Skocz do zawartości

Co sądzicie o takiej filtracji


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No tak Daliście mi dużo do myślenia ale jeśli odpieniacz nie zadziała tak jeśli bym tego chciał to przynajmniej dobrze natleni wodę więc myślę że warto spróbować

Opublikowano

Ja miałam jakiś czas podłączony truboflotor w słodkim- po dwóch tygodniach był nadal czyściutki.


Do słodkowodnych są robione specjalne odpieniacze- ale są odstraszająco drogie.


pzdr

Opublikowano

Danielj zraszacz będzie gdyż planuje zrobienia refluxu na wyjściu z pompy co gdyż gdyby nie on to musiał bym za bardzo tłumić pompę

Opublikowano

Ja na Twoim miejscu dałbym zraszacz na spływie:)

Pod nim watę Serowską , lub jakąkolwiek inną do filtracji mechanicznej:)

Dwa w jednym byś miał :mrgreen:

Opublikowano

danielj mam nadzieje że Widziałeś link w którym jest pokazany projekt z sumpem jest to typowo morski sump gdzie złoże biologiczne czyli ceramika i biobale będą w środkowej komorze dlatego moim skromny zdaniem tam najlepiej jest zrobić refluks raz że uzyskuje złoże zraszane dwa ponownie filtruje część wody natomiast co do Twojej sugestii w spływie zrobienie prefiltra z gąbki i waty chodzi mi po głowie też po głowie i tylko czy to nie zmniejszy przepływu pomiędzy komorami myślę żeby wykorzystać komin w sumpie zasypać go biobalami lub ceramiką chociaż wiem z forum że nie jest nowy pomysł a mam nadzieje że zda egzamin

Opublikowano

Ten sump w lince jest zrobiony pod DSB , przynajmniej tak wygląda:)

IHMO to obieg wody powinien wyglądać tak:

1. komin z biobalami

2. zraszacz rozbryzguje wodę na gąbki , watę itp.

3 . ceramika , keramzyt itd, itp

4. pompa powrotna

:D

Oczywiście złoże zraszane będzie hamowało przepływ wody , dlatego dałbym bypassa z zaworem do komory pompy , aby zmniejszyć wahania poziomów wody:)

To chyba tyle:)

Opublikowano

Śmiem twierdzić, że jeśli masz identyczny układ komór, co w linku, to woda opłynie tylko górne 2-3cm ceramiki... Przepłynie powierzchnią, bo i po co ma spływać niżej, jak tak jej najłatwiej :?: ;)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.