Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na chwilę obecną to przyzwyczajam je do jednej świetlówki i jakoś nie mogę hehe, ale zobaczymy co będzie w środę jak dołączą do nich sauloski :) a z jakimś nawozem też spróbuję choć nie znam się na tym za bardzo, może pan z zoologa poradzi :lol:

Opublikowano

i kup pol metra kwadratowego blachy ocynkowanej zeby ryby odgrodzic. nie ma lekarstwa na uchronienie przed sauloskami ...

maingano tez to lubia :D

przyjedziesz do mnie to zobaczysz co zostalo z tych 20 sztuk :lol:

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Sprawa nawożenia roślin w zbiorniku z twardą wodą bez CO2 jest trudna. Można by sporo pisać ale o nawożeniu typowo roślinnego baniaka.

Nie mam doświadczenia z Malawi, ale wydaje mi się, że należałoby kupić tylko i wyłącznie nawóz mikroelementowy i spróbować delikatnie podawać, na początek nie za dużo, obserwować rośliny.

Zastanawiam się czy w ogóle jest sens podawania jakiegokolwiek nawozu w zbiorniku z małą ilościa światła, bez CO2 i dużą obsadą rybną. Pamiętajmy, że karmimy dość znacznie ryby, a to naturalny nawóz. Osobiście zacząłbym od podawania potasu do podmian. W zależności od składu wody podawałbym siarczan lub węglan potasu. Dobrze byłoby ustalić określoną wartość potasu w podmienianej wodzie, powiedzmy 40-60 ppm. W zbiorniku rośłinnym w miękkiej wodzie poziom K ustalałem na 40 ppm. Z uwagi na twardą wodę, jaka jest w Malawi, należałoby podnieść potas wyżej. Na razie nie mam jeszcze doświadczenia z tak twardą wodą.

Generalnie im więcej Ca, Mg i NO3, to więcej również potasu. Azotany (NO3) zakwaszają rośliny, a potas działa zasadowo, dlatego im więcej mamy NO3, tym więcej dodajemy K.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Sprawa nawożenia roślin w zbiorniku z twardą wodą bez CO2 jest trudna. Można by sporo pisać ale o nawożeniu typowo roślinnego baniaka.

Nie mam doświadczenia z Malawi, ale wydaje mi się, że należałoby kupić tylko i wyłącznie nawóz mikroelementowy i spróbować delikatnie podawać, na początek nie za dużo, obserwować rośliny.

Zastanawiam się czy w ogóle jest sens podawania jakiegokolwiek nawozu w zbiorniku z małą ilościa światła, bez CO2 i dużą obsadą rybną. Pamiętajmy, że karmimy dość znacznie ryby, a to naturalny nawóz. Osobiście zacząłbym od podawania potasu do podmian. W zależności od składu wody podawałbym siarczan lub węglan potasu. Dobrze byłoby ustalić określoną wartość potasu w podmienianej wodzie, powiedzmy 40-60 ppm. W zbiorniku rośłinnym w miękkiej wodzie poziom K ustalałem na 40 ppm. Z uwagi na twardą wodę, jaka jest w Malawi, należałoby podnieść potas wyżej. Na razie nie mam jeszcze doświadczenia z tak twardą wodą.

Generalnie im więcej Ca, Mg i NO3, to więcej również potasu. Azotany (NO3) zakwaszają rośliny, a potas działa zasadowo, dlatego im więcej mamy NO3, tym więcej dodajemy K.

Mam dwa anubiasy (różne) i one raczej "trwają" niż rosną ,

to znaczy zupełny brak nowych pędów. Chciałbym im trochę pomóc , ale jak piszesz

jest malo informacji o nawożeniu w malawi.

Chciałem wypróbować Twoje rady.

Mikroelementy z żelazem kupiłem , "florenę" Sery

Szukałem też węglanu potasu , ale tego w sklepie zoo nie było lub panienka

nie wiedziała jaki preparat może go zawierać...

Węglan potasu stosuje się chyba do podnoszenia twardości węglanowej wody ,

ale preparaty do podnoszenia PH nie posiadają podanego składu niestety...

@gpel

Jaki i gdzie kupowany siarczan lub węglan potasu dodawałeś do swojego akwa ?

I czy próbować to robić ostrożnie "na oko" , czy raczej zacząć od zebrania testów na

Fe , potas , fosfor i dopiero pobawić się w nawożenie...

Opublikowano

A po co nowy temat zakladać :D

Co do roślin , Ty już się poddałaś , ja jeszcze trochę pokombinuję...

Zwłaszcza , ze mamy na forum byłego "holendra" , moze razem do czegoś dojdziemy...

Opublikowano

Nie poddałam, ale zrezygnowałam. Bez roślin jest o niebo lepiej. Te nurzańce padły, ale później dostałam kryptokorynę i rosła nie możliwie w tych samych warunkach, bez żadnych nawozów itp.