuję ceramiką i na górę mogę dać warstę gąbki? A jaką dobrą ceramnikę polecacie? Możecie jakąś konkretną firmę podać i nazwę produktu?
mutra Opublikowano 21 Grudnia 2008 #57 Opublikowano 21 Grudnia 2008 jako przeciwnik teorii mikroporów mam cały kubeł zasypany NITRASem po 6zł za opakowanie, na wierzchu mam 5cm kawałek gąbki i prefiltr na wlocie
slawek gorol Opublikowano 21 Grudnia 2008 #58 Opublikowano 21 Grudnia 2008 niedawno o tym dyskutowalismy. ja mam ceramike resuna po 9 zl za paczke i hula jak ta lala. poszukaj bylo o tym ostatnio.
sabotage Opublikowano 21 Grudnia 2008 #59 Opublikowano 21 Grudnia 2008 Czyli rozumiem, że kubeł zasypuję ceramiką i na górę mogę dać warstę gąbki? A jaką dobrą ceramnikę polecacie? Możecie jakąś konkretną firmę podać i nazwę produktu? Ja jeszcze z innej beczki, niz koledzy. Tak filtry biologiczne, jak i media dobieraj pod PLANOWANA obsade. Jesli Twoj zbiornik nie bedzie przerybiony, bedzie w nim OPTYMALNA (spr dyskusyjna) liczba ryb, bedziesz madrze karmil - filtr zasyp "zwykla " ceramika i pewnie bedzie wszytsko OK. Natomiast , jesli planujesz troszke wiecej ryb, Twoj filtr nie bedzie "pojemny" ja bralbym lepsza ceramike. Wszytsko zalezy od obsady Twojego zbiornika.
misiek80 Opublikowano 22 Grudnia 2008 Autor #60 Opublikowano 22 Grudnia 2008 Dzięki. A jeśli chodzi o podłoże i skały? Wiem, że większość z Was jest zwolennikiem żółtego piasku (popularny jest ten z Castoramy). A powiedzcie mi jakie zrobić tło i jakie skałki najlepiej włożyć do akwa? Chciałbym żeby i rybom było dobrze i żeby akwa ładnie sie prezentowało.
Rekomendowane odpowiedzi