Vrzechu Opublikowano 27 Marca 2024 Autor #31 Opublikowano 27 Marca 2024 Hej wszystkim! Po wielu godzinach, dniach rozmyślań wydaje mi się, że wybrałem obsadę do nowopowstającego zbiornika. Sprawa wygląda tak: - Buccochromis nototaenia - 1+3 - Nimbochromis Polystigma - 1+3 - Dimidiochromis Strigatus - 1+3 Powyższe trzy gatunki są pewne. Jako czwarty zastanawiam się pomiędzy Exochochromis Anagenys w układzie 1+2 lub Protomelas Labrosus thick Lip Mbenji w układzie 1+3. Co sądzicie o takiej ekipie? 2
TomekT Opublikowano 27 Marca 2024 #33 Opublikowano 27 Marca 2024 Super, ja też kibicuję, nie tylko w sprawie obsady nowego zbiornika. Sam myślę o nieco mniejszym drapieżniku, chyba nadawałby się do Twojego towarzystwa, Stigmatochromis tolae (melanchros). Nie jest powszechnie dostępny, jest w TanMal za dość sporą kasę - ale podobają mi się i samce, i samice. https://malawi.si/Malawi/Haplochromises/Stigmatochromis/Stigmatochromis melanchros/slides/Stigmatochromis melanchros.html 3
Vrzechu Opublikowano 27 Marca 2024 Autor #34 Opublikowano 27 Marca 2024 @Tomasz78 dzięki Będę relacjonował dalsze postępy. W ogóle chyba założę kronikarski wątek. Coś na styl użytkownika Iquitos @TomekT a gdzie Ty znalazłeś w Tan Malu tą rybę... Muszę zerknąć dokładniej w ofertę, bo wpadła mi w oko na etapie wyboru gatunków i jakoś jej nie widziałem a samce faktycznie bardzo nietypowo ubarwione. Może dorzucę je do dylematu "czwartego gatunku"
TomekT Opublikowano 27 Marca 2024 #35 Opublikowano 27 Marca 2024 @Vrzechu we wiosennej ofercie. Z kontaktu sprzed kilku tygodni z p. Moniką dowiedziałem się, że lada moment ma być nowa oferta, ale nic jeszcze nie dostałem. Malawi_hodowla_F1 - wiosna 2024.pdf 2
marcin73m Opublikowano 27 Marca 2024 #36 Opublikowano 27 Marca 2024 4 minuty temu, Vrzechu napisał(a): a gdzie Ty znalazłeś w Tan Malu tą rybę... Jest w ostatniej wiosennej ofercie Patryk. 2
Vrzechu Opublikowano 27 Marca 2024 Autor #37 Opublikowano 27 Marca 2024 @marcin73m @TomekT a ja szukałem "Melanchros" a nie pomyślałem, żeby sprawdzić tego Tolae... A wychodzi na to, że to chyba ta sama ryba. No i teraz znów większy dylemat co do czwartego gatunku. A już wyeliminowałem Taeniochromisa Holotaenia Teraz w takim razie w grze o ostatni "wakat" pozostają: Exochochromis Anagenys, Protomelas Labrosus Thick Lips Mbenji oraz Stigmatochromis Tolae
TomekT Opublikowano 27 Marca 2024 #38 Opublikowano 27 Marca 2024 Tak się zastanawiam, czy do Twojej zaplanowanej drapieżnej obsady nie pasowałby jakiś duży kopacz, który zajmowałby bardziej dolną partię Twojego akwarium o dużej wysokości, bo 70 cm - nie mówię zaraz o Taeniolethrinops praeorbitalis. Ale czy dla np. w sumie dużego Lethrinops lethrinus takie towarzystwo byłoby za mocne? Może wypowie się ktoś, kto próbował takiego połączenia? 1
Vrzechu Opublikowano 27 Marca 2024 Autor #39 Opublikowano 27 Marca 2024 @TomekT Tomek, Ty mącicielu a tak poważnie, to myślałem o jakimś kopaczu, ale chciałbym dać niewielką grubość podłoża i obawiam, się że przy gatunku który lubi sobie ryć w dnie miałbym nieustannie odkryte dno zbiornika. 1
TomekT Opublikowano 27 Marca 2024 #40 Opublikowano 27 Marca 2024 Dobra, już nic nie mówię i czekam na decyzję, kto wyjdzie z grupy ostatniej szansy. 1
Rekomendowane odpowiedzi