Jump to content

Recommended Posts

Posted

Więc w skrócie:

kubeł, zamontowałem, przestałem odmulać i podmieniać wodę przez 5 dni (bo robiłem to co drugi dzień) i woda zrobiła się strasznie mętna... potem zacząłem cudować ze żwirem i przestawiłem głazy, teraz to już wogole nic nie widać w tym akwarium. A robiłem to w niedzielę. Mamy wtorek - zero poprawy. W akcie desperacji kupiłem tropicala jakis odkażacz do usuwania zmętnień, wlałem przed chwilą, ale nic nie wniósł. Co jest?

http://www.allegro.pl/item390059512_tropical_cristal_wybielacz_optyczny_odkaza_wode.html#photo

Posted

ała....

coz mam dla Ciebie rade, troche cierpliwosci, akwarystka jest takim hobby, w ktorym bardzo przydaje sie ta cecha....

co do wlewania preparatu do wody, to nie mysl sobie ze wlejesz pare kropel "tego cuda" i od razu woda bedzie cud, miod i orzeszki..... nawet jezeli to pomoze to tez doperio po jakims czasie..

piszesz ze robiles zmiany w akwa(zwir, kamienie) wiec logicznym jest ze bedziesz mial troche zasyfione akwa, poczekaj torche a nie panikuj od razu i nie dokonuj "aktow desperacji"...

pozdrawiam

Posted

Spokój spokojem, ale działać trzeba. Nie wiemy, czy to nie zakwit pierwotniaków, czy zabrudzenie mechaniczne. Może niewypłukany żwir, piasek, jakieś skały? Polecam do wewnętrznego - jeśli masz taką opcję - włożyć watę filtracyjną, powinno pomóc. U mnie wata jest non-stop i woda klarowna.

powodzenia

Posted

Pastel, nie ma się co nad sobą użalać: po prostu zbierasz zgniłe owoce swojego nieprzygotowania do tematu. Nie chodzi o to by Ciebie pogrążyć, ale chyba rozumiesz, że to nie pech, a konsekwencja nieprzygotowania.

Na pocieszenie powiem, że na pewno dasz radę i w końcu będziesz cieszył się pięknym malawi. Także się nie poddawaj, tylko czytaj, czytaj i spokojnie ;) Będzie git!

Posted

a kwestii usuwania zmętnień: to CRISTAL zabija tylko pierwotniaki i tak naprawde nie klaruje wody. Jedynym w miare skutecznym srodkiem klarującym jaki stosowałem był crystal water tetry.

Posted

no więc systuacja się pogarszała, a nie poprawiała. Zlałem wczoraj 60% zbiornika i jest duzo lepiej, ale nie idealnie. Wlałem do szklanki troche "starej" wody i tej prosto z kubła. Różnica była. Z kubła woda wypływa prawie czysta, a ze zbiornika... uwaga! ... zielona?.... Jeżeli chodzi o testy to mierzyłem tylko NO3 i woda wypływająca z kubła nie różniła się niczym (80-120). Ale nie mierzyłem jeszcze tej świeżej, tzn jakiś czas temu mierzyłem prosto z kranu i NO3 było 10. Planuje w przyszłym tygodniu znów zaserwować taką podmiankę, żeby wodą była krystalicznie czysta.

Posted

a w jakim celu i z jakiego powodu zrobiłeś 60% podmiany? Bo przyznam, że nie potrafię doczytać.

Było jakieś zabójcze stężenie NO2 lub NH4? ryby padały jak mrówki?

IMO- nic nie rób. Zrób podmiane co tydzień 15-25% wody, możesz dolać Cycle, Nitrivecu lub innego, podobnego środka, a poza tym- nie rób nic. Każda, bezzasadna i bezsensowna ingerencja w niedojrzały zbiornik będzie pogarszała jego funkcjonowanie.

Posted

NO3 było pomiędzy 80-120. Ale dzisiaj przyjrzałem się mojemu baniaczkowi i zauważyłem mnóstwo, ale to mnóstwo białych maleńkich kuleczek. Co to do cholery jest? Może od tego mętnieje mi woda. :idea: