Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jeżeli możesz to obok, jeżeli nad to musisz pomyśleć nad udoskonaleniem kubełka :)

sam kubełek nie będzie w stanie zaciągać Ci wody w górę.

A jak jest różnica jak ciągnie wodę "z podłogi" (jak kubełek stoi pod akwarium) a jaka jak nad akwarium? Czegoś tu nie rozumiem, przecież są dwie rurki i zawsze jedną wodę ciągnie a druga pcha, więc jaka to różnica, może ktoś mi wyjaśni.

Opublikowano

taka różnica ze woda wpada do kubełka siłą grawitacji a pompa ja wypycha w górę, niestety wątpię, aby któryś kubełek miał pompę samozasysajacą - a jeżeli ni to pompa nie zaciągnie Ci wody w górę, aby potem ta woda mogła sobie spokojnie siłą grawitacji zlecieć.

Opublikowano
taka różnica ze woda wpada do kubełka siłą grawitacji a pompa ja wypycha w górę, niestety wątpię, aby któryś kubełek miał pompę samozasysajacą - a jeżeli ni to pompa nie zaciągnie Ci wody w górę, aby potem ta woda mogła sobie spokojnie siłą grawitacji zlecieć.

A parametr filtra: podnoszenie słupa wody, po co jest, skoro jak twierdzisz wszystko załatwia grawitacja???

Jaką średnicę mają standardowe rurki od filtra zew?

Opublikowano

wartość podnoszenia słupa wody jest po to żebyś:

1. mógł ocenić wydajność pompy

2. wiedział jak nisko pod akwa możesz go postawić.

ze średnicą węży jest różnie: zazwyczaj zawiera się w granicach 16-22 mm

Opublikowano

Dzięki Mutra za odpowiedź.

Nie chcę zakładać nowego wątku więc spytam tutaj.

Do akwa 112l z Saulosi (1+5) jaki filtr byłby lepszy:

Tetra tec ex 600 (czy nie będzie za słaby)

czy Tetra tec ex 700 (cena tylko 10 zł wyższa ale czy nie będzie za mocny -pralka)? Pozdrawiam.

Opublikowano

Czytam i czytam o tych tetrach i im więcej czytam tym więcej przekonuję się, ze są awaryjne (uszczelki pękają lub rurki spadają i zalewa filtr mieszkanie)

A co sądzicie o JBL CRISTALPROFI e700, z wieloma pozytywnymi opiniami się spotkałem?

Opublikowano

JBL to firma godna polecenia (cena dobra wraz z jakością).

Ja posiadam cristal profi 500, który jest poprzednikiem modelu e1500 (zwiększyli pobór mocy aż o 13W a przepływ zwiększył się tylko o 300l/h :( )

Do twojego akwa polecam model e 900 (będzie zapas), który jest dedykowany do akwa od 90l. Kubłek ma już wbudowany prefiltr - fajne rozwiązanie.

pzdr.

Opublikowano

A co sądzicie o JBL CRISTALPROFI e700, z wieloma pozytywnymi opiniami się spotkałem?

A w końcu zdecydowałeś gdzie chcesz postawić ten filtr?

Opublikowano

A w końcu zdecydowałeś gdzie chcesz postawić ten filtr?

Na górze się nie da (uświadomiło mi to 5 sprzedawców), więc obok. Zaczynałem poszukiwania od kubełka za 130 zł (mini kani) po kilku dniach poszukiwań doszedłem do jbl e700 za 240 zł, już piszecie że lepszy e900, jak tak jeszcze posiedze na poszukiwaniach kilka dni to pewnie w tym tempie dojdę do 1000 zł ;) A kasy mam skromnie, e700 to max moich możliwości (tym bardziej, że jeszcze muszę kupić piach, skałki, pokarmy i ryby). Błagam napiszcie (sila sugestii- to potęga), że e700 da radę w 112l i zakończmy ten wątek.