Akwarium 130x50x50 (w ścianie)
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
- Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Przez dero · Opublikowano
hej te otwory są zatkane może nie do końca jasne to było "Wykorzystuje je aktualnie, jedne są zatkane , przez inne mam rury lub kable" Na ten moment dałem od strony akwarium niski wlot przez te dziury, a od strony komina rure do góry do poziomu minus (ok) 2 cm aktualny poziom wody. Tak żeby w razie braku prądu nie przelało się więcej wody z akwa. Tylko ciśnienie jest bardzo małe w tych rurach bo róznica poziomu mała. Najlepiej by te otwory (z akwa do komina) odetkać całkowicie ale w razie awarii woda z akwa leci cała. Można tez na odwrót, tzn odetkać, a rure w kominie (co idzie do sumpa ) puścić wysoko, ale bedzie siorbać ciągle. Tak źle i tak nieodbrze.... Pomysł z druga szybą super jako rozwiązanie , ale brak mozliwości wykonania. Może jeszcze jakiś pomysł ? (tylko dodatkowa pompa na zasys w gre nie wchodzi) dzięki:] -
Przez yaro · Opublikowano
Jeżeli ururka zalała by komin, to czemu nie robią tego otwory na dole komina łączące z akwarium? Myślę, że błąd tkwi w czymś innym, czego nie widzimy, a tylko zgadujemy. Te 3 otwory jeżeli były by tak jak na rysunku powinny umożliwić taki dopływ wody do komina, że różnica poziomów powinna być nieznaczna. -
Przez triamond · Opublikowano
@yaro Sama u-rurka będzie wyrównywała poziom wody akwa/komin. Spuści całą wodę, jakby nie było krawędzi komina. Można zrobić coś na kształt pudełka przelewowego. 2 u-rurki do pudełka/ naczynia w kominie. Krawędź naczynia wyznacza poziom wody - reszta przelewa się do komina. Ale to ryzykowne, bo się u-rurki zapowietrzają.... Dodatkowy komin bardziej przewidywalny. Można też śrubunki do otworów, kolanka i rury z sitkami na poziomie docelowego poziom akwarium... ale estetyka słaba... -
Przez yaro · Opublikowano
Nie zawsze, jeżeli mq łączyć akwarium z kominem, to będzie dążyć tylko do wyrównania wody między akwarium i kominem. Z tego co zrozumiałem problemem jest właśnie słaby przepływ między akwarium, a kominem, ururka go zwiększy, sam komin jeżeli jest dobrze zaprojektowany, nie zostanie przelany. Zastanawia mnie to , że te otwory nie dają rady wyrównać poziomu wody między akwarium a kominem. Wg. mnie, jeżeli jest tak jak na rysunku, to poziom wody między nimi nie powinien być aż tak znaczny. Pomocny byłby filmik jsk to wygląda ten przepływ. -
Przez marcin73m · Opublikowano
Dziękuję za zaufanie, które przekłada się na nominacje. Jeśli jest taka wola Ludu, to wyrażam zgodę na kandydowanie do Zarządu KM -
Przez triamond · Opublikowano
Zostaje doklejenie wewnętrznego (w akwarium) komina o odpowiedniej wysokości z grzebieniem z odpowiednim rozstawem zębów. Woda będzie płynąć otworami i górą. Pewnie 1 cm grubości (wystawania do akwarium + grubość szkła) by wystarczył dla przepływu, ale nie da się tak szkła złamać... inny materiał ? No i ciężko będzie coś wyciągnąć jak wpadnie w tą przestrzeń. Kiedyś podawałem link do narzędzia liczącego swobodny spływ wody - można wykorzystać do obliczeń dla grzebienia/różnicy poziomów... poszukaj... U-rurka przeleje sump.... -
Przez Bojar · Opublikowano
Przed mną trudny rok ale jeżeli moje dotychczasowe zaangażowanie jest dla Was wystarczające to spróbuje wydzielić czas również na KM choć zastrzegam, że na prezesurę się nie piszę 😜
-
-
Tematy
-
Grafiki

Rekomendowane odpowiedzi