Jump to content

Recommended Posts

Posted

Konstruuje (w sumie już skonstruowałem) lampe UV na żarniku philipsa 30W T8 i stateczniku elektronicznym. Niestety post factum pojawił sie problem: Lampa jest szczelnie zabudowana i nie mam możliwości zorientować się czy działa. Czy dałoby się zamontować kontrolkę działnia lampy? Jakąś diodę czy cuś, która by się świeciła razem z żarnikiem i gasła gdyby ten przestał działać? Gdzie ją podpiąć?

http://www.allegro.pl/item420893010_s30 ... iatlo.html

znalazłem coś takiego ale nie mam pojęcia czy się nada i jak to podpiąć

Posted

Cięzko będzie mi wytłumaczyć... potrzebujesz żarówke taką jak naprzykład w przedłóżkach. W elektronicznym będą wiedzieć jak to się nazywa. No i jedyny sposób to podłączyć równolegle za włącznikiem...

Tzn. by faktycznie dioda wskazywała kiedy UV działa potrzebowałbym schematu i zdjęcia bo tak to nic nie wiem jak to jest wogóle zbudowane.

Posted

Wiesz co... daj mi czas:) Bo nie moge nic wykombinować.

Kontrolka musiała by byc za statecznikiem i musi to byc cos co wytrzyma momentalne wysokie napięcie. Przeszukam dzisiaj katalog ELFY i coś mam nadzieje znajde.

Ale ja bym w castoramie kupił miernik za 10zł i na stałe wmontował:P

Posted

A jakby na obwodzie świetlówki zamontować coś a'la przekaźnik/kontraktron?

W momencie włączenia świetlówki wytworzyłoby się pole magnetyczne załączające obwód kontrolki albo załączałby się przekaźnik (czy są na tak wysokie napięcia ...?)