Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czy zamknięty to bardziej bezpieczny ... polemizował bym .. jak pęknie rurka to jeszcze skuteczniej wupompuje akwa niż sump. Ja mam sumpa z kominem 2,5 roku, i juz rzóne rzeczy były, i wyłączenia prądu, i denitrator mi się rozszczelnił .. i inne códa .. ale mój system jest zaprojektowany tak, że nie ma bata .. nie zaleje cię.... może ci zatykac odpływy, przelewy, może wysiadac pompa ... ale i tak woda pozostanie tam gdzie ma pozostawac.

Kot

Opublikowano

mam kolesia który prowadzi sklep hydrauliczny rozmawiałem z nim na temat cen są one całkiem przystępne ja sam planuje coś takiego (projekt opisałem w tym forum w dziale woda)jutro będę u niego to spytam się o koszt ja zamierzam użyć rurek klejonych

Opublikowano

starykot - rurka w dumpie też pęknąć może :)

unkas - jak będziesz znał orientacyjne koszty to poproszę o info :) Ja używałbym raczej zgrewanych bo znajomy ma zgrzewnicę do takich rurek :) chyba że klejone wyszłyby taniej... :?

Opublikowano
rurka w dumpie też pęknąć może

czyli tak zwana żyłka pierdząca :D:D

Ale na powaznie, to pewnie że może pęknąć, ale chodzi o to, że czy to jest sump, czy układ zamknięty, to zagroenia sa podobne. W każdym razie taka filtracja jest na pewno bezpieczniejsza od kubła, bo tam te rureczki wtykane, albo karbowane cienkościenne (jak we Fluvalach) to jakos nie bydza mojego zaufania.

Nawiązyjąc do opowieści o czujnikach i elektrozaworach w sumpie, to nawet coś takiego zrobiłem, wykorzystując wyłącznik krańcowy i pływak. Działało podobnie jak zawór w spłuczce, tyle że zamiast zamykać zawór wyłączało prąd wyłacznikiem krańcowym. Zrobiłem całość, włącznie z mocowaniem do krawędzi sumpa ... ale nigdy nie podlączyłem, bo nie ma potrzeby ... a było by to kolejne miejsce gdzie coś się może popsuć. Celem tego wyłącznika było ratowanie pompy. Miał ją wyłaczać jesli poziom wody w sumpie spadał tak nisko że mogła by się zapowietrzyć i spalić.

wylacznik.th.jpg

Kot.

Opublikowano

JoHnY_D odwiedziłem kolegę i oto efekt

metoda zgrzewana metoda klejona

3/4" 1" 3/4" 1"

kolano90 0,40 0,60 1,33 2,5

trójnik 0,60 0,90 1,94 3,25

zawór

kulowy 15 15 18,70 25,40

kranik 13 8

śrubunek

1/2" 9

zawór

zwrotny 9 15,60

śrubunek 6 18,50

jako że miałem chwile czasu a sklep zajmuje montażem instalacji wodnych to podpytałem się która metoda jest lepsza bo jeśli chodzi o cenę to różnica jest widoczna doradzono mi żeby użyć metody zgrzewanej z jednej prostej przyczyny jest bezpieczniejsza klejonka potrafi się czasami rozszczelnić lub wypaść gdy jest wciskana

Opublikowano

Czyli jeśli dobrze liczę to koszt samej instalacji to ok 100zł + koszt korpusów n x 30zł + pompa za ok 100 zł czyli max 250 zł i filtracja jak trzeba :D Martwi mnie tylko to co napisał Misyo że po kilku tygodniach na pompie CO znacznie spadł przepływ :? Może zastosować jakąś inną? Co polecacie? Ile korpusów trzeba by założyć do takiego baniaka jak mój?

Opublikowano

Możesz przetestować, chętnie się dowiem czy działałoby lepiej :) Ale IMO bardzo możliwe zawsze to jednak jakieś ciśnienie pcha wodę przez filtry i może by się tak nie zapychały...zresztą nie wiem nie znam się na fizyce. Niech wypowie się ktoś bardziej kompetentny :)

Opublikowano

ja zamierzam tak zrobić tylko zamiast pompy podłączyć kubełek jbl ustawiony tylko na filtracje mechaniczną a jeśli będzie kiepsko szło to podłącze pompe co

Opublikowano

Strasznie to wszystko kombinowane,

zrob otwory w dnie pod sumpa albo kup 2 kubly 1 na biolog drugi na mechanik.

Takie eksperymenty z pol srodkami skoncza sie woda na twojej podlodze ( jak to powiedzial makok )

No chyba ze piszemy tu jakas prace doktorska na metodami rozwiazania problemu.

Znane sa sprawdzone metody - poprostuj zastosuj ktoras do siebie i tyle,

nie szukaj nowej drogi :-)