Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Muszę kupić filtr wew. do 160l zbiornika szybciej, niż myślałem. Przeglądałem dziś allegro i to jest to, nad czym się zastanawiam:

http://allegro.pl/item421153974_turbo_f ... szawa.html

http://allegro.pl/item422597677_filtr_w ... 00l_h.html

http://allegro.pl/item422597699_filtr_w ... 00l_h.html

Jeszcze gdzieś zapodziałem link do Tetry In1000 i myślałem nad Szutem 1000. Nie ukrywam, że chodzi mi też o prąd - np Weipro ma znacznie powyżej 10W. A szkoda :(

Co o tym myślicie?

Aha, obsada na razie jednogatunkowa - 11 sztuk małych Caeruleusów. Będzie drugi gatunek koło października myślę. Wtedy Caeruleus pójdzie do redukcji.

Opublikowano

Jak mogę zasugerować- w tej klasie AquaMedic PF 1000 - róznica cenowa pomiędzy nim, a Aquaelem niewielka, a jakości spora. Głowica wytrzymała, mocna, cicha i wszechstronna.

Opublikowano

Jasne, że możesz :D

Poczytałem sobie dane na Waszej stronie. 1000l i 10W + dobra opinia to jest sensowny wybór. Poczekam do jutra, może ktoś ma jakieś propozycje, inne zdanie, opinie? jak nie, to pewnie zamówię powyższą pompę.

Opublikowano

Dziś doszła do mnie paczka z pompą. Oczywiście od razu zabrałem się za oglądanie i sprawdzanie wszystkiego, co tylko było w pudełku. Chyba jakaś choroba... :twisted:

Po zamontowaniu pompy zauważyłem:

- przy długości zbiornika 100cm i pierwszym dniu chodzenia pompy, jej przepływ jest trochę za mocny. Przydałaby się regulacja :( Uważam, że to jest max - 1000l/h przy 160l zbiornika.

- Przy podłączonym napowietrzaniu cały zbiornik roi się od bąbelków, jest ich tyle, że nic nie widać. Chwilowo muszę mieć takie "cuś" bo kubełek jeszcze nie jest odpalony.

- Plastik wydaje się być gorszy, niż np w Atmanach, które posiadam, ale może to nieistotne...

- Nie potrafię się dostać do wirnika, przy czym zaznaczam, że nie robię niczego na siłę. Bo chyba da się jakoś to rozebrać? na rysunku było osobno :oops:

Reszta pewnie wyjdzie w praniu (dosłownie i w przenośni :mrgreen: ) Założyłem pompę z koszykiem, zobaczymy, jak będzie zbierać syf, którego w sumie na razie za dużo i tak nie ma.

Opublikowano

Tak jak kiedyś pisałem - u mnie Blumodular 03 (1300l/h) w zbiorniku 110cm wylewał wodę na drugim końcu a , że akwa nie wysokie to sie niżej go nie dalo schowac :) Teraz z powodzeniem pracuje tam Aquaszut 750 ok.6W :)! Uwazam to za złoty środek .

Opublikowano

Tego Szuta, o ktorym piszesz, lubię. Mam jego słabszą wersję, tzn 550 i chwalę sobie, bo nie jest taki zły, radzi sobie dobrze a pobór prądu chyba 4 czy 5W... Zastanawiałem się nad 750, ale bałem się, że przepływ będzie za mały. A ja lubię, jak jest większy, niż pewne minimum dla jakiegoś zbiornika :D