Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

http://img183.imageshack.us/my.php?image=img4620eo8.jpg

Proszę, powiedzcie:

Czy to jest łupek filitowy? Po zdjęciach w necie to ten wygląd pasuje do filitowego, chlorytowego, serycytowego i pewnie wielu innych...

Dostałęm go jako odrzutki z robienia oczka wodnego. Niepokoiły mnie rdzawe naloty, ale przeprowadziłem testy z perhydrolem i octem i nie wykazały nic niepokojącego (pierwszy - żelaza, a drugi to nei wiem co naprawdę sprawdza ale nic się nie pieniło).

Czy nadaje się to do akwa? niektóre mają metaliczny połysk, ale nie wiem czy to jest dodatek jakiegoś metalu... może aluminium a nie żelazo... no nie wiem. Jutro planuje kupić rozwielitki i dać je na 24h to wiadra z tymi skałkami... a może nie muszę tego robic?

Opublikowano

Wydaje mi się, że pod octem pienią się kamienie podnoszące twardość węglanową – wapienie, niektóre piaskowce itd. – czyli dla malawi w sumie dobrze.

Na temat nalotów, połysków itp. Opinie są różne, ja jednak bym się tym nie przejmował

Opublikowano

Wyparzyć we wrzątku?

Czy trzeba skałki kleić do siebie? chciałbym tego uniknąć. Z drugiej strony nie wiem czy pyszczaki nie podkopią trochę i czy coś się nie zawali. Podłoże to żwir dochodzący do 1 cm, planowana obsada saulosi, socolofi, cytrynowe, oczywiście nie wszystkie z tych tylko po prostu te gatunki rozważam.

Opublikowano

Na dno dajesz styropian na to układasz kamienie, a całość zasypujesz żwirkiem, ale 1cm to coś za mało... chyba,że to granulacja, a jeśli tak jest to jest on za gruby i lepiej wybierz piasek. Kamieni kleić nie musisz, a wyparzyć w wrzątku

Opublikowano
Wyparzyć we wrzątku?

Czy trzeba skałki kleić do siebie? chciałbym tego uniknąć. Z drugiej strony nie wiem czy pyszczaki nie podkopią trochę i czy coś się nie zawali. Podłoże to żwir dochodzący do 1 cm, planowana obsada saulosi, socolofi, cytrynowe, oczywiście nie wszystkie z tych tylko po prostu te gatunki rozważam.

unikaj klejenia skalek.sklejone beda sprawiac ci klopot podczas cotygodniowej pielegnacji akwa, poza tym mozesz wtedy zapomniec o przemeblowaniu akwa.

zwirek...wiesz ze nie jest zalecany do malawi..chociaz pyski beda w nim zyly, to jednak nie oddadza piekna kopania w piasku i urzadzania sobie grot do tarla...

Opublikowano

Z fotkami do galerii :!: :evil: . MateuszT

Roślina na środku to jakiś echinodorus, lekko po prawej rosnący na skałach anubias... Reszta zieleni to jedynie tapeta. Pionowa rurka to "zasysacz" wody do Tetra tec ex 700, a pozioma to "deszczownica" no ale o zmienionej roli, gdyż znajduje się pod wodą :), no... to tyle

I co sądzicie?

Opublikowano

Nie widzisz, bo ktoś "mądry inaczej" właśnie wywalił link :/ i muszę wrzucać fotę jeszcze raz na imageshack... A wcale nie do galerii, bo chodzi o łupek w tym temacie i właśnie tu muszę pokazać go a nie w galerii...

Co do tła... Narazie zostawię roślinny motyw; musi być zieleń, jak rośliny nie wytrzymają.

proszę.

Jak myślicie, ile musi dojrzewać zbiornik?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.