Skocz do zawartości

Aparat fotograficzny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako ,że mżonka dała przyzwolenie na nowy aparat , potrzebuję rady :mrgreen:

Mam dwie opcje:

1. Canon 450D z lepszym obiektywem(tutaj pytanie jakim , ma fotografować dobrze ryby i akwarium)

2. Canon 40D z gorszym obiektywem( zapewne kitowym)

Proszę o porady tylko w sprawie tych aparatów:)

Dzięki z góry:)

Opublikowano

Daniel - zdecydowanie 40D z lepszym obiektywem :D lampą błyskową i kablem synchro. Obiektyw hmm najlepiej w okolicach 100-150mm z funkcją macro (ale prawdziwą 1:1) i dość jasny 2.8 najlepiej, Sigma coś takiego robi (koniecznie EF a nie EF-S)

Opublikowano

ja tez popieram pomysł kupienia lepszego body. Obiektyw mozna zawsze potem kupić lepszy

najlepiej kup sobie samo body w ogóle, a kitowy obiektyw na allegro uzywany. I tak nie będziesz go trzymał długo, a przynajmniej na nim nie stracisz, bo za rok sprzedasz go na allegro za te same pieniądze

kot.

Opublikowano

Obiektyw jaki by nie był w "zestawie" i tak średnio będzie się nadawał , dlatego najlepiej kup same body (najlepsze na jakie Cie stac ) a do tego (jesli to bedzie sysytem Canona ) to obiektyw Canon 100mm f/2.8 USM Macro - jak poszukasz dostaniesz nowy za ok.1450zł z Polska gwarancją lub uzywany za ok 1200-1300zł . Niestety do tego MUSISZ dokupic lampe lub dwie bo nawet mimo tego , że szkielko jest jasne , to bez lamp zapomnij o czasach , przy których zrobisz ostre ujęcie (chyba , że kupisz body , które zapewni Ci ISO 25600 :D ) .

Opublikowano

Neno nie zgodzę sie z Tobą w kwestii lampy, przecież przy foceniu ryb poza jasnością obiektywu

i iso bardzo ważne jest oświetlenie baniaka i moim zdaniem często można zrezygnować z lampy

np u Daniela zawsze potrafiłem zrobić fotke pysiakom bez użycia lampy(chociaż nie przeczę ze czasami nie ma wystarczającej il światła i lampa jest niezbędna)

pzdr

Opublikowano

Dziękuję za rady:)

Na razie więc samo body, mam nadzieję , że troszkę jeszcze stanieją 40D , bo wchodzi już 50D :mrgreen:

A szkiełko będzie na mikołaja:)

Opublikowano

Wiecie co bzdury gadacie:P

Dla osoby która pierwszy raz dostaje lustrzane co szkodzi obiektyw kitowy w zestawie??

Nikt mi nie powie ze np w d40 tym obiektywem sie zdjec nie da robic. Da się i pojechać na wycieczke i szczelić fajną fote rybie a potem jak się spodoba można kupować szkiełka za 2tys. ot takie moje zdane.

Mam D40 z kitem na pokładzie i jeszcze tyle nie umiem ze na moje potrzeby więcej wydawać mi się nie opłaca.

Wiadomo fajnie byłoby mieć jakieś makro ale na litość ten kit 18-55 robi całkiem przyzwoite zdjęcia!

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.