Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy wykladacie dno akwarium styropianem?? Bo spotkalem sie z paroma wpisami zeby przed wsypaniem piasku do akwarium wylozyc dno akwarium cienka warstwa styropianu??

I co sadzicie o piasku kwarcowym na podloze?? Wiem ze juz zaczynalem watek na ten temat ale czesto moge sie spotkalem z opiniami ze ten kwarcowy nie za dobry jest bo wszystko na nim strasznie widac??

Opublikowano

Tak, wykładamy :mrgreen: ale sprecyzuję: najpierw styropian, potem kamienie, a potem piasek. Ten styro ma za zadanie chronić dno w Twoim akwa. Zapewne wiesz, że pyszczaki są dość dobrymi górnikami :D

Są tacy, co piasek kwarcowy stosują. Ja osobiście go nie lubię, bo dla mnie jest za jasny. Wolę budowlany i taki też stosuję. Zwróć uwagę na swoje oświetlenie w akwa - jeśli ma być mocne, lepiej nie brać kwarcowego piasku. Może być za jasno w akwa i ryby się wtedy stresują.

Opublikowano

ja się tylko podpisze pod tym co mówi sision. U mnie w akwa na dnie leży 2cm styropian, na tym kamienie i dopiero piach. Co do ostatniego - wg mnie kwarcowy również za jastny, to raz. Dwa - troche wg mnie za drobny. Też stosuje szary piach budowlany. A po wizycie na wydmach w Sobieszewie ideałem wydaje się piach z plaży (niektórzy z Forumowiczów mają taki)

Opublikowano

a ten styropian musi byc rozłożony rownomiernie na całym dnie czy "pi razy drzwi":) bo mam akwa profilowane i tak bede musial sztukowac ten styropian bo nie wiem gdzie mozna by skubnac taki dlugi i szeroki :D wiec czy na kawałku profilowanym dna tez go dawac czy olac sprawe? i zostawic tam sam piasek??

Opublikowano

Dno to dno, nie ma różnicy czy akwarium profilowane czy proste. Kup większy kawałek styropianu i natnij do odpowiednich wymiarów, zostaw sobie z 2 cm od przedniej szyby, żeby go widać nie było :wink:

Opublikowano
  corten napisał(a):
może... ale styropian lepiej znosi punktowy nacisk (kamienia) o ile się orientuję..

Dokładnie. A styropian daj tam, gdzie będą kamienie, po co dawać styrow pustych miejscach...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Żadnego styropianu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pod kamienie i piasek wklada się matę np. JBL-a, można ją dostać w każdym slepie zoologicznym. KOsztuje najwyżej 18 zł. Aha i jeszcze czytałąm w niektórych postach, ze styropian kladzie się tylko pod miejsca w których leżą kamienie. Totalna bzdura. Musisz zdawać sobie sprawę z tego, że pysie szczególnie dorosłe bardzo kopią wieć bezpieczniej jest położyć matę na całe dno akwarium. A i dodam jeszcze, że matę można kupić o wymiarach dostosowanych do Twojego akwa.

pzdr