freelanc3r Opublikowano 27 Września 2008 #1 Opublikowano 27 Września 2008 Witam ! Chciałem się popchwalić moim nowym akwarium oczywiście liczę rownież na porady, jak bym coś źle zrobił. A więc do rzeczy: Akwarium ma 325L (130x50x50) osadzone w ścianie (15cm) w miejscu akwarium miały być tzw. luksfery lecz po namyśle zaryzykowaliśmy z akwarium w planach było stadko Tropheusów lecz... jednak trafiło na Malawi Od początku założeniem było by ryby były: - ładne - nie za trudne w chodowli (chodzi w przypadku Malawi raczej o agresje) - przykuwające uwagę - jak najmniej roślin dla ryb Ryby Malawi spełniają te warunki więc i trafiło na nie Akwarium w planach miało mieć mocne światło, czarne kamienie i jasny piasek i to sie udało Akwa stoi na solidnej komodzie oraz oczywiście w ścianie pod akwa jest położona gruba i solidna belka (belka laczy ścianę z komodą) oraz oczywiście nie mogło zabraknąc pianki W skrócie o wyposażeniu: - pokrywa aquaboro 2x54W - JBL e1500 mechanik (gąbki) - JBL e700 biolog (ceramika + 1 woreczek węgla który za parę dni zostanie zamieniony na kramzyt) - grzalka Tetra 200W --------------------- - 25kg piasku kwarcowego - 70kg+ "zielonego kamienia" (tak go w składzie nazywali.. nie wiem co to za kamień ale ważne, że jest czarny !) - 250L+ wody from kran (tyle wiadrek to się nie nanosiłem jeszcze....) co do filtracji to były plany zamiany mechanika na biologa i odwrotnie ale wkońcu zostało tak jak jest, jeżeli filtracja w pozniejszym czasie okaże się za słaba to e1500 na biologa idzie a e700 wypada i wstawiam wtedy jakiś mocny filtr wew. 0.3W/L myślę że to nie jest słabe światło ale też nie za mocne, wiec ok Planowana obsada: - Yellow - Maingano - ??? chciał bym bardzo 3 gatunek, ale strasznie cięzko wybrać, ostatnio wpadłem na pomysł Red-Blue.. czas jest więc jeszcze się pomyśli, ewentualnie 2 gatunki kilka fotek: najpierw poszedł projekt w Google SketchUp 6, jakoś trzeba było poszerzyć sobie wyobraźnię szybki przeskok... (nie pomyślałem wcześniej o fotorelacji ) dziura w ścianie już jest !! Na początku był chaos... ! omawiana powyżej belka na której stać będzie akwa kamyczki jeszcze na sucho, przed gorącą kąpielą akwarium w końcu na swoim miejscu ! (chociaż i tak włożone zła stroną na tej fotce) druga strona płukanie piasku to dopiero niezapomniana przygoda !! na szczęście wpadłem na świetny pomysł i poszło umiarkowanie cięzko (do dużej miski wsypać z 2-3 mniejsze miski piachu i pod prysznic... ) wkońcu zaczynają pojawiać się kamienie ! no i wszystkie na swoim miejscu, podobno najlepiej ułożyć raz i nie kombinować, tak zrobiłem chociaż delikatnie niektore przestawiłem 2 strona i kamienie no i wkońcu ostatni krok !! lanie wody ! najgorsza rzecz tego akwarium FINALNA WERSJA ! oczywiście brak światła + słaby aparat.. ale jeszcze będzie lepiej ! aparat lepszy mam oraz pokrywa w drodze (proszę się nie martwić kolorem.. poprostu w tamtym pomieszczeniu takie światło jest ) C.D.N. P.S. proszę wybaczyć za jakośc fotek, za brak pokrywy , za literówki... itd
mutra Opublikowano 27 Września 2008 #3 Opublikowano 27 Września 2008 - 70kg+ "zielonego kamienia" (tak go w składzie nazywali.. nie wiem co to za kamień ale ważne, że jest czarny !) - 250L+ wody from kran (tyle wiadrek to się nie nanosiłem jeszcze....) zielony kamień to serpentynit, a co do wody....... kup kawałek węża, taki coby Ci wystarczył od dna akwarium do klopa. Bedzie lżej niż noszenie wiaderek
freelanc3r Opublikowano 27 Września 2008 Autor #4 Opublikowano 27 Września 2008 wlasnie nie do konca serpentynit, bo serpentynit tez wybieralem ale ze byl strasznie drobny to wzielem ten kamien co do wezyka... na podmianki juz bedzie ogrodowy a ze termin mnie gonil to trzeba bylo walczyc z wiadrem na dniahc zrobie testy wody i zobaczymy co jest grane P.S. wiem ze fotki slabe ale... ostatnio polecono mi 2x 865 phillipsa myslicie ze bedzie dorbze wygladalo? a jak nie to jakie typy.. w pewnym topicu polecono mi jakies 2 swietlowki, 10k+15k czy to bedzie dorbze wygladalo? (jak jzu cos wiecej widac..)
mutra Opublikowano 27 Września 2008 #5 Opublikowano 27 Września 2008 możliwe że ja Ci poleciłem to zestawienie bo to moje ulubione "zimne" światło. Nie dawał bym dwóch świetlówek takich samych
slawek gorol Opublikowano 28 Września 2008 #6 Opublikowano 28 Września 2008 hmm..moj serpentynit to bloki kamienne nawet po 20 kg... widac u ciebie w skladzie nie ma ladnego seprentynitu tylko jak napisales - samo kruszywo. pozdrawiam
freelanc3r Opublikowano 28 Września 2008 Autor #7 Opublikowano 28 Września 2008 byly duze kamulce rowniez... ale ogolnie balem sie pakowac ciezki kamien do akwa mzoe kiedys przy przemeblowaniu sie dokupi kamienia... narazie zostanie jak jest, dojda nurzance i bedzie elegancko jutro postaram zrobic pierwsze testy wody
slawek gorol Opublikowano 28 Września 2008 #8 Opublikowano 28 Września 2008 nurzance ... dwa tygodnie temu tez mialem ladne zostaly 3 "liscie" po 5-7 cm .
freelanc3r Opublikowano 28 Września 2008 Autor #9 Opublikowano 28 Września 2008 tanie sa wiec nic nie trace najwyzej pomysli sie nad inna roslinka dodatkowo moja obsada nie jest stricte roslinozerna wiec..
freelanc3r Opublikowano 30 Września 2008 Autor #10 Opublikowano 30 Września 2008 zrobilem dzis testy wody problem w tym ze nie mam 2 karteczek zeby porownac kolory !! i to wazne bo GH i KH.... (czy ktos wie jak mozna zdobyc te kolory? bo nie bede kupowal 2 raz testow :/ ) czy to wazne testy? znalazlem chwilke i zrobilem NO2 NO3 i PH NO2 i NO3 wyszlo to najnizej skali czyli 0-1 PH niestety bardzo wysokie ! i jestem tym zdziwiony PH 8,2 (okolo) akwa stoi 5 dni testy JBL kropelkowe kiedy zrobic 1 podmiane wody? i ile %? dodatkowo na szybie akwa pojawil sie jakis taki szaro-ciemnoszaro.. ciezko to nazwac... osad jakby dokladnie powyzej lustra wody czyli pewnie tam gdzie woda byla przed wyparowaniem (0,5-1cm nad lustrem wody) co to mzoe byc? myslalem czy to nie jakis osad od wegla aktywnego ktorego mam wsadzonego odrazu spytam, ile trzymac ten wegiel w akwa? (trzymam by wszystkie chemikalia itp ktore mogly sie jakos dostac, znikly) a oprucz tego delikatnego osadu wydaje mi sie ze woda jak by byla bardziej sliska niz jest grzalke dzis ruszalem i wydawalo mi sie ze na niej tez jest jakis delikatny sliski osad :/ (moze wode mialem za ciepla czy cos? woda miala 27 stopni ! ) jak przyspieszyc proces dojzewania akwa.. tzn moge wrzucic jakas rybke? czy sa lepsze sposoby? bo wsumie rybka narobi kupska troszke i lipa P.S. nie panikuje jak narazie bo jestem przygotowany do tego ze nie bedzie rozowo na poczatku... ale tez jakos tragicznie teraz nie jest
Rekomendowane odpowiedzi