Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sporo dobrego naczytałem się o grzałkach firmy Jager, Skalar itp w sumie to każdy chwali swoją i mam mętlik w głowie, którą wybrać :/

Nie wiem też ile musi mieć W? Która będzie lepsza 150 czy 200W i jaką firmę polecacie?

Opublikowano

Nie robi czy skalar czy dzager. Obie marki to dobry wybor , natomiast moc.. Jesli masz w domu cipelo caly rok (okolo 20stopni) to proponowalbym 150W ewentualnie 2200W jesli masz duze ampitudy temperatur. IMO 150 spokojnie, ja np mam bardzo dobra grzalke Weipro, ktora kupilem za grosze.

Opublikowano
to proponowalbym 150W ewentualnie 2200W

Sabotage, to ile tysięcy W do 400l do mnie :?: :twisted::mrgreen:

Ja polecam 150W. Jagera miałem i się zepsuł :evil: teraz mam same Atmany i wszystko gra i trąbi od dłuższego już czasu. Polecam więc Atmana :wink:

P.S. Zaskoczyłem Was, co? :twisted:

Opublikowano

hehe.. Szymek czepiasz sie :lol: sabotage sie pomylil o dwa tysiace wat :P kazdemu sie moze zdazyc :lol:

ja mam w 240 l grzaleczke 250W gdyz w mieszkaniu ktore wynajmuje jest stosunkowo zimno. jak snieg spadnie to nie wiem jak sie bedzie licznik krecil :wink:

Opublikowano

Oj tam te 2000W w ta czy w ta.

Z pewnosci 150W w normalnych warunkach mieszkaniowych styknie. Czy kupisz Jagera, skalara, Weipro czy hmm Atmaniontko to bez roznicy ;) Zalezy ile chcesz na tak owa grzalke wydac.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Heh. To moja pierwsza porada na tym forum. A gdzie fanfary??? No tak, nie ma. Pewnie i rada byle jaka.

Ja kupiłem najtańszą grzałkę jaką się dało, żadnej renomowanej firmy, za to za pół ceny. Zdziwiłem się, że to kółeczko które służy do nastawiania temperatury, jest wyskalowane poprawnie. I co nastawię, to faktycznie mam (zmierzone termometrem). A już wcześniej byłem przygotowany na ewentualne indywidualne wyskalowanie tej grzałki.

Teraz moc. Nie ma to większego znaczenia. Zakładam, że trzymasz akwarium w temperaturze pokojowej, a nie na dworze albo w piwnicy. Zatem sądzę że i tak w wodzie bez grzałki masz 20-22 stopnie. Myślę że każda grzałka z przedziału 150-300W będzie dobra. Tej o niższej mocy jedynie będzie potrzebne ciut więcej czasu do podgrzania wody do tych 24-26 stopni. Ale taki akwen ma też sporą bezwładność. U mnie po WYŁĄCZENIU grzałki, temperatura po pełnej dobie spadła raptem o 2 stopnie.

Tak więc, według mnie, jak najtańsza grzałka (albo nawet w takim wypadku DWIE grzałki, w tym jedna w zapasie na wypadek awarii pierwszej) zamiast jednej, markowej, dwa razy droższej.

Ja wybrałem Hailea 250W.

Maciek

Opublikowano

Nie zrobi. No chyba że mamy do czynienia z akwarystą, który NIE dokonuje codziennie oględzin swego sprzętu, zwłaszcza w grzałkę. Wtedy polecam zaniechanie grzałki i inwestycję w ryby zimnolubne.

Maciek.