Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a co powiecie o sony alfa 350 - ja miałem ten aparat dwa tygodnie do sowjej dyspozycji - niestety na wakacjach więc zdjęcia ryb odpadły bo nie było akwarium - ale samym aparatem byłem zachwycony - czy warto w to wchodzić czy jednak Nikon ponad wszystko?

Opublikowano

Co do alfy to szczerze mówiąc nie miałem do czynienia, chociaż, podobnie jak Ty, ludzie sobie chwalą.

Ja jestem tradycjonalistą czyli canon, albo nikon, chociaż canon cyfraki te z niższej półki wypuścił tandetne, a analogi były spox.

Co do fotografii ryb to największe znaczenie ma obiektyw i znajomość (przynajmniej w jakiś średnim stopniu) techniki, czyli iso, czas naświetlania, przysłona itd :). Trzeba wiedzieć na jakich czasach zamrozimy jaki ruch, czas zależny jest od iso,a od iso jakość, na jakiej przysłonie najładniej ostrzy dane szkło, nie będę już wspominał o balansie bieli. Trzeba to wszystko ładnie wyważyć i pstrykamy fajne foty :D

Yaro jesteś zainteresowany to polecam www.optyczne.pl. Na pewno go przetestowali na wylot no i jeszcze sprawdź jakie są do niego szkła

Opublikowano
A ja bardzo sobie chwalę tego nikona d40 z cały czas kitowym obiektywem. Zamiast kupować nowy obiektyw Jacek podpowiedział lepsze manualne ustawienia i myślę, że na jakiś czas na mój zapał starczy :) Na tą chwilę takie foty mnie w 100% urządzają:

http://nano-reef.pl/datas/users/1202-acra57.jpg

http://nano-reef.pl/datas/users/1202-favia4.jpg

a żeby nie było, że tylko mało ruchliwe koralowce to i mega szybka ryba dała się sportretować:

http://nano-reef.pl/datas/users/1202-hola21.jpg

P.S. Makok, pamiętam o BTN :)

Mógłbyś podpowiedź jakie to są te podpowiedziane przez Jacka lepsze manualne ustawienia? Ewentualnie gdyby Jack coś skrobnął byłoby miło. Zakupiłem jakiś czas temu wyszydzany tu przez niektórych Sony Alfa 200. Generalnie ze zdjęć "pozaakwariowych" jestem bardzo zadowolony, ale zdjęcia ryb za cholerę mi nie wychodzą. Oczywiście, próbowałem robić zdjęcia tylko kitowym obiektywem, bo tylko taki narazie posiadam, ale nie w nim przede wszystkim upatrywałbym kiepskich rezultatów mojego focenia, a w swoim braku umiejętności.

Opublikowano

napisz jakim zoomem robisz fotki, jaki czas naświetlania Ci ustawia, czy robisz w dzień czy wieczorem foty to może ci coś doradzę

Opublikowano

Makok, ależ hipokryzja - w innym wątku zarzucasz moderatorom, że działają nadgorliwie, a sam w takiego moderatora, tyle że społecznego się wcielasz. Dla Twojej informacji już dawno przenieśliśmy się z Weapsterem (z własnej inicjatywy) na PW. Jeśli chodzi o zacytowany wątek, wczytywałem się już nie raz, ale widac za cienki jestem w te fotograficzne klocki.

Sorry za offtopic.

Opublikowano

niech Ci będzie że hipokryzja, tyle że niekiedy offtopy są na temat właściwie akwarystyki...

natomiast na tym forum jest może z kilka wątków o fotografowaniu (ze zrozumiałych powodów), więc znalezienie ich nawet bez wyszukiwarki nie powinno być problemem... Twoje pytania dokładnie się powielają z tamtym wątkiem, więc Was odesłałem i to tylko dlatego, że chcę tutaj wybrać aparat/zestaw do focenia ryb, z czym i tak jest spory problem, a nie czytać o ustawianiu manuala w aparacie :P

zresztą tam nawet wypowiada się Jack, którego tutaj chcieliście wywołać do odpowiedzi, więc nie irytuj się... :wink:

teraz wybacz, ale będę kontynuował na temat... :wink:

po głębszych przemyśleniach doszedłem do wniosku, że zmiana mojego canon+tamron+kit na d80 nie ma sensu... d80 nie jest takim aparatem, żeby warto było dopłacać dobre 1000zł na zmianę obecnego zestawu na d80+50mm/f1.8

tak jak napisał Jack - sensownym jest zakup 40D...

poza tym argumentem niezbitym jest brak fajnych szkieł w średnim przedziale cenowym (czyt 2000-4000zł u nikona)...

zatem zrobiłbym tak:

zostawił tą 350,

dokupił gripa (od biedy będize musiał dać radę)

dokupił lampę

dokupił jakieś szkło macro (może stałe z szybkim AF) - i tu problem jakie najlepiej do ryb?? w granicach 1000zł chyba że lampę wyszarpię jakoś taniej :P

a kiedyś wymienię puszkę... trudno, wytrzymam

efektem tej operacji będzie dodatkowe dobre szkło do zastosowań specjalnych, lepsze światło oraz poprawiona ergonomia gripem...

chyba na wymianie samej puszki tyle nie zyskam :wink:

Opublikowano
NIE MA dobrych szkieł za 1000zł :lol:. Fakt faktem że do canon w swojej ofercie posaida tańsze szkła.

ewentualnie http://www.sklepfotograficzny.pl/obiekt ... Macro-USM/

ale kąt troche kichowy, może z bilska ostrzy, ale do wody go nie wsadzisz, a i zoom z niego kiepski

hmm nikt nie pisał wcześniej że DOBRE szkło za 1000?

zwyczajne szkło macro w bliskiej cenie będzie i tak lepsze do tego co chcę focić niż jakiś spacerzoom (czyt. z zachowaniem przedziałów cenowych)

ta 60-tka rzeczywiście trochę mi nie pasi kątem, a i racja że do akwa jej nie wsadzę... najwyżej trza będzie się przebudżetować :P

jakieś inne propozycje?

Opublikowano

Canon EF 100mm f/2,8 Macro USM

http://www.sklepfotograficzny.pl/obiekt ... y/Canon-2/

Tylko poczytaj no optyczne o nim, bo nie zapoznawałem się z żadnymi opiniami na jego temat. Patrze na parametry i jest ultrasonik czyli mega szybki bez szemrowy silniczek. W jednej kwestii muszę przyznać Ci rację canon ma tańsze szkła w dobrej jakości

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.