Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam bojownika od lutego tego roku(bojownik jest sam w akwa ok. 20 L ma filtr brak grzałki temp ok. 23 st C) i mniej więcej 3 miesiące temu zaczęły mu się sklejać płetwy.Lecz przespałem ten moment i po prostu olałem to bo nie było to duże lecz ok. miesiąc temu patrze że płetwy jej opadły i ryba wygląda mniej więcej jak teraz. Więc ja udałem się do akwarystycznego sklepu i przedstawiłem problem to dali mi sera omnipur ,leczę tym rybę już ok 3 tydzień i efektów nie widać.

Zdjątka:

pict0347zk9.th.jpg

pict0350gd3.th.jpg

Proszę o pomoc.

Opublikowano

pokus sie o kupno grzalki bojownik jak wiekszosc ryb akwariowych powinien miec wyzsza temp.

do tego pod pokrywa rowniez powinno byc podgrzane powietrze bo bojownik oddycha powietrzem atmosferycznym

a z tego co piszesz to 23 st C to malo

Opublikowano

problem leży w temperaturze (bojownik jest wybitnie ciepłolubną rybą 26-28 C) i prawdopodobnie w kiepskiej wodzie (kulejąca filtracja, brak podmian) Nie napisałeś jaki masz filtr ale z braku grzałki i koloru wody wnoszę że to jest przyczyną Twoich problemów.

Opublikowano

Filtr dość dobrze filtruje a woda ma kolorek lekko zielonkawy z powodu wlania leku sera omnipur który barwi wodę na zielono.

Grzałka już zamontowana temp. wody 25,6 st C

Woda jest wymieniana raz na 2 - 3 tygodnii

Opublikowano

nie neguje potrzeby pomocy bojownikowi, którego mi wyraznie szkoda z tymi podmianami co 2-3 tyg, ale to chyba nie to forum... a jesli nawet juz to, to na pewno nie w tym dziale...

moze dzial OT predzej? wkoncu to forum o bardzo konkretnej tematyce, a tu prawie precedens... :?

Opublikowano
nie neguje potrzeby pomocy bojownikowi, którego mi wyraznie szkoda z tymi podmianami co 2-3 tyg, ale to chyba nie to forum... a jesli nawet juz to, to na pewno nie w tym dziale...

moze dzial OT predzej? wkoncu to forum o bardzo konkretnej tematyce, a tu prawie precedens... :?

Powiem krótko, rybce trzeba pomóc, a kasowanie wątku czy przenoszenie przyniesie negatywny skutek.

Wiktor426 katujesz tą rybke. To co mówią w zoologach no bzdury zazwyczaj. Gdybyś nie kupił tej ryby z pudełeczka po tygodniu by kitła i taka prawda.

Jakie masz duże akwarium?? Potrzebujesz napewno filtra kaskadowego do filtracji biologicznej. Wode podmieniamy raczej co tydzień po 20% i to się tyczy prawie wszystkich biotopów. Leczysz nie to co trzeba.

Musisz jak pisze przedewszystkim zadbać o filtracje, także grzałka jest niezbędna jeśli temperature wody masz 23*C.

Zachęcam Cię również do udania się na jakieś forum o bojownikach i poczytanie o nich i ich wymaganiach.

Opublikowano

Akwarium ma 15 litrów jak już pisałem grzałka już wsadzona.

Filtr - mini - jakiejś firmy z Wrocławia - filtruje niby 250 l\h

O wymogach już przeczytałem - po przeprowadzce(za ok 2 tyg.) wszystko będzie robione wg. zaleceń

Jakiej firmy /jakie wymogi powinien spełniać filtr kaskadowy tak do 70 pln?

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.