Jump to content

Odmulacz, który nie zasysa i "Obudowa" wygłuszająca filtr

Nitek

Recommended Posts

Znalazłem sposób na odmulacz, dzięki któremu nie będzie nam ubywać piasku w akwa - wystarczy kupić sitko z bardzo małymi oczkami (znalazłem takie niepotrzebne w domu - oczka o śr. ok. 0,5mm), wyciąć fragment i przykleić silikonem akwa do wlotu odmulacza

Natomiast drugi mój pomysł dotyczy osób, które z różnych przyczyn mają kubełek poza szafką (jak ja - w moim przypadku za niska). Trzeba zrobić pudełko, takie jakby opakowanie, z tektury, ale bez dna i ew. bez tylnej ścianki (jeżeli kubeł stoi przy ścianie). A dlaczego to ma wygłuszać? Ano dlatego, że kupić możemy taką piankę:

http://www.allegro.pl/item471815974_wyg ... x35x3.html

...i wykleić nią ściany pudełka od środka...

(dzisiaj robię samo "pudło", potem kupuję piankę i wyklejam - dla estetyki tekturę wyklejam jeszcze czarnym brystolem na zewnątrz)

Po wszystkim trzeba jeszcze wyciąć pasek w miejscu, gdzie znajdują się zawory, żeby możliwe było wsunięcie go na kubełek - tu ja i osoby, które mają kubełek przy ścianie (tym samym nie mają tylnej ścianki), mają łatwiej, bowiem mniej tej góry trzeba wycinać.

Nie wiem oczywiście jeszcze na ile to skuteczne, ale myślę, że przynajmniej w większości zredukuje hałas.

Fotki z gotową "obudową" umieszczę, kiedy ją zrobię

jeśli wogóle już czasem odmulam to piasek nie jest aż takim wyższym dobrem, żebym musiał go chronić :lol:

zawsze można go dosypać... jest darmowy...

a nic nie zastąpi mi węża prosto do kanalizy... bo nie wyobrażam sobie podmiany 100l wody we wiadrach :wink:

a z wygłuszeniem to zastanawiam się kiedy Ci nasiąknie wodą ta gąbka?