sabotage Opublikowano 14 Czerwca 2008 #31 Opublikowano 14 Czerwca 2008 Spokojnie, odpusc juz te podmianki - bo one Ci baniaka nie ustabilizuja.. Jesli jzu nic innego nei pomaga rob podmianki, ale mniejsze okolo 15l dziennie - wode do podmiany uzdatniaj Nitravec'eim. Woda wodociagowa ma wykrywalne no2 ?!?! Fatalnie.. Ja bym sie skupil na samej 6setce. Grzebales cos przy kubelku, wyjmowales/wkladales do niego jakies dodatkowe czesci (jak wyminieales media , co zrobiles) IMO, przy tak malej obsadzie, sporej filtracji zewnetrznej - takie cyrki dziać sie nie powinny. Problem moze tkwic w zakloconym obiegu wody w samym filtrze, jestes pewien, ze woda leci przez kubelek?? IMO2 powinienes odlowic tymczasowo ryby.. IMO3 Fan-2 sie nie nadaje - ja go mam w 63l.. IMO4 w wewnetrznym zrezygnuj z ceramiki - zainwestuj w dobre media mechaniczne..
mariope Opublikowano 14 Czerwca 2008 Autor #32 Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zrobiłem testy po podmianie a mianowicie PH 8/ NO3 80/ NO2 3,3-33 najwyższa skala/ TwO 11^/ TwW 10^ więc jest bez zmian widocznie nie dane mi jest trzymac akwarium
mariope Opublikowano 14 Czerwca 2008 Autor #33 Opublikowano 14 Czerwca 2008 Przy kubełku nic nie robiłem od czasu jego zamontowania wymieniłem tylko węgiel na ceramike reszta bez zmian jak mi nic nie pomoże do końca tygodnia to rozbieram cały sprzęt co wy na to? :?: :?:
slawek gorol Opublikowano 14 Czerwca 2008 #35 Opublikowano 14 Czerwca 2008 moim zdaniem masz szczytowa faze cyklu azotowego o czym swiadczy tak wysokie no2. spokojnie ....kilka dni i bedzie dobrze.
czester_ Opublikowano 14 Czerwca 2008 #36 Opublikowano 14 Czerwca 2008 Najlepiej dla ryb było by je gdzies przechować, te stężenia są zabójcze i mogą naprawde nawet zaszkodzic i odbić sie potem na zdrowiu
mariope Opublikowano 14 Czerwca 2008 Autor #37 Opublikowano 14 Czerwca 2008 Ok to w takim razie czekam tylko nie wiem co z tymi podmiankami czy tak jak czester powiedział co dziennie po 15% czy żadziej
slawek gorol Opublikowano 14 Czerwca 2008 #38 Opublikowano 14 Czerwca 2008 oddaj gdzies ryby i nie rob podmianki....a za 2-3 dni bedzie ok...to juz szczytowa faza cyklu..jak bedziesz podmienial to ci sie nitryfikacja nigdy nie rozwinie.
mariope Opublikowano 14 Czerwca 2008 Autor #39 Opublikowano 14 Czerwca 2008 Jak cos sie zmieni to wam napisze w tym temacie to narazie wam pieknie dziękuję musimy ustawić sie na piwko(a) kłaniam sie nisko i pozdrawiam Mariusz - mariope
czester_ Opublikowano 14 Czerwca 2008 #40 Opublikowano 14 Czerwca 2008 Nie mów hop. Problem masz spory. Jeśli masz gdzie na ten czas dać ryby to ustabilizuj zbiornik, jeśli nie czekaj aż dojżeje stosując podmianki jeśli gwałtownie skoczy cos do góry by rybom nie zaszkodziło. One mogą mieć obiawy typu, skulone płetwy, ocieranie czeste, "senność", są takie flegmatycznie nieraz (mało ruchliwe).
Rekomendowane odpowiedzi