Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przepływ przepływowi nierówny :mrgreen: u AquaElów szybko przepływ spada i to mocno.

Tuning filtra - użyj opcji szukaj - jest opis tego "zabiegu"

Opublikowano
a może macie pomysł na TUNING AQUAELA?

TAK

Wejść na wieżowiec i stuningować go o chodnik.

Mój roztrzaskał się o mur :), szkoda kasy i nerwów na ten filtr.

Opublikowano

a może w tych rurach na które nakłada się gąbki wywiercić większe otwory... może to coś zmieni... bo ogólnie pracuje całkiem cicho. A co poza FLUVALEM możecie polecić w lepszej cenie? Bo z funduszami jest cienko...

Opublikowano
a może w tych rurach na które nakłada się gąbki wywiercić większe otwory... może to coś zmieni... bo ogólnie pracuje całkiem cicho. A co poza FLUVALEM możecie polecić w lepszej cenie? Bo z funduszami jest cienko...

Polecam AquaMedic PF 1000.

Cena przystępna , tylko trzeba wg. przepisu Mjunszajn wywalić prefiltr i dać gąbkę:)

Opublikowano

no dobra...powiedzmy, że zmienię filtr Aquaela na inny. Jak macie zawieszone Wasze filterki wewnętrzne - ile pod powierzchnią? Macie wyloty na wprost czy do góry jak ja? Wiem z doświadczenia, że jak powierzchnia konkretnie się nie kręci to powstaje ta wstrętna "skorupka" bakteryjna na powierzchni. Więc jak to jest u Was?

Opublikowano

U mnie fluval jest tuż pod powierzchnią coby robił falę ,a dmucha na wprost, drugi filtr jest przy dnie do zbierania nieczystości z dołu.

Opublikowano

Daniel, Twoje rozwiązanie jest fajne i skuteczne, ale Ty masz 800l, więc tu muszą być dwa filtry wew. W tych 170l chyba jeden wystarczy i na jednym trzebaby się opierać. Gdybym miał dwa filtry w dużym akwa, zrobiłbym, jak Daniel, ale gdybym miał małe akwa, jak Ty, z jednym wew, dałbym mniej więcej po środku, jako zbieracz syfu. Do natleniania wody użyłbym kubła. Ja 400l natleniam tylko kubłem, filtr wew dmucha na akwa i odpowiada za cyrkulację wody.

Opublikowano

mimo wszystko dzisiaj podjąłem się tuningu Aquaela - nawierciłem otwory od dołu i z przodu pod kratką oraz zmieniłem "rurki" te na które nakłada się gąbki na rurki 1/2 cala od ciepłej wody (pcv oczywiście) również z otworami. Na te rurki poszły oryginalne gąbki a zamiast ceramiki w dostawce - wata perlonowa. Wydaje się że ma większy przepływ po tuningu. Zobaczymy. Jak będzie się to sprawdzało umieszczę zdjęcia przeróbki na forum. Pozdrawiam

Opublikowano

Ja mam fana3 :shock: niby 700l/h a dmucha z 5 razy słabiej niz fluval 305 z 1000l/h :? Do tej pory miałem dwa filtry aquaela, psuć to one się nie psuły w ogóle i cichutko chodzą, ale chyba fabrycznie ustawione są w tryb oszczędny bo dmuchają powolutku, nie spiesząc się, szanując wirniczki :)