Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mysle ze spokojnie dadza rade

jako ze Red to wieksza rybcia... fajnie by wygladalo jako 2 gatunek cos mniejszego (malego), jets taki jeden paskowany wariat ;) ale nie wiem czy to by bylo Ok rozwiazanie.

P.S. od biedy bierz 150x50x50 !! :) i 3 gatuneczki spooookojnie

Od biedy mozesz nawet pomyslec o 150x50xh60 :) i tych małych paskowanych kilerkach w ilości 6-8szt. Z redami było by naprawdę pięknie !

P.S. Na większe akwa juz nie namawiam bo to chyba ostatni standardowy rozmiar akwa jaki daje się zmieścic w praktycznie każdym mieszkaniu, nie produkując problemów z wniesieniem czy ruiny finansowej właściciela :)

Opublikowano
Od biedy mozesz nawet pomyslec o 150x50xh60
co to to nie :P Niestety wymusiłoby to grubsze szkło oraz,dodatkowo, inwestycje w sprzęt a całość musi sie opierać na tym co kupiłem (na szczęście na wyrost) do swojego obecnego akwarium. Plus jest taki że znalazłem taniego szklarza i jak się dobrze złoży to może wystarczy na front z optiwhite (trzymajcie kciuki). Korzystając z okazji powiedzcie mi, proszę, jak by musiały wyglądać wzmocnienia do takiego akwarium - nie mam opinie na temat akwarium od wspomnianego człowieka i sam bede musiał sprawdzić czy wszystko zrobili ok.
Opublikowano

U mnie 150x50xh60 jest z 10mm szyby , wzmocnione po środku (poprzecznie ) i wzdłużnie. A sprzet czy to do 375 czy 450L będzie i tak ten sam przy podobnej obsadzie.

Wracając do wzmocnień , to jak mi robił szklarz kotnik to wklejał tez wzmocnienia dolne , twierdząc , ze nic nie szkodzą a pomóc mogą (zostało mu szkła i silikonu :) ) . Może i Tobie jak zostanie to warto ...

Opublikowano

wzmocnienia dolne... to sie ubawilem... kreatywnosc ludzi nie zna granic... :lol:

jak kupilem zbiornik byl bez wzmocnien (celowo) (140x55x55) - sam wkleilem listwy przezroczystym silikonem, zeby nie bylo czarnego u gory i jestem zadowolony... bo sa wyzej niz standardowo i ich nie widac

wewnetrzny wymiar akwa 138cm, wiec przednia listwe mam 137x6cm, tylna 124x6cm i jedna poprzeczna 53x8cm...

przednia nie jest przyklejona do bocznych szyb (5mm szpara z kazdej strony)

http://picasaweb.google.pl/dabrowska.agata/Grzes#5241513370472208466

zle zdjecie zeby to pokoazac, ale tylko takie mam w necie w tej chwili... moze Ci cos pomoze :wink:

co do obsady to do redow zdecydowanie dalbym demasony :P

male granatowe, paskowane, bitewne - slowem piekne :wink:

Opublikowano

Makok, słyszałeś o czymś takim jak efekt karbu :?: To, że wszyscy producenci akwariów zostawiają wolną przestrzeń między wzmocnieniem a boczną szybą nie znaczy, że tak jest dobrze. Wzmocnienia powinny być na całej długości szyby, od jednego boku akwarium do drugiego. Inaczej naprężenia na końcach wzmocnień mogą zrobić niezły bałagan ;) .

A teraz idę spać, jutro rano jazda do Wrocławia :) .

Opublikowano

Mati, oczywiście że słyszałem...

ale u mnie przednia listwa kończy się z każdej strony na silikonie (tym konstrukcyjnym od łączeń szyby przedniej z bocznymi) a nie wciskałem w szpary silikonu "jakoś tak" - stwierdziłem że akwa przeżyje - i tak te standardowe nie mają listew na całej długości i dają radę... (nie twierdzę że tak jest lepiej - tylko że dają radę) :wink:

natomiast tylnia - no tutaj pierszeństwo miały rury, które muszą mieć swoje miejsce - dlatego listwa krótsza :P

Opublikowano

Dieta jest ok, Redy nie narzekają na przewagę roślinnego pokarmu, którego zwolennikiem jest Demasoni.

Co do wzmocnień - nie chcę mieszać, ale w 3 akwariach nie mam ich do końca szyb. Zwłaszcza na tylnych byłoby ciężko.

Opublikowano

Wzmocnienie to nie problem, w kontakcie mailowym szklarz mówi, że wyklei mi takie wzmocnienia jakie sobie zażyczę. Z kolei dla mnie nie ma problemu żeby biegły one przez cały dłuższy bok - filtr spokojnie podepnę na bocznej ściance, która i tak będzie zamalowana od zew. (będzie przy oknie i słońce świeciłoby bezpośrednio na nią)

tak mnie naszło jeszcze: dałoby się do tego akwa wrzucić coś co by zżerało narybek?