Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam zakupiłem taki filterek i wszystkie koszyki bede wypełniał ceramiką i pytanie co z tymi gąbkami po bokach czy je wyjąć i da sie to wypełnić też ceramiką????

pozdrawiam

Opublikowano

Ja bym zapytał, do jakiego akwa ten kubełek i do jakiej obsady? Mam 305 - koszyczki zasypane supstratem eheima co daje akurat w moim przypadku spore złoże w stosunku do obsady, więc gąbki zostawiłem, zapewniają dodatkową ochronę substratu przed zabrudzeniem i zapchaniem. Chodzi z prefiltrem od lutego bez czyszczenia i spadków przepływu zauważalnych nieuzbrojonym okiem nie ma. Inaczej – złoże w koszyczkach jest wystarczające, więc gąbki zostały.

Opublikowano
Ja bym zapytał, do jakiego akwa ten kubełek i do jakiej obsady? Mam 305 - koszyczki zasypane supstratem eheima co daje akurat w moim przypadku spore złoże w stosunku do obsady, więc gąbki zostawiłem, zapewniają dodatkową ochronę substratu przed zabrudzeniem i zapchaniem. Chodzi z prefiltrem od lutego bez czyszczenia i spadków przepływu zauważalnych nieuzbrojonym okiem nie ma. Inaczej – złoże w koszyczkach jest wystarczające, więc gąbki zostały.

dokładnie tak jak kolega meth napisał - jęsli nie ma takiej konieczności to po co wywalać gąbki i zasypywać ceramiką, mimo prefiltra to ti tak zawsze trochę brudu przejdzie więc gabki dodatkowo chronia złoże dwa to gabki o czym nie zapominajmy też sa złozem- mniejszym niż ceramika ale są, oczwywiście jeśli mamy duzy baniak i to przerybiony a mamy tylko taki filtr i w "standardowym" układzie wkładów sie nie wyrabia to oczywiscie można wywalić gabki i w to miejsce wsypac ceramikę - pytanie tylko takie czy to konieczne :!: nie ma co robić przerostu formy na d treścią i wywalac dodatkową niemała kasę na wkłady

Opublikowano

więc od początku.Dopiero zakładam:

-Akwa 280l 145-45-45 pod akwa mata ,szkło 10mm robione na zamówienie

-Fluval 305 (jako biolog) prefiltr z gąbki chyba FAN2

-Atman 203 (jako mechanik),gąbka atmana 5

-grzałka TetraTec 200w z termostatem

-termometr wewn

-tło własnej roboty CR65(styropian,pianka,barwnik FERROCOLOR)

-piasek kwarcowy 0,5-1mm

-piaskowce i jakiś wapień

-pokrywa własnej roboty (spienione PCV, okleina)

-oświetlenie chyba będzie Phillips Aquarelle 30W + Sylvania Gro-Lux 30W

Przy dojrzewaniu akwa będe wlewał Nitrivic (250ml)

Rybki to 3+7 Souloisi , 1+3 Maingano

Opublikowano

Wszytko OK, proponuje podobnie jak meth i marS zostawic te dwie boczne gabki w srodku (tylko wylacznie dla ochrony mediow). Kosze zasyp ceramika po "dach" i bedzie OK. Obsade tez masz dobra (mimo kontrowersji maingano+saulosi), nie mozna powiedziec, ze masz przerybienie, wiec filterek wyda zasypany tylko w koszach.

Opublikowano

dokładnie tak jak kolega meth napisał - jęsli nie ma takiej konieczności to po co wywalać gąbki i zasypywać ceramiką, mimo prefiltra to ti tak zawsze trochę brudu przejdzie więc gabki dodatkowo chronia złoże dwa to gabki o czym nie zapominajmy też sa złozem- mniejszym niż ceramika ale są, oczwywiście jeśli mamy duzy baniak i to przerybiony a mamy tylko taki filtr i w "standardowym" układzie wkładów sie nie wyrabia to oczywiscie można wywalić gabki i w to miejsce wsypac ceramikę - pytanie tylko takie czy to konieczne :!: nie ma co robić przerostu formy na d treścią i wywalac dodatkową niemała kasę na wkłady

Dla mnnie to marnowanie miejsca w kuble. Im większe złoże biologiczne tym lepiej.