Skocz do zawartości

Karmienie saulosi (cyklop + sztuczne)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Saulosi to nie są typowi roślinożercy, jak demasoni, czy trewavasae. Jak najbardziej cyklop się nadaje, ale praktycznie tylko dla młodych ryb. Jest na tyle drobny, że większe będą go traktować, jak brud i raczej się nim nie zainteresują.

Opublikowano

Oczywiście :) . Maniakiem 20 pokarmów w szafce nie jestem i po wyleczeniu się z tego zawsze miałem 2-3 pokarmy z najwyższej półki (OSI, Dainichi, Hikari) i coś dla urozmaicenia (Tropical, Sera, Tetra) plus oczywiście mrożonki/żywe. Główny składnik diety stanowiły te droższe, reszta wg. uznania.

Opublikowano

Jeszcze Cie pomecze Mateusz:D

Bo dotychczas dzialo sie to troche na oko,ale moze lepiej wprowadzic systematycznosc.

W wiekszosci dawalem im platki malawi, co drugi/trzeci dzien granulgen.

Cyklop od tygodnia raz w tygodniu i jeszcze wieczorem czasami dorzucalem im spiruline.

Co bys dodal do tego z tych najlepszych pokarmow dla samych saulosi?

Opublikowano

W wiekszosci dawalem im platki malawi, co drugi/trzeci dzien granulgen.

Cyklop od tygodnia raz w tygodniu i jeszcze wieczorem czasami dorzucalem im spiruline.

Co bys dodal do tego z tych najlepszych pokarmow dla samych saulosi?

np.

Spirulina O.S.I. Flakes

HIKARI Cichlid Excel

Dainichi Veggie Deluxe

Dainichi Veggie FX

Naturefood PREMIUM CICHLID PLANT - S

Dainichi Ultima - ale nie jako podstawowy

I jeszcze dużo masz do wyboru, generalnie te 4 firmy i jako podstawowy dla saulosi wybieraj pokarm typowo roślinny. I imho dobrze, żeby pokarmy nie były tylko granulowane.

Opublikowano

IMO podstawowym pokarmem powinien być pokarm wysokiej jakości (ja stosuje hikkari excel - nie jest rujnująco drogi, może być też dainichi i spirulina 36 tropicala) dodatkowo możesz stosować mnogość innych z " niebieskimi paletkowymi" włącznie. Podobnie jak Mateusz nie szalałbym z ilością: moje redy dostają dwa razy dziennie hikkari, raz dziennie dainichi vegie albo paletkowy OSI. Co pewien czas (zazwyczaj w weekend) shrimp mixa a jak hodowla pracuje to dwa razy w tygodniu krewetkę. Teraz hodowla stoi ale nastawiłem drosophile więc za 10dni bedą pierwsze zbiory "żywizny") (polecam każdemu - strasznie prosto się hoduje)