Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Widziałeś jak wygląda ułożenie gąbki we fluvalu? Bród lata jak chce. Prefiltr z małymi oczkami na rurce i nic się tam nie dostaje. Pic na wode z taką gąbką jak tam.

Można spokojnie zrobić porównanie dwóch takich samych filtrów z prefiltrem lub z gąbkami w środku. Ja już widziałem jak wygląda jedno i drugie.

Opublikowano
Możę kilka sprostowań.

W kwestii prostej filtracji biologicznej czyli rozkładu jonu amonowego do postaci azotanów- nie istnieje pojęcie "nadfiltracji". Może być filtracja zbyt słaba [w wodzie istnieje określona, wykrywalna ilość jonu amonowego i azotynów, która nie przechodzą w pełni w NO3] lub wystarczająca [czyli krótko NH4 i NO2 są niewykrywalne, a NO3 stale rosnące].

Reasumując jeżeli w akwarium 500 litrów zamontujemy Eheim 2222 i osiągniemy wynik drugi [NH4-0, NO2-0] to każdy większy filtr będzie [teoretycznie] wyrzuceniem pieniędzy w błoto, a nie ''nadfiltracją''. Dlaczego- prosta odpowiedź- bo już nić nie ''polepszy'' i lepiej zainwestować np. w lepsze głowice do środka.

Analogicznie ze złożem?

Więcej ceramiki nic już nie „polepszy” i wole chronić wkłady i mikropory przed zapchaniem i jak najwięcej syfu mechanicznego wyłapać przed złożem.

Opublikowano
Widziałeś jak wygląda ułożenie gąbki we fluvalu? Bród lata jak chce. Prefiltr z małymi oczkami na rurce i nic się tam nie dostaje. Pic na wode z taką gąbką jak tam.

Można spokojnie zrobić porównanie dwóch takich samych filtrów z prefiltrem lub z gąbkami w środku. Ja już widziałem jak wygląda jedno i drugie.

Mam 305 i dalej uwazam ,ze lepiej miec preflitr + gabka w srodku.

Opublikowano

Moze jeszcze kilka slow o ''nadfiltracji''... i Fluvalu.

Ja mialam dlugo 305 podlaczna do 375 litrow z rybami z Malawi, wklady standartowe... nie pamietam czy wyjelam wegiel- moze, ale nie pamietam.

Filtr pracowal w zbiorniku od Zoobotanici 2 lata temu do tej Zoobotanici. Nie otweiralam go, a przeplyw nie spadal, nie bylo prefiltra, a NH4 i NO2 byly zawsze ponizej poziomu wykrywalnosci.

Ogolnie mam wrazenie, ze coraz czesciej przewartosciowujemy hight tech, a nie doceniamy wielkosci zbiornika. To wlasnie to drugie jest najwazniejsze.

600 litrow IMO pociagnie na samych glowicach i filtrach zewnetrznych- moge udowodnic, a 240- trzeba dawac ''nadfiltracje''. Taka mala dygresja.

Opublikowano

Dla mnnie to marnowanie miejsca w kuble. Im większe złoże biologiczne tym lepiej.

jestem tego samego zdania co Mjunszajn czyli w skórcie

Reasumując jeżeli w akwarium 500 litrów zamontujemy Eheim 2222 i osiągniemy wynik drugi [NH4-0, NO2-0] to każdy większy filtr będzie [teoretycznie] wyrzuceniem pieniędzy w błoto, a nie ''nadfiltracją''. Dlaczego- prosta odpowiedź- bo już nić nie ''polepszy''

powiększanie złoża do jakis tam super rozmiarów sie mija z celem bo aby uzyskać wynik przytoczony powyżej potrzebujemy określona liczbe bakteri które potrzebują ileś tam miejsca aby do tej liczby sie namnożyć, jak im damy dwa razy wieksze złoże to wcale ich nie będzie dwa razy więcej bo by zdechły z głodu, po prostu takie duże żłoże będzie mniej "zaludnione" dlatego np w filtrach o dużej pojemności - wiekszej niż potrzeba np w sumpach mozemy jako wypełnienie równie dobrze użyć kamyków i tez da radę

Oczywiscie dobrze mieć jest jakis tam bufor bezpieczeństwa jak cos w akwa się wydarzy aby była powiezchnia zapasowa ale nie ma co z tym szaleć, jak Mniuszaj napisała jak jest duże akwa to już samo w sobie jest niezłym filtrem a jak ryb nie zad dużo to i z filtracją nie ma co przesadzać

Trzeba sobie pogłowkowac wielkość akwa - ilość ryb - jakość posiadanej ceramiki = wielkosć potrzebnego złoża

W w/w przypadku czyli 280 litrach poj i 14 rybach ten filtr z przyzwoitymi wkładami bio wyda bez tuningu