Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

eeeeeee no, chłopaki. Makok musi dłubać i kombinować. Jakoś nie widzę wszechświata w którym makok siedzi na fotelu przed zestawem aquaboro na firmowych filtrach :mrgreen:

Opublikowano

Ja i tak trzymam kciuki. Makok to "dobry tester". Wiele osób, w tym i ja, uczy się na jego doświadczeniach i błędach. Wiele można zaporzyczać do własnych projektów po wcześniejszych testach Makoka. :D Jestem za, mimo tego co czasami piszę...

Makok napisz proszę jak sprawdza się pompa której używasz.

Opublikowano

:mrgreen:

pewnie że nie samą pracą się żyje, ale ja już tak mam, że praca pod presją dostarcza mi adrenaliny... nie chcę wcale nic na to poradzić :P

a co do FBFa, to napisałem tylko że leży sklejony na lodówce, a Wy już chórem "wrzucaj do akwa"... :lol:

zakładałem narurowe, żeby się nie bawić, tylko właśnie "oglądać ryby" i to robię... tylko wiecie... aulonki rosną powoli i są szare :mrgreen:

do wybarwienia się potworków takie okresowe moczenie rąk w akwa mnie odstresowuje :P

i cieszy mnie że komuś się przydała nauka "na moich błędach"... zawsze miał łatwiej,

jednak praktycznie nie ma już żadnych nowych wyzwań... wszystko co się dało już zbudowałem :lol:

pompa do tych narurowych ze zdjęcia to Aquabee 2000 (nie 2000\1) i działa wyśmienicie, poza jednym momentem - co drugie włączenie "nie startuje" - wystarczy wyłączyć i włączyć i jest ok... nie wiem czym to jest spowodowane (może taką trafiłem - jak podłączę drugi zespół na drugiej pompie to zobaczymy czy tamta też tak będzie robić), ale nie przeszkadza mi to w funkcjonowaniu mając switche :wink:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

ok uaktualniam zdjęcia kompletnej skończonej filtracji z od 3 tygodni nie wymienionymi wkładami :P

zespół mechanicznych po prawej stronie akwa (nowy) - widać jak rurą między filtrami wchodzi do nich woda (jest jeden trójnik z ocynku - taniej) -wybrałem równoległe zawieszenie ze względu na FBFa

- ten filtr po lewej jest zarazem prefiltrem do FBFa, a drugi zapewnia silną cyrkulację przy ścianie przedniej akwa (oba na jednej pompie UP3000)

img_6615.jpg

tutaj widać FBF ze szkła od starej 240-tki :P

na górze jest zawór który doregulowuję średnio co 3 dni żeby utrzymać stały przepływ w FBF mimo zapychania się mechaników

img_6617.jpg

a tutaj na drugiej pompie osobny (wcześniejszy) zespół filtrów szeregowo - najpierw sznurek - za nim węglowy

img_6618.jpg

aktualnie musiałem zostawić "do zapchania" bo tydzień po powieszeniu FBFa zlikwidowałem donicę z keramzytem która była głównym biologiem, więc jeszcze tydzień pochodzą mi tak jak są a potem zacznę wymieniać co kilka dni kolejne... :wink:

woda kryształ - parametry cycuś glancuś - strumień wydajny! :P

Opublikowano

:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

bo się ciężko docinało - akurat góra (wieko) jest z dna mojej 240-tki która była (o zgrozo) aż 10mm - spróbujcie kiedyś taką szybę ciąć nożykiem do szkła :P masakra jakaś

ale że jako jedyna szyba miała już otwory (od mojego sumpa) to się szarpnąłem i udało się :P

Opublikowano

No ciekawe... :mrgreen:

A mógłbyś narysować schemat ideowy całego układu filtrów, który aktualnie posiadasz? Rozumiem, że w tej chwili masz dwa filtry szeregowo i dwa "prawie" równolegle :?: :?: :wink:

Opublikowano

Makok mam do Ciebie kilka pytań:

- czemu zrezygnowałeś z hydroponiki zbyt mało wydajna zbyt kłopotliwa w serwisowaniu czy ....

-obecna filtracja to Twój " święty gral" i możesz powiedzieć to jest to i nic dodac nic ując

-co do fbf jakie ma wymiary i jak długo dojrzewa złożę i czy wykorzystałeś plenum

Opublikowano

schemat%20filtracji.jpg

:lol: na nic więcej mnie nie stać - artystycznie :P

filtry 1, 3 i 4 sznurkowe 50micron

filtr 2 węglowy

filtr FBF - wiadomo :P

czerwone - zawory

żółte - wolne powroty wody

zielony - pralka w akwa :wink:

przy czym czwórka z racji przepływu (tam ucieka reszta wody niewpuszczona do FBFa) brudzi się średnio 3 razy szybciej i przy przepływie szacowanym na 3/4 tego co daje pompa jest do wymiany co 5 dni...

pozostałe nie częściej niż co 2-3 tygodnie, przy czym najmniej brudzi się trójka...

Shinuk:

1. hydroponika była najlepszym możliwym filtrem bo likwidowała mi też NO3, ale nie można mieć wszystkiego.... nie chcę mieć "odkrytego akwarium" z całą elektryką na wierzchu itd... pozatym powiedzmy sobie wprost: żadne wyzwanie...

2. nie, obecna filtracja jest do kitu :P

optymalnym rozwiązaniem dla mnie będzie minioczyszczalnia doprowadzająca wodę do stanu idealnego pod każdym względem - słowem wodaRO+sole :P

ale pewnie nigdy jej nie osiągnę, więc nic nie będzie idealne...

do obecnej, bo tak jak jest spełnia swoją funkcję wyśmienicie dodam jeszcze tylko przepływowe DSB w podłużnym zbiorniku napędzane FBFem (ale to już przy następnym 240cm baniaku) - tutaj zwyczajnie brakuje mi ściany... będzie redukowało NO3 do zera - taki jest plan :P

natomiast lewą stronę puszczę na pompie UP5000 - 2 narurowe równolegle żeby zapewnić wirówkę w planowanym 240cm

3. FBF ma wymiary (około, bo nie mogę znaleźć miarki) 40cm wys i 14cm szer - na dole 6cm u góry 16cm głębokość - piasek plaża Świnoujście "nawiany" - złoże już dojrzało miałem jeden malutki skok NO2 (prawie na granicy błędu odczytu) ale teraz parametry "skała"

plenum lub BSD nie budowałem - jak w pkt 2 - brak miejsca - będzie w kolejnym skromnym 240x60x60 z drapieżnikami :P (tak za 2-3 lata)

Opublikowano
na nic więcej mnie nie stać - artystycznie

każdy "techniczny typ" tak ma :lol::lol::lol::lol: .... dlatego to moja żona dobiera kolory farb na ścianę, ja robię tylko za transport zawszę :mrgreen::lol::mrgreen:

Twój schemat mi objaśnił wszystko :wink:

czwórka z racji przepływu (tam ucieka reszta wody niewpuszczona do FBFa) brudzi się średnio 3 razy szybciej

no logiczne, mniejszy opór

jest do wymiany co 5 dni...

moim zdaniem lepiej by było to dać za układem równoległym tych dwóch filtrów (3 i 4) na by-passie... oczywiście jeśli ci się chce przerabiać

pozostałe nie częściej niż co 2-3 tygodnie

to trochę częściej jak u mnie... jednak nie mogę znaleźć ile litrów masz akwa i ile dorosłych ryb w nim i jaki przepływ na filtrze masz:?: :?: :?: