Skocz do zawartości

prosze o pomoc z wyborem testow

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
ma do wyboru testy firmy API,Tetra,LAB i nie wiem co mam kupic

Witam,

mam testy TETRY i jestem z nich bardzo zadowolony :wink: Stosunkowo łatwo wykonać nimi pomiary i są dość dokładne.

Próbowałem także JBL i SERA, ale uważam, że są gorsze. Nie znam natomiast API i LAB więc na ich temat się nie wypowiem :oops:

Opublikowano

No właśnie też jestem ciekaw czego używacie, ja od początku na azoty używam JBLa i jestem zadowolony, próbowałem ZOOLEKA ale pokazuje co chce. Do twardości mam testy czeskie RATAJ czy coś takiego też są w miarę. Wszystkie parametry mam sprawdzone w sanepidzie więc mam punkt odniesienia. Pewnie najlepiej byłoby kupić chromatograf :D

Opublikowano
Pewnie najlepiej byłoby kupić chromatograf :D

Ale taki za 26 000 czy starczy za 24 000 ?

Bo właśnie muszę kupić testy, więc może zamiast nich to kupie sobie chromatograf : :P

Opublikowano
Ale taki za 26 000 czy starczy za 24 000 ?

Ten tańszy styknie, i pomyśl ilu chętnych miałbyś na badanie wody w sanepidzie to koszt koło 50 zyla, szybko by ci się zwrócił. (używany można kupić już za 10Kzł)

Ale poważnie to co z tymi testami .. czego tam używacie Panowie i Panie

Opublikowano

Ja mam wszystko JBL-a i jestem zadowolony z jednym wyjatkiem i poszukam jakiejs innej propozycji jak te mi sie skoncza . Wkurza mnie test na NO3 bo raz ,ze trzeba czekac 10 minut na wynik ze stoperem w ręku a dwa zostaje jednak troche nierozpuszczonego proszku na dnie co utrudnia odczyt a trzy to , to , że zawsze wychodzi mi kolor jakis pomiedzy tymi z wzornika - jeszcze nigdy nie mialem wskazania barwnego odpowiadajacego temu z palety barw na wzorniku . Dlatego NO3 z serii JBL mówie stanowcze nie i bede szukal innego .

Reszta testow do szybkiego wykonania (max 3 minuty ) i skala barw pokrywa sie z tymi na wzorniku więc łatwo odczytac wynik .

Mam jeszcze test na PO4 Zooleka i jest takze dobry (tzn. łatwo odczytac wynik i w miare szybko sie to robi choc nie jasne jest dla mnie odczytanie wyniku - juz nie pamietam dokladnie wartosci ale brzmi to mniej wiecej tak : wynik odczytac po 5 minutach jednak nie pozniej niz po 30 , ale wydaje mi sie ,ze wynik po 5 i po 25 minutach jest juz inny )

• 1 miesiąc temu...