Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
weapsterKoledzy powiedzcie mi czy muszę ją wzmacniać? Gdyż chyba też będę kupował taką samą szafkę pod standardowe 240L wiadomo tło wystrój piach woda itp....czy to wytrzyma bez wzmacniania czy nie?

Odpowiedz na to pytanie jest w tym topicu

Opublikowano

ja dałem za nią 320zł - kupiłem w jednym z pod poznańskich zooligicznych. W necie widziałem za 290-300, ale biorąc pod uwagę przesyłkę itd to wolałem zamówić sobie w sklepie...

Co do wzmacniania to u mnie stoi akwa już 2 tyg, nic nie wzmacniałem i... nie będę krakać, odpukać w niemalowane itd ;). Mam wsadzone do środka z 65-80kg serpentynitu, 15kg grysu dolomitowego i jakieś 25-30kg tło z łupka plus woda. Jedyne co zauważyłem to milimetrowy prześwit pomiędzy prawą "nogą", a plecami, ale jest tak od samego początku jak zalałem i wszystko wydaje się stabilne. Zresztą cała konstrukcja wygląda solidnie wszystko na kręty 6-7cm(mniej więcej). Szafeczka w kolorze wiśni z drzwiczkami szklanymi - takie mleko. Wygląda ładnie

Jak chcesz zerknąć na akwa to zobacz sobie na galerii pod moim nickiem

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

http://www.allegro.pl/item477159825_sza ... ystok.html

ja kupilem od tego gosciA z przesylka 300 .... ze 40 srob po 7 cm to wszystko trzyma razem,, nie ma szans zeby sie cos stalo

plecy z plyty 4 poprzeczki pionowe ,,, mozna ja z 4 pietra wywalic i na dole bedzie cala ,,,

tyle ze nie ma nozek a podloga w bloku z wielkiem plyty poziomu nigdy nie miala ale i na to sa sposoby ..

pozdrowionka

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam. Jestem tu zupełnie nowy. Przymierzam się do zakupu baniaczka 120x40x50 dla pysi. Miałem zamiar postawić go na komodzie z Ikei (Leksvik z 7 szufladami, z litej sosny, z tyłu dykta), ale po lekturze forum przejrzałem na oczy i zacząłem wątpić w nośność tejże komody. Czy może któryś z kolegów ma podobnej wielkości baniak ustawiony na takim mebelku i ewentualnie czy i w jaki sposób wzmacniał konstrukcję komody ? Dział obsługi Ikei odpowiedział mi, że nie były czynione próby wytrzymałości na obciążenie tego mebla i że wszystko w granicach rozsądku :wink: Baniak będzie tak czy tak, jednak żonci nie bardzo się uśmiecha dokładanie kolejnego mebla, w dodatku inaczej wyglądającego niż pozostałe. W dalszej kolejności będą następne pytania, gdyż nie jestem w gorącej wodzie kąpany i chcę tą przygodę rozpocząć jak należy. Pozdrawiam

Opublikowano

Nie ma takiej opcji ;). Swego czasu kupiłem podobną komodę pod 112l. Jak ją zacząłem montować to zrezygnował ze stawiania na niej czegokolwiek poza gazetą i pilotem. Tego typu meble mają strasznie cienkie ścianki,tył wykonany z dykty. Nie da rady na nich postawić jakiegokolwiek akwarium a przerobić sie tego nie da sensownie. Jeżeli żona sie buntuje to zamów stelaż i zleć obudowanie płyta z okleiną dopasowaną do mebli. Albo zamów szafke pod akwarium z odpowiednią okleina,

Opublikowano

Dzięki :). Będzie akwa z szafeczką do tego przystosowaną, czyli...będzie lekkie przemeblowanko. Poszło gładko - całe szczęście, że żonka jest przychylna całemu pomysłowi.