Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No dokladnie zasypiac piaskiem ale podpowiem ( zeby nie bylo takich specjalistrow jak ja ;) ) najpierw styropian pozniej piasek i na koncu woda. Wlozenie tafli styropianu o dlu 100cm i szerokosci 40 do akwa w ktorym juz jest woda graniczy z cudem i niezle musialem sie nameczyc zeby sie nie polamal heheheh. Okazuje sie ze nawet 5kg kamienie nie daja rady utrzymac czegos takiego pod woda. Tak tylko w ramach scislosci ;) Styropian, kamienie, piach, woda - prawidlowa kolejnosc :)

Opublikowano

Też kiedyś myślałem - kurczę, taka chemia, a oni to do ryb wsadzają...

Jak napisała koteczek - gdyby coś było nie tak, nikt by go nie używał :wink:

Opublikowano
najpierw styropian pozniej piasek i na koncu woda.

no właśnie nie do końca tak

najpierw styropian

potem kamienie

później piasek i

na końcu woda

robi się tak aby podkopujace pysie nie zostały przygniecione obsuwajacym się kammieniem.

Opublikowano

hehhe taki wątek o wszystkim i o niczym... więc i ja się dopiszę :P

kiedyś wkleiłem płytę na całe dno...

potem przyszło opamiętanie...

teraz mam kawałek styropianu pod każdym kamieniem, i luz :lol:

"kamienie sie obsuną", "zawalą", "zostaną podkopane"...

hehe

jakbym ustawił jakikolwiek kamień tak żeby coś takiego mogło się wydarzyć, to bym nie zasnął :P

zobaczcie tutaj:

IMG_4740.JPG

ten kamień po prawej stronie (ten największy - granitowy - waga ~25kg) stał sobie ustawiony "na czubku, do góry nogami" podparty, w jednym miejscu na wysokości połowy głębokości akwa o ten kamień po lewej od niego oraz podparty tym małym z przodu po prawej :P

nie dotykał szyby, nie opierał się o filtr, a między nimi były szpary do przepływania dla ryb...

ale był tak ustawiany, żeby nie mozna go było przewrócić nawet ręką...

i co z tego że "u góry" przy tafli wody z której wystaje jest 15cm grubszy niż na dole :P

i dodam, że jako jedyny stał na podwójnym 1-cm styro - trzy punkty podparcia - jedno na dnie (2x3cm) - drugie wspomniane z kamolem po lewej (1x1cm) oraz trzecie ten "kamyczek przednim" (1x1cm) - a jednak dało radę

ludzie - wszystko się da ustawić, ale najpierw na ręczniku na podłodze :P

wysoce mnie rozbawiają takie wątki - wybaczcie :lol:

a już to wkładanie tafli styro do wody... :lol: jak sobie wyobrażę jak to mogło wyglądać to ... rotfl.gif

Opublikowano

Makok uwierz mi ze jak ja teraz o tym pomysle to rowniez pekam ze smiechu ile ja podhodow robilem zeby to w koncu zatopic cholerstwo ale na szczescie jakos sie udalo :)

Opublikowano
wysoce mnie rozbawiają takie wątki - wybaczcie :lol:

mnie nie bawią - szczególnie po tym jak kiedyś przygniotło mi najpiękniejszego samca Afry.

Opublikowano

szkoda tego samca Yaro, ale ja pisałem o tym, że nie dopuszczam do sytuacji żeby mi się coś zawaliło/obsunęło...

a rozbawia mnie jakie osoby mają z tym problemy, bo przecież zabezpieczenie przed takim czymś powinno być głównym działaniem,

chociażby ze względu na szyby/wodę/podłogę :P

i to działaniem opartym o logikę, wyobraźnię oraz zdrowy rozsądek...

bo przecież nie trzeba być akwarystą żeby "wyobrazić" sobie punktowy nacisk na szybę dużego ostro pozakańczanego przedmiotu (np kamienia)... bez obrazy dla nikogo :wink: