S_owa Opublikowano 27 Marca 2024 #41 Opublikowano 27 Marca 2024 (edytowane) Jak dla mnie przy rozważaniu Exochromis Anagenys vs Protomelas Labrosus to zdecydowanie wybrałbym Exo, ale może nie jestem obiektywny bo sam zastanawiam się nad tym gatunkiem. Są gusty i guściki ale Exochromis ma bardzo ładne samce, a w kategorii wyglądu samic to absolutny top jeśli chodzi o drapieżniki. Edytowane 27 Marca 2024 przez S_owa 2
Vrzechu Opublikowano 27 Marca 2024 Autor #42 Opublikowano 27 Marca 2024 @S_owa dzięki za opinię Faktycznie E. Anagenys samice ma bardzo ładne jak na gatunek drapieżny. Gatunek wprowadziłby do zbiornika odrobinę żółtej barwy co też byłoby ciekawe. Samice tego Protomelasa też wydają się ciekawe bo mają sporo czerni co w połączeniu z tymi jasnymi miejscami sprawia, że kojarzą mi się z jaguarem Z drugiej strony samice Protomelasa kolorystycznie czy wzorem są bardziej zbliżone do samic Nimbochromisa a E. Anagenys wprowadziłby zdecydowaną różnicę...
TomekT Opublikowano 5 Kwietnia 2024 #43 Opublikowano 5 Kwietnia 2024 W dniu 27.03.2024 o 14:16, Vrzechu napisał(a): myślałem o jakimś kopaczu, ale chciałbym dać niewielką grubość podłoża Jeśli jednak zmieniłbyś zdanie - bo moim zdaniem szkoda, by nic nie grzebało w prawie 1,5 m2 dna - to zamącę jeszcze i polecę Mylochromis sp. 'mchuse. Łagodniejszy drapieżnik, ładne zarówno samce, jak i samice; sam się nad nim zastanawiam. 1
Vrzechu Opublikowano 5 Kwietnia 2024 Autor #44 Opublikowano 5 Kwietnia 2024 @TomekT o tym Mylochromisie myślałem dosyć intensywnie... Czytałem, że jest to bardzo łagodny gatunek i należy go z takimi łączyć bo inaczej ciężko o sukces w hodowli. Myślę, że obsada jaką wybrałem może nie należeć do łagodnej aż w takim stopniu. 1
TomekT Opublikowano 5 Kwietnia 2024 #45 Opublikowano 5 Kwietnia 2024 18 minut temu, Vrzechu napisał(a): Myślę, że obsada jaką wybrałem może nie należeć do łagodnej Też prawda. Sam nie planuję dużych i bardziej agresywnych drapieżników, to może u mnie znajdzie się dla niego miejsce. 1
Rekomendowane odpowiedzi