Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja zmieniłem na 40D i nie zmienił bym na nic innego. Miałem KIT-a 18-55 i nie nażekałem (przy robienia zdjęć ryb ZAZNACZAM :? ).

Co do wcześniejszej dyskusji pisałem że mówie o fotografii ryb nie o szeroko pojętej fotografii (artystyczno/plenerowej) bo tam to już inna bajka, obiektywy kitowe to na chwile starczają.

I jeszcze jedno przemyślenie, gro ludzi jest zachłyśnięta nową puszką i obiektywami. Po wnikliwej analizie instrukji i pierwszych próbach z nową zabawką okazuje się że o wiele lepsze zdjęcia robił kompaktowym aparatem, bo on "myslał" za niego. I okazuje się że nowy aparat za grubą kasę leży i od czasu do czasu jest używany do uwiecznienia rodziny. Zdjęcia londują w albumie lub zostaja na twardym dysku.

Zastanawialiscie sie kiedyś ile zdjęć po wyżej formatu A4 wywołaliście ?

Opublikowano

Makok... kitowy obiektyw canona możesz wyrzucić bo to największy badziew... lepsze zrobisz średnim kompaktem niż kitem canona!!(sprawdzone przetestowane również przez mnie - zobaczcie sobie po ile stoi kit na allegor 100zl lol)!! Co do tamrona jakiego posiadasz to fakt tamrony są głośne no i dodatkowo twój był dedykowany do analoga. Na twoim miejscu nie wchodziłbym w 40-dziestke bo jest droga, kita ma to samo gówno co 350, 400D!!

Ja osobiście w fotografie bawie się 8 lat do maja zeszłego roku miałem sys canona (eos3, tokina 28-70 2,8 i jakiś tandetny zoomik 70-300 tamron :) ) i zrezygnowałem z tego systemu na rzecz nikona bo w tym przedziale cenowym jest bez konkurencyjny.

Osobiście polecałbym Ci nikona d40+kit(tanie rozwiązanie, jakość, dobre(wręcz rewela w tym dziale cenowym) szkło. Jeśli chcesz trochę więcej wydać sianka to polecam d80+ kit albo tamron 17-50mm 2,8 rewelacyjny jasny i mega OSTRY obiektyw... Sam posiadam, zresztą poczytajcie na odpowiednich forach.

Aha i jeszcze jedno co przemawia na nie do canona wuchta modeli ma bf/ff czyli np. ustawiasz ostrość na pyszczek rybki ostrą ma tylną płetwe (to jest back focus)

Jeszcze się odniosę do tego co ktoś napisał żę kiedy wywołujesz zdjęcia A4 - NIE O TO CHODZI!! Masz szkło do 50mm co w cyfrakach jest odzwierciedleniem mniej więcej 75mm analoga(mnożnik 1,5) no i takim niby obiektywem nie zrobisz dobrego zooma :), a zrobisz dzięki dużej matrycy kadrujesz odpowiednio foto i masz ładny zoom i na dodatek ostry (wiadomo żę to nie jest jeszcze macor, ale należy odpowiednio korzystać z wielkości matrycy)! Zerknijcie na moje foty w galerii demasoni - były robione na zoomie 50mm, a ryby mają po 3cm

I tak na marginesie, że tak powiem na A4 to możesz sobie prace wydrukować z worda - 20x30/21x30 :D

Opublikowano

Dziekuje za wytłumaczenie bo ja dopiero zaczynam.

Gdzie można pooglądać Twoje prace, chętnie się czegoś nowego w dziedzinie fotografii pyszczaków nauczę.

Opublikowano
Makok... kitowy obiektyw canona możesz wyrzucić bo to największy badziew... lepsze zrobisz średnim kompaktem niż kitem canona!!(sprawdzone przetestowane również przez mnie - zobaczcie sobie po ile stoi kit na allegor 100zl lol)!! Co do tamrona jakiego posiadasz to fakt tamrony są głośne no i dodatkowo twój był dedykowany do analoga. Na twoim miejscu nie wchodziłbym w 40-dziestke bo jest droga, kita ma to samo gówno co 350, 400D!!

nie podniecałbym się tak tym kitem - odkąd mam mojego całkiem niezłego tamrona to nie wiem nawet w której szafie leży kit, więc chyba o czymś to świadczy, skoro od 2 lat nie wszedłem w kąt szerszy niż 28mm na cropie :P

Osobiście polecałbym Ci nikona d40+kit(tanie rozwiązanie, jakość, dobre(wręcz rewela w tym dziale cenowym) szkło.

jeśli chodzi o 40-tkę to absolutnie nie wchodzę... imho to jak zamiana siekierki na kijek (wymiary d40 to 126 x 94 x 64 mm, a mojej 350-tki to 126.5 x 94.2 x 64mm) - nie czytałeś dokładnie mojego postu, dlaczego się zastanawiam nad zamianą

Jeśli chcesz trochę więcej wydać sianka to polecam d80+ kit albo tamron 17-50mm 2,8 rewelacyjny jasny i mega OSTRY obiektyw... Sam posiadam, zresztą poczytajcie na odpowiednich forach.

ten tamron zapewne ma taki silnik jak mój, więc imho za wolny... o czym pisałem :wink:

no i jest w szerokim kącie, czego prawie nie używam, ale tego mogłeś nie wiedzieć pisząc posta

Gdzie można pooglądać Twoje prace, chętnie się czegoś nowego w dziedzinie fotografii pyszczaków nauczę.

hehhe :lol:

Opublikowano
jeśli chodzi o 40-tkę to absolutnie nie wchodzę... imho to jak zamiana siekierki na kijek (wymiary d40 to 126 x 94 x 64 mm, a mojej 350-tki to 126.5 x 94.2 x 64mm) - nie czytałeś dokładnie mojego postu, dlaczego się zastanawiam nad zamianą

Też zaproponowałem d80

ten tamron zapewne ma taki silnik jak mój, więc imho za wolny... o czym pisałem :wink:

no i jest w szerokim kącie, czego prawie nie używam, ale tego mogłeś nie wiedzieć pisząc posta

Twója tamron to najprawdopodobniej tzw. śrubokręt czyli napędzany przez silnik w aparacie a nie w obiektywie. tamron 17-50 2,8 ma własny silnik więc to nie to samo - technologia idzie na przód!

Nie bawie się jakoś w fotografie ryb. Raczej pejzaż, trochę portret (swego czasu również ślubny). Przede wszystkim przyroda.

Makok jak myslisz o fotografii ryb i pod tym kątem potrzebujesz szybkiego szkła to tylko cię urządzają ultrasonicki, dodatkowo jasne i z zoomem przynajmniej w granicach pomiędzy 90-135(przynajmniej). Tak więc koszt minimum 3-4tys zl

Opublikowano

3-4 tyś aby zrobić dobre zdjęcie ryby w akwarium ? To nie na moją kieszeń chyba dam sobie spokój. Dzięki za rade.

Opublikowano

A ja bardzo sobie chwalę tego nikona d40 z cały czas kitowym obiektywem. Zamiast kupować nowy obiektyw Jacek podpowiedział lepsze manualne ustawienia i myślę, że na jakiś czas na mój zapał starczy :) Na tą chwilę takie foty mnie w 100% urządzają:

http://nano-reef.pl/datas/users/1202-acra57.jpg

http://nano-reef.pl/datas/users/1202-favia4.jpg

a żeby nie było, że tylko mało ruchliwe koralowce to i mega szybka ryba dała się sportretować:

http://nano-reef.pl/datas/users/1202-hola21.jpg

P.S. Makok, pamiętam o BTN :)

Opublikowano

no i doszlismy do punktu wyjścia... Można wydać mniej i mieć mniejszy aparat d40(nie plastikowy jak 350 i 400 canona) lub wydać więcej i mieć trochę większy z nie dużo lepszymi osiągami technicznymi d80. Post o ultrasonickach odnosił się do mega szybkich szkieł. Oczywiście innymi też się da przy odpowiednim oświetleniu w pomieszczeniu i ustawieniu ISO

Opublikowano

można innymi, można i moim, ale nie o to chodzi... mam go juz 3 lata i mi zaczął przeszkadzać już tak na poważnie...

tu nie chodzi o kasę, o klasę, tylko o chwyt :P

weapster, mam wrażenie że zupełnie tego nie załapałeś...

bo jakbym chciał zmienić ze względu na klasę, to bym kupił D300 którym się cały weekend bawiłem :lol:

Opublikowano

d300.. hmm Fajniutka "zabaweczka" :D. Makok ogólnie spox mój post odnosił się do całości wątku. Pytałeś co sądzimy o tym wszystkim (350d) to ci napisałem i zaproponowałem moim zdaniem coś dobrego

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.