Skocz do zawartości

Grys dolomitowy czy piasek kwarcowy?? Co lepsze na podloze??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co bedzie lepsze na podloże dla pyszczakow?? Na allegro znalazlem aukcje z tym piaskiem i grysem, z tego co facet na aukcji napisal to niby ten grys jest lepszy na podloze bo jak zaznaczyl "Podnosi pH wody, daje odczyn zasadowy, idealny dla biotopu Malawi i Tanganiki" ale czy to prawda czy tylko tak koles pisze bo wystawil go za drozsza cene:). A moze nie zawracac sobie glowy i kupic piasek?? Co Wy na to?

Opublikowano

grys dolomitowy ma bardzo ostre krawedzie, wiec nie polece ci go do akwa z malawi. nasze pyski bija sie, uciekaja, a co za tym idzie czesto ocieraja o kamienie. o rane wiec nie trudno.

na podloze daj sobie piach zwykly budowlany, badz jak chcesz kwarcowy. tylko pamietaj ze na kwarcowym bardziej widac kupy i w polaczeniu z np.power glo moze straszyc ryby.

Opublikowano

i pisaek kwarcowy i grys dolomitowy maja frakcjie 0.5-1.2mm. Czy w tak drognej frakcji grys tez bedzie za ostry dla pyszczakow? I przede wszystkim czy ten grys dolomitowy naprawde wplywa na ph wody?

Opublikowano

wsypalem 4 kg grysu do kubelka jako wypelnienie jednego z koszykow. nic nie zmienil parametrow. mysle ze zeby zadzialal musialoby go byc duzo duzo wiecej..

niech sie wypowiedza koledzy ktorzy maja dno zasypane grysem.

u mnie jako wypelnienie kubla sie nie sprawdzil :wink:

Opublikowano

jak już przedmówcy się wypowiedzieli utwardza, ale jak jest w sporych ilościach. Ja w akwa miałem jakieś 25 kg i pH 7,8-8,0 - tak mniej więcej. Obecnie robię nowe akwa i podłoże również wybrałem grys dol o frakcji 0,8-1,5mm

Dodam jeszcze że woda w kranie ma pH 7,5-7,6

Opublikowano

jak wyżej...

parametry wody 7,5 -7,6. W starym akwa miałem grys dolomitowy o troche większej frakcji, ale pH miałem na poziomie 7,8 - 8,0. Co prawda miałem jeszcze wapien drążony i w sumie pH wahało się koło 8

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

witam

jak sie zachowuje grys dolomitowy?

mam piasek rzeczny w akwarium ale caly czas jest metna woda, jak wlacze napowietrzacz to zaczyna sie robic mlyn, piasek fruwa po calym akwa, jak dolacze do tego filtr to juz wogole mam sajgon...

chodzi mi o to czy tez meci wode jak sie w nim np pogrzebie...