Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam takie male pytanko dopiero co tworze akwarium dla pyszczakow i chcialem zrobic ladne tło z kamienia a nie jakiegos plastikowego chlamu. Na skladzie kamienia znalazlem gotowe do tego typu rzeczy kamienie super przyciete jest tylko jeden problem, nie wiem czym te kamienie "posklejac". Czy na sylikon da rade, czy moze gipsem?? Ma ktos jakis ciekawy pomysl czy cos z wlasnego doswiadczenia??

Posted

silikon akwarystyczny, przedtem odtłuścić i wysuszyć. Gips sie rozleci w wodzie po kilku dniach, poza tym nie utrzyma ciężaru

Posted

Najlepiej nie sklejać puzli, tylko od razu zaopatrzyć się w płyty sięgające przynajmniej do 2/3 wysokości akwarium. Na tylną szybę nakleić od zewnątrz coś czarnego (folia, bristol itp.) i efekt będzie zadowalający.

Posted

ja kiedys w akwa 200l ukladalem puzelki z małych kawałków o szerokosci 3-4 cm dosc stabilna konstrukcja , na wywanie ułozylem prostokont 100x 50 i pokolei wkładałem , jezeli masz mozliwosc to te ulozone wyzej gdzies za polowa akwa mozna w paru punkcikach przyłapac zeby ci sie nieosuneło , cala konstrukcja niespadnie sama gorzej jak wyleci jeden elemencik

ja u siebie niesklejałem, niechcialo mi sie czekac dwa dni na wyschniecie kleju , ulozylem poprostu stabilna konstrukcje bez wody

jak na sucho ci sie uda to tymbadziej w wodzie sie nic niepopsuje

Posted

ja raczej bede musial to czyms posklejac bo te kamienie o ktorych pisze to wygladaja jak kafelki o wymiarach ok 20x10cm. plaskie i "tyl" swietnie rowno przyciety jedynie sprzody sa "wypukle" czyli prawdziwy kamien a grubosc ich to ok 0.5cm wiec jak poukladam je na sobie to i tak sie rozpadna. Gadalem z kolesiem co robi takie tla z kamienia ale mi nawciskal ze tym sylikonem akwarystycznym to nie ma sensu kleic bo sie rozleci a on sciaga z niemiec specjalny klej (oczywiscie nie odsprzeda) i teraz nie wiem czy koles mi wciska kit czy serio z tym sylikonem moze byc jakas lipa?

Posted

wielkie dzieki wszystkim za podpowiedzi w poniedziałek jade na skład kamienia, po sylikon i zabieram sie za klejenie. :)

Posted

to świetny masz ten łupek. Ja kupiłem szarogłazowy i udało mi się po rozłupywać na takie fragmenty pomiędzy 1 a 2 cm. Prezesa łupki są idealne :). Mam nadzieje, że mi również się coś uda. Na razie skończyłem konstrukcję z pcv'ki i zacząłem przyklejanie kamieni, jeszcze troche pracy...

poniżej foto mojej konstrukcji... pomiędzy komin a główną płytę tła wkleiłem jeszcze klin stabilizujący wszystko, sylikon wydaje się trzymać mega mocno pozdoro

post-6157-14695711675382_thumb.jpg